Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den ženy, jsem v 36 týdnu těhotenství, poprvé těhotná po IVF, tudíž celé těhotenství velká radost, zároveň velké obavy, doteď bez problémů. Při poslední kontrole u gynekologa v 31+3 malé odhadl váhu na 2800g, stále jsem slyšela jak bude veliká, atd…
Nyní ve čtvrtek jsem byla poprvé na kontrole v porodnici, vše v pořádku, jen že je holčička menší 2415g a hlavičku dokonce 2× přeměřovali že jí má maličkou, nicméně že zatím nic co by mě mělo znepokojovat. Na další kontrolu jdu za dva týdny s tím, že hlavičku ještě přeměří. V průkazce mám napsáno 17pct. Což bude asi percentil? Setkala jste se některá s tím, že vám bylo řečeno že má miminko menší hlavičku? Možná jsem zbytečně vyplašená, nicméně se nějak nedokáži sama uklidnit. Dále řeším pohyby, je den kdy mi přijde, že malá v bříšku nedělá nic jiného než cestuje, převaluje se, hýbe a pak den jako dnes, že se naopak já všemožně snažím převalovat abych zacítila nějaký pohyb. Všude čtu jak mají být pohyby pravidelné, málo je špatně, hodně je špatně
moc děkuji za případné odpovědi a zkušenosti
Ahoj, taky mě strašili, že má dítě malou hlavičku, pak jsem dokonce přenášela. Narodil se chlapeček 2860g, obvod hlavy 34cm-takže norma. Byl hlášený jako hypotrofický (malinký) na to, že jsem rodila 41+1. Ale u nás v rodině se rodí malé děti a pak to doženou, že pijí hodně mléka. Ultrazvuk má určitě nějakou pdchylku v měření, tak bych se nebála.
Ja bych počkala do porodu. Jestli bude miminko drobnější, mohl by být porod snadnější ![]()
Me 3 dny pred porodem odhadli v
porodnici vahu miminka 2890g (patek) rodila jsem hned na to v pondeli dite o vaze 3450g… Ty odhady jsou fakt mimo… Nedes se, nic s tim neudelas… A pohyby, mimino ke konci ma min mista a taky vic odpociva… Takze bych se taky snazila hodit do klidu… Kdyz jsem mela strach, tak na malou pomahalo sladke, nebo tepla sprcha… Pak se vzdy rozkoplala…
at vse dobre dopadne…
Mně zase říkali, že bude mít malá porodní váhu kolem 3400g a taky menší obvod hlavičky. Nakonec se narodila přesně v termínu a měla 2800g, hlavičku v normě. Ono je to měření takové nepřesné.
Me naopak strasili, že kluk bude mít strašně velkou hlavu, přitom ji měl úplně normální, není to na 100%, pouze orientační.. Buď v klidu a nestresuj se ![]()
Moc vám všem děkuji
říkám si, že dokáží na těch kontrolách spíš pěkně rozhodit než uklidnit
jdu si dát sprchu a kousek čokolády a uklidnit se. Děkuju holky ![]()
Syn měl na uzv i ve skutečnosti spíše užší hlavu, ale celkový obvod byl v pořádku. Také na uzv v tomto období měl hlavu „o pár týdnů mladší“ - asi o 5.
Nyní je již dospělý, v pořádku, obvod hlavy má o pár cm menší než vrstevníci, spíše jemnější rysy. Někdo to tak prostě má.
@Anonymní píše:
Syn měl na uzv i ve skutečnosti spíše užší hlavu, ale celkový obvod byl v pořádku. Také na uzv v tomto období měl hlavu „o pár týdnů mladší“ - asi o 5.
Nyní je již dospělý, v pořádku, obvod hlavy má o pár cm menší než vrstevníci, spíše jemnější rysy. Někdo to tak prostě má.
Syn to měl tady. Má hlavu širší dozadu, má tam hezký oblouček. Žádnou placku.
Mě také říkali, že syn bude malý, že má hrozně krátké končetiny, růstová retardace, atd, atd.. syn se narodil s 50cm a 3,5kg - score 10-10-10.
A pohyby jsem cítila jako fakt, že jsem si byla jistá snad 5-10 za těhotenství. A narodil se hodnej, klidnej chlapeček (to se po roce změnilo
). A dcera ta kopala pořád, ale jak, celej den snad a je to malej satan, co vůbec nespí. Takže já měla ty dva „extrémy“ buď málo pohybu a nebo hrozně moc. Oba jsou ok.
@Romana_Karla Buď v klidu, Věr, že to dopadne dobře. Já myslím, že ano. Nezapomeň také, že to měření není úplně přesné.
Doufám, že ti to dopadne dobře. ❤️️
Druhá dcera měla malinkou hlavičku, byla malinká celá. Já i dr jsme s tím byly v pohodě, ptz obě víme, že v naší rodině rodime malinké děti ( první dcera 2880g, sestry děti nějak 2600 a 2800g). Ale někdy kolem 39 nebo 40 tt sloužila mladá dr a ta to vyhrotila na maximum, že je strašně malá a ta hlavička, ještě ji pořádně nemohla ani změřit, jak byla sestoupena… šla do mě tak dlouho, ze mě Teda znejistila… Karolínka měla odhad nějakých 2600-2800g. Narodila se 3180
a hlavičku měla jen 32 cm, holky, ta šla tak krásně ven ![]()
Obě dcery mají menší hlavičky, sehnat pro ně ksiltovku, bylo vždy neco
obě jsou opravdu velmi šikovné ke svému věku, karolince je dnes rok a trictvrte a mluví v dlouhých větách a vůbec ve všem je fakt velmi šikovná! Takže i tak to zakladatelko může byt
![]()
@majkulkahav první dcera narozena ve 42+0 2880g a 34 cm a všichni dr nadšení, jak je ukázková
tady je vidět, jak i doktoři mají různé názory… a mimochodem druha dcera narozena také tak 42+0 s 3180g a sestřičky se ptali, jestli se nenarodil nějak předčasně, že je tak malinká?
![]()
Mě to tak těší slyšet/číst Vaše dobré zkušenosti. Děkuji a přeji vám všem a vašim dětičkám všechno dobré ![]()