Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Ahoj, nedávno jsem tu zakládal diskuzi, že mě bolí při polykání, ale jen leva mandle a taky mě bolí uzliny na levém krku a trochu v uchu. Ale je to mnohem lepší, včera v noci to bylo nejhorší, tak jsem si vzala acylpyrin a od té doby až do teď mi skoro nic není. Ale ráno jsem si koupila v lékárně CRP test, ten vyšel mírně pozitivní a teď večer to samé. Tak nevím, asi to může být angína, mám jít k lékaři? 🤔 🤔
Ano.
@Anonymní píše:
Ahoj, nedávno jsem tu zakládal diskuzi, že mě bolí při polykání, ale jen leva mandle a taky mě bolí uzliny na levém krku a trochu v uchu. Ale je to mnohem lepší, včera v noci to bylo nejhorší, tak jsem si vzala acylpyrin a od té doby až do teď mi skoro nic není. Ale ráno jsem si koupila v lékárně CRP test, ten vyšel mírně pozitivní a teď večer to samé. Tak nevím, asi to může být angína, mám jít k lékaři? 🤔 🤔
Co to je mirne pozitivni? Bud to jsou hodnoty bakterialniho zanetu, anebo nejsou. Kolik?
@cecetka
Je to ten domácí test na čárky Veroval a měla jsem třetí čárku takovou slabší
@Anonymní píše:
@cecetka
Je to ten domácí test na čárky Veroval a měla jsem třetí čárku takovou slabší
Aha. Tak si zitra zajdi. Dr. ti zmeri hodnotu. Pokud mas anginu, zbytecne se netrap ![]()
Jestli ti T čárka vyšla slabší než R čárka, tak je CRP jen mírně zvýšené. Na druhou stranu mi Dr říkala, že zrovna u angíny nemusí být vždy vysoké CRP. Chtělo by to spíš streptest.
@petule9
Ten detekuje antigen streptokoka, může dojít k falešné pozitivitě u nosičství.
Nemas fotku? Ja dnes delala CRP test Veroval dceri. Vyslo zvysene CRP, ale pod 40, viz foto. Zitra ho udelam znovu, jestli sili.
@Doctus aha, tak dcerám doktorka při pozitivním streptestu nasazovala vždy antibiotika. Dokonce i když sama říkala, že podle pohledu do krku by to netipla.
@petule9
Tak se možná (zbytečně) přeléčilo nosičství.
Neléčí se laboratorní hodnota, ale pacient.