Málo železa podle bledosti

459
27.6.13 07:45

Málo železa podle bledosti

Zdravím,
včera byla malá na kontrole ve 3 měsících a Mudra jí předepsala železo (Aktiferrin), protože je bledá.
Jiné příznaky na nedostatek železa nemá…stačí to takto určit bez odběrů apod.? Nerada bych ho do ní cpala navíc.
Taky nevím, jak s podáváním. Mudra doporučila kapky na lžičku do trochu vody, do mléka by se to nemělo. Můžu si převařit vodu do lahvičky a z ní pak odebírat? Jak dlouho převařená voda vydrží v pořádku?
Nedokážu si představit, že bych převařovala vždy pár kapek vody několikrát denně…
Malá je plně kojená.
Díky za vaše rady a zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3819
27.6.13 08:03

Tak samozrejme muzes odebrat trosku cerstve prevarene vody z lahvicky ;) Ale prevarit trosku vic kdyz si varis caj nebo kafe snad taky neni problem ne?
Jinak ja osobne Aktiferrin mimcu asi nedala, protoze vsechny preparaty zelaza zpusobuji jako vedlejsi efekt zacpu… pokud je plne kojena, tak by taky mohla zelezo budes zobat ty (a bojovat s vedlesimi ucinky :jazyk: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
27.6.13 08:06

No, já jsem anemická od mimina - v dětství jsem byla i na transfúzích. Moje dcera se narodila s těžkou novorozeneckou anémii (skončila na JIP a transfúze hned od narození), já jsem v těhotenství přišla o dost krve (krvácení do mozku). No, já jsem anemická doteď, malá má už 8,5 roku a podle posledních krevních testů je úplně v pohodě. Teď ke tvému dotazu. Dcera je blondýnka, modré oči a celkem světlá (v létě se krásně opálí, ale v kojeneckém a batolecím věku byla mazaná vysokými faktory), v zimě je bílá jako papír. Už ji ale doktorka žádné železo nedávala (jen po návratu z porodnice). Nedělala ji ani žádné krevní testy. Říkala, že bledost je jeden příznak, pak by byla unavená (to nehrozilo :mrgreen: ) a další, když se stáhne spodní oční víčko, tak spojivkový vak (no to pod oční bulvou) je červené nebo růžové, u anemiků hodně bledě růžové. Já se tedy opaluju do zlatova, ale i pod opálením mám zelenavý nádech pleti (jsem zlato zelená), v zimě jsem bílo zelená. A unavená bývám dost. Pamatuju si, že když jsem byla malá a byla u doktorky, ta mi říká: "ty jsi nějaká zelená, nebudu tě muset poslat do nemocnice? " a už jsem jela na transfúze. Takže nejen bledost, ale spíše zelenavý nádech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1803
27.6.13 08:07

Mě taky po porodu doporučovali brát železo, už kvůli mé bledosti, únavě a chudokrevnosti… mimču bych taky nic nedávala, pokud je plně kojené. ber ty železo, přes mléko se dostane i k mimču…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
459
27.6.13 08:09

Mně se do toho Aktiferrinu taky právě moc nechce.
Bude tedy stačit, když si nějak doplním železo já? Máte nějaké doporučení, jaký doplněk stravy můžu?
 Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
84
27.6.13 08:12

Ahoj. bez odběrú určit, že je někdo anemický, je sázka. Můj syn je pomerně hodně bledý, blond a má modré oči. Brali sa mu odběry a železa má nadprůměrně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
27.6.13 08:12

Ono taky zalezi, kolik pigmentu to dite zdedilo, podle bledosti se to urcit neda (mam dve bledule). Da se odebrat krev…v nejhorsim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58838
27.6.13 08:17

@Fircon určitě se podle bledosti kůže nedá usuzovat na nedostatek železa a vyžádala bych si odběry. U takhle malého miminka pokud je to jenom na hemoglobin, se bere z prstíku a je to na chvilinku.
Mým dětem dr. vždy nabírala, protože byli bledé a akorát starší syn byl na hranici, jinak všichni v pořádku. Já jsem taky hodně bledá a to mám hladinu hemoglobinu hodně vysokou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3819
27.6.13 08:23

A v reakci na ostatni prispevky… do odberu bych dr. urcite netlacila… chudak mimco, pokud to neni nezbytne nutne, tak bych ho netrapila… asi zalezi jak velkou duveru ve vasi deckarku mas… jeli-to dobra zkusena pediatrine, ktera uz vysetrila tisice deti, tak bych ji verila ze lehce anemicke dite pozna bez odberu… (to ze se ma kouknout na spojivky a sliznice a nesoudit dle bledosti kuze jiste vi - to se uci snad uz v prvnim rocniku na medicine :lol: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
27.6.13 08:26

Taky se mi zdá divné bez odběru určit anemii.
Malému tedy anemie vyšla, bere ten Aktiferrin, ale jen jedu dávku denně.
U malého mimi se mi to moc nezdá :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.6.13 08:27
@Alica99 píše:
Ahoj. bez odběrú určit, že je někdo anemický, je sázka. Můj syn je pomerně hodně bledý, blond a má modré oči. Brali sa mu odběry a železa má nadprůměrně.

Přesně tak to bylo i u nás. Doktorka si taky myslela, že má málo železa, šli jsme na krev a vše bylo v pořádku. Možná to železo dáváš úplně zbytečně, takže bych asi požádala doktorku o ty odběry a podle nich až bych železo nasadila, abys to do ní teď zbytečně netlačila.
Edit: ten odběr trvá 20 vteřin, náš seděl a koukal, zvládnul to úplně v pohodě, vůbec nic to není, to prohlídka u zubaře byla asi tak tisíckrát horší.

Příspěvek upraven 27.06.13 v 08:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Brooucinda
27.6.13 08:28

Jako kdyby ta tvoje doktorka viděla mě, tak nevím nevím. Asi by mi doporučila železnou koupel. Já jsem bílá pořád. Anemií jsem trpěla a občas mi vyjde krevní obraz, že beru Aktif., ale dycky to hodím do mezí laboratoře a mám klid. V obličeji to ale nepoznáš. Bílá jsem stále :x

• Citovat
  • Upravit
459
27.6.13 08:29

Že bych jí tedy nedávala plnou dávku (3× denně 10 kapek), ale třeba jen poloviční???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
27.6.13 08:35

Malého poslala doktorka na odběr, říkala, že podle vzhledu a toho, že jsem anemická já, by mohl být taky, ale že nebude střílet od boku a raději bude dělat závěry až podle rozborů krve. Vyšly hraniční hodnoty, ale za anemického ho nepovažuje.

• Citovat
  • Upravit
Brooucinda
27.6.13 08:38

@Fircon Ono já nevím, ale železo může vytvořit zácpu. Já bych asi u takovýho přípravku trvala na testech. Přeci nemůžou předepisovat léky bez výsledků?! kor když jde o malý dítě. To je úplně nojblbější, když má zácpu. A když už teda železo, tak s tím rovnou nějaký probiotika

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA