Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
V případě rozvodu byt prodat a rozdělit peníze dle vložených investic…nebo jednomu byt zůstane (už splacený a bez hypo) a druhého vyplatí…(vezme si půjčku-což bude nevýhodné, přeplatí ji úroky
)
Každopádně to sepsat u notáře/advokáta…to samé, pokud někdo z vás vloží do bytu větší částku (rekonstrukce a pod…)
Chci se zeptat, tvojí vloženou částkou se zaplatí celá hypotéka, anebo jen část a zbytek se bude dál splácet? Každopádně bych to ošetřila tak, že by manžel na tebe převedl podíl jako spoluvlastnictví (pozor aby nespadalo do SJM - lze ošetřit), anebo sepsala smlouvu o půjčce na tuto částku tebou vloženou a pro případ rozvodu by ti musel vrátit peníze (pozor na promlčení u splatnosti půjčky), anebo rozšiřte SJM o ten byt - tzn. bude spadat do SJM celý a v případě rozvodu se budete vypořádávat dle aktuálního stavu hypo atd.
@Anonymní píše:
@kočička Evička : jenom část a zbytek se bude dál splácet.
tak pokud to budete řešit v rámci spoluvlastnictví, sjm atd., tak budete potřebovat souhlas banky
No, to co splatil manžel do svatby je jen „jeho“, to co splácí od svatby už je „vaše dohromady“ a to co bys tam ty jednorázově vložila by bylo „tvoje“, ale je potřeba to mít v případě rozvodu jak doložit.
@kočička Evička píše:
tak pokud to budete řešit v rámci spoluvlastnictví, sjm atd., tak budete potřebovat souhlas banky
Dekujem za radu.
Tak pořádně rozmyslíme co a jak.
Rozvádět se nechcem, ale někdy se to semele že.
@j.a.n.i1 : ty jsi jak encyklopedie. Kdybych to věděla tak jsem ti zrovna napsala.
![]()
Tím byste oba do bytu vložili doposud stejně, dál by se hypo splácela v manželství. Takže ideální by bylo, pokud by manžel převedl polovinu bytu na tebe.
Pokud jsem to dobře pochopila, manžel byt koupil jako svobodný a úvěr je psaný pouze na něj. Tedy i byt je jeho. Odokamžiku svatby ale používá majetek, který patřívám oběma (což je i jeho výplata, ta je součástí SJM) a tedy platí „svoje splátky“ vašimi společnými penězi a pokud by došlo k rozvodu, tato částka by se vypořádala jako vnos společného majetku na soukromý.
Pokud by šlo o částku, kterou jsi vložila ty na jeho soukromý majetek, asi by se to posoudilo jako vnos tvého výlučného do společného a z tohoto společného zase na výlučný majetek tvého manžela, aby se to dalo asi nějak v rámci SJM vypořádat ![]()
nejlepší by bylo asi na vašem místě, aby buď manžel daroval do tvého výlučného majetku 1/2 bytu, to se pak vyhnete tahanic o byt/vnosy úplně. anebo můžete dát byt do SJM, ale při vypořádání majetku může nastat právě to, kdo kolik svého výlučného majetku použil a dokazování může být trošičku náročné…
nic jiného mě teď nenapadá, ale přiznám se, že v sobě už mám nějakou dvojku vína ![]()
@El-Brno : o tom, ze bych mela tu polovinu jsme mluvili taky.
Jako samozrejme by jsme chteli aby jsme se domluvili takze pul na pul v pripade kdy by byla hypotaka zaplacena. Kdyby nebyla tak nas napadla varianta ze tim ze se ted neco umori tak by jsme si dali nizsi splatky abych to treba v pripade rozvodu zvladla platit tu pulku a samozrejme aby to nezatizilo manzeluv rozpocet-sel by on do podnajmu ja bych zustala s deckama. A az by se to doplatilo tak by se to prodalo.
@Anonymní píše:
@El-Brno : o tom, ze bych mela tu polovinu jsme mluvili taky.
Jako samozrejme by jsme chteli aby jsme se domluvili takze pul na pul v pripade kdy by byla hypotaka zaplacena. Kdyby nebyla tak nas napadla varianta ze tim ze se ted neco umori tak by jsme si dali nizsi splatky abych to treba v pripade rozvodu zvladla platit tu pulku a samozrejme aby to nezatizilo manzeluv rozpocet-sel by on do podnajmu ja bych zustala s deckama. A az by se to doplatilo tak by se to prodalo.
Fakt se bavíte o takovýhlech věcech?
Máte normální manželství? Jako ano, ochránit tvůj vklad je jen správné, ale proboha, abychom se po večerech s manželem bavili, jak budem bydlet po rozvodu?
mě to přijde ujeté.
@araw píše:
Fakt se bavíte o takovýhlech věcech?Máte normální manželství? Jako ano, ochránit tvůj vklad je jen správné, ale proboha, abychom se po večerech s manželem bavili, jak budem bydlet po rozvodu?
mě to přijde ujeté.
@araw normalni manzelstvi mame.Ale stat se muze vsechno nikdy nevis. A kdybys mela vlozit vetsi obnos tak te to zajima taky.Asi nad vsim moc premyslime, ale kdyz to tady ctu tak to chcem mit oba podchycene…Takze si dej laskave nohy na stul a starej se sama o sebe.
Také bych bezhlavě neinvestovala větší obnos peněz do manželovo nemovitosti. A za další-ideální je v klidu si vyjasnit podmínky, než jednou řešit emoce a majetky.
A ve funkčím vztahu by se mělo řešit vše, nic by nemělo být tabu a toto je třeba jedna ze zásadních věcí, které by se řešit měly.
Naopak zakladatelku chápu-máme dlouholeté manželství, bez krizí a přesto kdyby měl manžel nemovitost, já podědila peníze, tak bychom před jejich investováním určitě hodili řeč na téma „jak to bude dál“.
@Anonymní píše:
@araw normalni manzelstvi mame.Ale stat se muze vsechno nikdy nevis. A kdybys mela vlozit vetsi obnos tak te to zajima taky.Asi nad vsim moc premyslime, ale kdyz to tady ctu tak to chcem mit oba podchycene…Takze si dej laskave nohy na stul a starej se sama o sebe.
Nepotřebuju mít nohy na stole, ale tohle je trochu, no trochu dost, ujeté. To není moc normální, to není zajištění investice a zas asi ne tak obrovské, když to ani nevystačí na splacení hypotéky
takže promiň, ale v normálním manželství to zvykem nebývá, probírat, jak budem žít po rozvodu, hrdinko ![]()
Zdravím všechny.
Řešíme s manželem následující otázku týkající se vyrovnání v případě rozvodu.
Bydlíme v bytě, který manžel koupil v r. 2009 na hypotéku. Všude ve smlouvách figuruje manžel sám, přestože jsme již měli společné, tehdy roční dítě. V bytě bydlíme od „předání klíčů“ doposud. Vzhledem k tomu, že jsem v době pořízení bytu byla na rodičovské dovolené a potom se mi pracovně moc nedařilo, splácel manžel hypotéku i náklady spojené s provozem bytu sám.
V roce 2013 jsme se vzali, dál bydlíme v tomto bytě a vzhledem ke splácení se také nic nezměnilo - narodilo se nám druhé dítě a já jsem opět na rodičovské dovolené.
Vlivem majetkového vypořádání v mojí rodině (prodej bytu mojí matky, manželovy tchýně) jsem „dostala“ určitou částku. Tuto bych samozřejmě chtěla použít na umoření manželovy hypotéky. Jenomže jsme samozřejmě narazili na otázku, jak bychom měli postupovat v případě rozvodu, kdyby k této situaci (nedej bože) došlo.
Pro představu:
Manžel na splácení hypotéky za byt do této doby zaplatil (vč. úroků) přibližně stejnou částku, jakou bych chtěla na umoření hypotéky vložit.
Chtěla jsem tedy poprosit o názor nebo radu, jestli některá nemáte s podobnou situací a jejím konkrétním řešením zkušenosti.