Mám dělat kolegovu práci
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Tak ona je otázka, co máš psaného v pracovní smlouvě a jak moc jsi ochotná za svá práva bojovat. Já taky pracuji ve státní správě a vím, že se práv moc nedomůžu, ale výplatu mám vysoko nad průměrem, takže udělat něco málo navíc mě nějak netrápí.
Jestliže tě stresuje už jen myšlenka na práci navíc, tak si nedokážu představit, že budeš asertivně jednat s ředitelem. Já bych se prvně zeptala své přímé nadřízené a teprve až potom za ním šla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jde o to, jak moc jsi pracovně vytížená. To, že se zástup nehledá a snaží se práci odcházejícího přerozdělit na stávající pracovní síly je běžné vcelku všude, v privátní sféře obzvlášť.
Takže jestli se půlkus měny kopáš do zadku, tak holt začneš pořádně makat, když jsi placená za 8 hodin
.
Vzhledem k tomu, že asi nikde ve smlouvě nemáš položkově vypsáno, na co jsi najatá a bue tam jen souhrn pozice typu „účetní“, můžou ti s agendou šíbovat poměrně flexibilně.
Jestli se ti to nelíbí, hledej jinou práci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prijmout zastup na pul roku na odbornou agendu? To se fakt nedela ![]()
Kdyz to delat nechces, tak to vedeni rekni. Treba tim poveri nekoho jineho.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Měla bys mít podepsaný nějaký popis pracovní pozice, tvoji náplň práce. Pokud je to příliš obecné a kolegova agenda se tam vleze, tak asi smůla. Pokud ne, měli by ti správně dát podepsat nový popis, který můžeš odmítnout. Případně pořád papouškovat „to nemám v popisu práce“.
Na tvém místě bych asi ale nejdříve promluvila s nadřízeným a řekla mu to stejně tak, jak jsi to teď řekla nám. Že se toho bojíš, je toho hodně a je to složité, že tě to stresuje. Případně pohrozit výpovědí, ono když jim odchází jeden člověk, tak nechat odejít i dalšího se jim asi úplně nevyplatí…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dělej jen to na co stačíš a na co se cítíš a jen do výše svého platu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Malineka píše:
Tak ona je otázka, co máš psaného v pracovní smlouvě a jak moc jsi ochotná za svá práva bojovat. Já taky pracuji ve státní správě a vím, že se práv moc nedomůžu, ale výplatu mám vysoko nad průměrem, takže udělat něco málo navíc mě nějak netrápí.
Jestliže tě stresuje už jen myšlenka na práci navíc, tak si nedokážu představit, že budeš asertivně jednat s ředitelem. Já bych se prvně zeptala své přímé nadřízené a teprve až potom za ním šla.
Asertivně bych mu to určitě neřekla
Budu hrozně nervózní, ale zeptám se ho na to, musím. Muj přímý nadřízený je právě ten kolega co odchází
Ale tady se na to tak nehraje, duležitý je ředitel.
- Citovat
- Upravit
Pokud je agenda náročná a odborná, tak přeci nedává smysl přijmout někoho na půl roku na zaskok. Než se zaučí, tak může končit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sybill No právě ta smlouva je psaná hodně stručně a všeobecně.
A já svou práci stíhám tak akorát, neříkám, že by se mi tam ještě něco nevlezlo, ale neumím si představit dělat k tomu ještě úplně další celou agendu. Kdyby tu jeho práci rozdělil spravedlivě mezi všechny kolegy, neřeknu nic. Proč mám ale zrovna já snášet to, že on odchází jenom za to, že mám k jeho náplni práce nejblíže?
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@Sybill No právě ta smlouva je psaná hodně stručně a všeobecně.
A já svou práci stíhám tak akorát, neříkám, že by se mi tam ještě něco nevlezlo, ale neumím si představit dělat k tomu ještě úplně další celou agendu. Kdyby tu jeho práci rozdělil spravedlivě mezi všechny kolegy, neřeknu nic. Proč mám ale zrovna já snášet to, že on odchází jenom za to, že mám k jeho náplni práce nejblíže?
No přesně, proč bys to měla snášet? Nejdřív zkus promluvit se šéfem v klidu a na rovinu, když to nezabere, tak holt budeš muset přitvrdit. Spousta z nich to prostě zkouší a jak jednou narazí, tak couvnou
držím palce
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jahru píše:
Pokud je agenda náročná a odborná, tak přeci nedává smysl přijmout někoho na půl roku na zaskok. Než se zaučí, tak může končit.
Nedává, ale vždyť já to taky neumím dělat, všechno mě začal učit až teď před odchodem. A to nejsou věci, které se dají naučit za měsíc. On tuhle práci dělá 13 let
- Citovat
- Upravit
Já jsem z práce odešla přesně z tohoto důvodu. Komplet práce za kolegyni bez zvýšení platu, poděkování atd. Musela jsem tam chodit i o víkendech, abych to stíhala a zanedbávala jsem rodinu. Nikdy víc. Řekni to řediteli a stůj si za svým. Hraje Ti do karet, že tě nevyhodí, když odchází ten kolega. Byla bych asertivní, ale neústupná.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Nedává, ale vždyť já to taky neumím dělat, všechno mě začal učit až teď před odchodem. A to nejsou věci, které se dají naučit za měsíc. On tuhle práci dělá 13 let
Normálně bych mu řekla, že se necítíš na to, dělat takhle odbornou práci po pár týdnech zaučení, to fakt není normální. Řekni, že nechceš udělat zbytečné chyby, které by mohly způsobit problémy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj lidi, vyskytl se mi v práci takový problém. Pracuju tady rok, byla jsem přijata abych pomohla kolegovi s jeho agendou, protože jí má hodně a taky mám k tomu svou vlastní agendu. Tenhle kolega nám však oznámil, že po novém roce odejde na mateřskou dovolenou na pul roku. Čekala jsem, že nám sem někoho místo něj dají, anebo na jinou pozici a převzal by prvního pul roku jeho agendu. Zjistila jsem však, že to chtějí všechno hodit na mě. Mám dělat agendu svoji jako doteď + tu jeho. Samozřejmě o zvýšení peněz pro mě nemuže být ani řeč, takhle to ve státní správě (anebo aspoň u nás) nefunguje.
Já to ale dělat nechci, řeší samé komplikované, právnické a statistické věci, je toho hodně a vubec se na to necítím. Přitěžkávací skutečnost je ta, že se snažíme už přes rok o dítě. Bylo by tedy fajn, držet se „jistot“, ale ne za každou cenu. Jsem dost stresér a stresuje mě to už teď, obávám se, že když začnu dělat práci po něm, kterou neovládám, tak si kvuli psychice případné otěhotnění zablokuju úplně.
On se mě teď snaží pořád učit tu jeho agendu, protože na to dostal příkaz shora. Za týden-dva si chci promluvit s ředitelem, jestli je to fakt pravda, že sem nikoho nepřijmou. Chci se vás zeptat, jak byste se zachovali? Přeháním podle vás, anebo jsou moje obavy na místě? Řekli byste rázně řediteli, že to dělat nebudete?
Děkuju!
Nestresuj se předem. Jak píšou ostatní na půl roku a ještě na odbornou pozici nemá smysl hledat někoho nového. Ty tu agendu také neumíš, ale alespoň znáš prostředí, vztahy atd. proto je logické, že navrhli Tebe. Doporučuji, než se hroutit, postavit se k tomu čelem a jít si v klidu promluvit s přímým nadřízeným. A klidně se zmínit o prémiích za tu práci apod.
Případné těhotenství nebo snažení o dítě neřeš. Nakonec budeš možná ráda, že máš práce nad hlavu a nemyslíš na to. Já otěhotněla, když jsme měli v práci ten největší možný fofr, dva audity, přechod na nový systém a do toho roční závěrky. A právě si myslím, že to bylo díky tomu, že jsem neměla čas a ani chuť měřit teploty, zkoumat hleny a další blbosti.
takže klid! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Já tě chápu, že je to na palici. Taky jsem po odcházejícím kolegovi přebírala jeho práci + mi zbyla ta moje. Stalo mě to spoustu učení, dost přesčasů a spoustu práce. Na druhou stranu jsem se pak nebála si říct o větší peníze. Další výhoda je, že jsem se naučila spoustu věcí, získala kontakty, které se můžou hodit, ukázala šéfovi, že se mu v týmu opravdu hodím a přesčasy si vybírám ještě teď, před Vánoci se to docela hodí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj lidi, vyskytl se mi v práci takový problém. Pracuju tady rok, byla jsem přijata abych pomohla kolegovi s jeho agendou, protože jí má hodně a taky mám k tomu svou vlastní agendu. Tenhle kolega nám však oznámil, že po novém roce odejde na mateřskou dovolenou na pul roku. Čekala jsem, že nám sem někoho místo něj dají, anebo na jinou pozici a převzal by prvního pul roku jeho agendu. Zjistila jsem však, že to chtějí všechno hodit na mě. Mám dělat agendu svoji jako doteď + tu jeho. Samozřejmě o zvýšení peněz pro mě nemuže být ani řeč, takhle to ve státní správě (anebo aspoň u nás) nefunguje.
Já to ale dělat nechci, řeší samé komplikované, právnické a statistické věci, je toho hodně a vubec se na to necítím. Přitěžkávací skutečnost je ta, že se snažíme už přes rok o dítě. Bylo by tedy fajn, držet se „jistot“, ale ne za každou cenu. Jsem dost stresér a stresuje mě to už teď, obávám se, že když začnu dělat práci po něm, kterou neovládám, tak si kvuli psychice případné otěhotnění zablokuju úplně.
On se mě teď snaží pořád učit tu jeho agendu, protože na to dostal příkaz shora. Za týden-dva si chci promluvit s ředitelem, jestli je to fakt pravda, že sem nikoho nepřijmou. Chci se vás zeptat, jak byste se zachovali? Přeháním podle vás, anebo jsou moje obavy na místě? Řekli byste rázně řediteli, že to dělat nebudete?
Děkuju!