Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Může to být tuková bulka, já mám jednu takovou na hlavě už asi 20 let… ale pokud je to ono, tak to samo nezmizí.
Ucpaná žlázka mě napadla, ale to by asi bylo citlivé minimálně na dotek, ne? Tuková bulka asi teda ničemu nevadí, jestli dobře chápu..
Mě to nijak nevadí, obzvláš´t na místě, které je běžně pod tričkem, ale přítel mě chce hnát k doktorovi, že kdoví co se mi tam mohlo zanítit ![]()
Nejspíš se jedná o lipom.(tuková bulka)…manžel to měl asi 3 roky potom jsem ho vyhnala k doktoru…vyřízly mu to a je pokoj…je ta bulka pohyblivá? on to mel na stehně a bylo to větší…je lepší s tím hned jít…
Nikdo nemuze vedet jestli se jedna o lipom nebo fibrom…takze bych s tim urcite sla…
@wiki čiki píše:
Nejspíš se jedná o lipom.(tuková bulka)…manžel to měl asi 3 roky potom jsem ho vyhnala k doktoru…vyřízly mu to a je pokoj…je ta bulka pohyblivá? on to mel na stehně a bylo to větší…je lepší s tím hned jít…
@wiki čiki píše:
Nikdo nemuze vedet jestli se jedna o lipom nebo fibrom…takze bych s tim urcite sla…
Díky za odbornou radu
Pohyblivé to není, zdá se mi jako by to bylo vrostlé v kůži.
Co je to prosím fibrom?
Mám s tím teda jít raději hned, nebo to vydrží po novém roce…? Nechci být u Dr za hysterku
A to mám kdyžtak jít k praktikovi a ten mě zas někam pošle, nebo se dá jít přímo někam, kde na to mrknou a vyříznou, pokud bude třeba…?
Běž buď k praktikovi, na kožní nebo klidně i na chirurgii, v případě zájmu by to mohli rovnou vyříznout. Já osobně bych klidně počkala do ledna, ale jestli máš strach, tak klidně běž hned ![]()
Nezhoubné (benigní) nádory
Nádory kůže dělíme na nezhoubné (benigní) a zhoubné (maligní).
Jednoduchý neškodný útvar nevus je tmavé barvy a vytváří se z povrchových vrstev kůže. Lidově bývá nazýván někdy také mateřským znaménkem, bradavičkou atd.
Další druh pigmentového névu jsou světle hnědé, nebo tmavě hnědé ohraničené útvary, které vystupují nad úroveň kůže a jsou též benigního charakteru.
Ve vazivové vrstvě kůže vznikají fibromy, které jsou pleťové barvy.
Z cévní tkáně se tvoří haemangiomy charakteristické svou červenou barvou. Jsou buď plošné, nebo vystupují nad úroveň kůže, mohou se také šířit pod kůží v podobě dutinek.
Z podkožní tukové tkáně se vytváří lipomy.
Ateromy se nejčastěji vyskytují ve vlasové části hlavy jako okrouhlé tužší útvary různé velikosti. I tyto nádory jsou nezhoubné a zvětšují se velmi pomalu.
Manzela poslali od praktyckyho rovnou na chirurgii…delali mu to v lokalce takze ho to nebolelo. potom sice kulhal ale po tydnu to bylo dobre
le opravdu lepší to odstranit..klidne s tim jdi az po novem roce to uz se nezblazni ale jdi s tim ![]()
@Petule030 píše:
Běž buď k praktikovi, na kožní nebo klidně i na chirurgii, v případě zájmu by to mohli rovnou vyříznout. Já osobně bych klidně počkala do ledna, ale jestli máš strach, tak klidně běž hned
Díky moc, ještě že je to emimino
Půjdu teda až v lednu, pokud se to nějak nezačne zvětšovat nebo bolet… a asi teda rovnou na tu chirurgii, ať to mám z krku
To jsem nevěděla, že se na chíru dá takhle přijít z ulice a hned se nechat ošetřit - dobrý vědět ![]()
@wiki čiki píše:
Manzela poslali od praktyckyho rovnou na chirurgii…delali mu to v lokalce takze ho to nebolelo. potom sice kulhal ale po tydnu to bylo dobrele opravdu lepší to odstranit..klidne s tim jdi az po novem roce to uz se nezblazni ale jdi s tim
zajdu, moc díky ![]()
Ahoj, ja mam takovych tukovych utvaru vic. Presne, jak rikas, takovy hrasek. Mam je vnitrni strane predlokti, asi tri. A mam je odhadem tak sest let, u doktora jsem s tim nikdy nebyla. Jenom to hlidam, jestli je to porad stejne velke. Za tu dobu se to nijak nezmenilo.
Jestli jsi z toho nervozni, tak si s tim skoc k doktorovi, ale ja osobne bych to jen hlidala.
Příspěvek upraven 10.12.15 v 23:11
Jaj, ta jsem se odtajnila - no neva, zas taková tragédie to asi není
![]()
@Tate to bude asi to samé… já z toho nervózní nejsem, ale chlap celkem jo, tak asi raději zajdu. díky.. a ty si zajdi taky!
![]()
Potřebuju poradit - k Dr se mi moc nechce a třeba to někdo z vás už zažil. udělala se mi zničeho nic před pár dny na paži malá bulka pod kůží (nebo v kůži
) asi o velikosti hrášku. Místo je celkem zvláštní - na bicepsu, na té hladké kůži asi 5cm od podpaží. Nebolí to, nesvědí to, nemá to žádnou specifickou barvu, nic to nedělá, ale úplně normální to asi není. Nechce se mi před vánocema lítat k doktorovi, když by to bylo něco banálního, co třeba samo zmizí. Ale nevím, jestli to nemůže být třeba zanícená potní žláza, ale to by asi bolelo? Neporadíte někdo prosím? Díky moc.