Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcera se narodila s obvodem hlavicky 31cm, nyní má 7měsíců obvod 38cm. chodíme ke neurologovi, který nevidí žádný problém, psychomotoricky je v pořádku, přetáčí se na brusko plazí se snaží se dát na 4, vše odpovídá věku. po měření našich hlav jsme přišli na to, že manžel má malou hlavu 54cm a moje maminka 52cm, podle těch tabulek jsou na hranici mikrocefalie. nemáte někdo zkušenosti s takovou malou hlavickou a bylo všechno ok? a teď jí už roste pouhých 0,5 cm za měsíc. mám dost velké obavy, sono hlavičky po porodu bylo také v pořádku.
Tak dulezite je, ze roste a ze vsechna vysetreni jsou ok, ne? Dcera ma taky mensi hlavu, narozena 32cm, v 7m 40cm
… jsou ji 3, je naprosto ok
Osobní zkušenost nemám, ale kamarádka má taky s mužem velmi malé hlavy a děti jsou po nich. Taky to znamenalo lítání po doktorech a kontroly, nakonec to prostě shrnuli tak, že to mají po rodičích a jsou zdravé. Dnes už jsou z nich šikovní školáci.
Ted jsem ji schvalne zmerila a ma 49cm, ja mam 55 a manzel nevim..ten halvu dost velkou se mi zda ![]()
Mám malou hlavu. Je mi 40+ a musím si kupovat dětské brýle, dětské čepice, dětské helmy. Teď už je vcelku výběr. Ale dřív byla k sehnání třeba jen helma s beruškou nebo se žabičkou, nebo modré brýle s kopačákem - to pro sebe v dospělém věku fakt nechceš ![]()
Doba, kdy se usuzovalo na inteligenci dle velikosti a tvaru lebky, je už díky bohu také dávno pryč. VŠ mám, dokonce s vyznamenáním.
Pokud neurolog nevidí nikde problém, tak ho nehledej ani ty a věř, že malá bude v pořádku. Evidentně zatím není důvod, aby nebyla ![]()
Lékaři nás dost straší, myslím si že když je motoricky v pořádku tak to bude genetikou, ale na první kontrole na neurologii nám doktorka řekla že nevidí problém že mám hledat v rodině jistě malé hlavy budou a když roste že je to dobře tak mě uklidnila, ale na druhé už se slovy co uděláme s tou hlavickou, ale tak neurologicky v pořádku, jen že je mimo tabulku že by měla mít alespoň 40cm. do papírů napsala mikrocefalie, dokonce když jsem jí řekla ze moje maminka má hlavu 52cm, tak napsala také babička mikrocefalie
Na jedné z kontrol s dcerou u neuroložky Dr. jen tak mezi řečí prohodila „A víte, že má mikrocefalii?“ Nevěděla jsem ani co to znamená takže jsem jen pokrčila rameny a doktorkra říká „malou hlavu“. Dál to nekomentovala. Až po celkem dlouhé době jsem si vygooglila, co to vlastně ta mikrocefalie je a celkem mě to vyděsilo. Nicméně dcera je úplně normální, zdravá, dnes už devítiletá školačka. Menší hlavu má stále (oproti bratrovi dvojčeti).
Přidávám screenshot z článku od prof. Krasnicanove z Motola. Myslím že tenhle odstavec je nejvíc dulezity.
Malou hlavu lze prostě podedit a nejen po rodičích, ale klidně prarodičich.
@Whitedog píše:
Mám malou hlavu. Je mi 40+ a musím si kupovat dětské brýle, dětské čepice, dětské helmy. Teď už je vcelku výběr. Ale dřív byla k sehnání třeba jen helma s beruškou nebo se žabičkou, nebo modré brýle s kopačákem - to pro sebe v dospělém věku fakt nechceš
Doba, kdy se usuzovalo na inteligenci dle velikosti a tvaru lebky, je už díky bohu také dávno pryč. VŠ mám, dokonce s vyznamenáním.
Pokud neurolog nevidí nikde problém, tak ho nehledej ani ty a věř, že malá bude v pořádku. Evidentně zatím není důvod, aby nebyla
Člověk si nevybere, já mám zase obvod kolem 60cm, lebku protáhlou, takže jsou potíže s čepicemi, klobouky (dámské jsou mi malé), helmy kupuju pánské. Syn to má po mě, tak nás zase honili, že má velkou hlavu, na sono nám napsali atrofii mozkové kůry
, dnes normální, šikovný třeťák. Helmu má syn dospěláckou, dětskou už na hlavu nedá.
Pokud dětský neurolog nevidí problém a zároveň psychomotorický vývoj odpovídá věku, tak bych se nerozrušoval. Případně bych se zeptal na ev. kontrolní UZ mozku přes VF (pokud není zašlá).
@Doctus
na poslední kontrole jsem ji žádala nějaká vyšetření, ale říkala že když tak chci ji může poslat na MRI když bude mít 9kg. VF pořád má, tak nevím proč nedělá ultrazvuk. stále mám obavy, protože lékaři mi nasadili brouka do hlavy a nevím co to znamená, jestli jenom to že bude mít také malou hlavu a všechno bude v pořádku, nebo bude zaostávat nebude se vyvíjet tak jak má atd. žije v nejistotě, dost často jí měřím hlavičku a když nevidím nějaký rozdíl za 2 týdny tak z toho šílím, i když vím že teď už roste pomaleji.
@Lenkau22
Bohužel MRI by bylo v celkové anestezii, u tak malých dětí se často dělá až na fakultním pracovišti (v okresních nemocnicích někdy nechtějí anesteziologové tak malé děti uspávat).