Mám nárok na odstupné nebo jinou kompenzaci?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Mám nárok na odstupné nebo jinou kompenzaci??
Ahoj holky,
prosím o radu a váš názor. Byla jsem 2 roky zaměstnaná jako vedoucí prodejny, v září 2011 jsem otěhotněla a v listopadu 2011 nastoupila na nemocenskou. Na nemocenské jsem byla až do května kdy jsem nastoupila na mateřskou dovolenou. Nyní mi zaměstnavatel oznámil, že obchůdek již neprosperuje tak jak by chtěl a ke konci roku zavírá. Já v prosinci nastupuji na rodičovskou dovolenou kterou si dávám na 3 roky. Jak to bude s mým místem?? Mám nárok na nějaké odstupné nebo něco takového?? V případě že ano, dostanu odstupné nyní nebo až za 3 roky až se budu chtít vrátit do práce? Zaměstnavatel má ještě jednu provozovnu ale ta je 20 km daleko a dojíždět tam pak pro mě nepřipadá v úvahu. Děkuji moc za rady, názory, zkušenosti. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Já si myslím, že v případě zániku provozovny, resp. tvého pracovního místa máš nárok na odstupné. Hlavně mu nepodepisuj výpověď dohodou nebo něco podobného, jako, že to bylo z tvé vlatní vůle, pak bys o nárok na odstupné přišla. Co se týče dojíždění do další provozovny, myslím, že v zákoníku práce je něco o tom, že zaměstnavatel těhotnou ženu nebo matku pečující o malé dítě nemůže bezjejího souhlasu poslat někam mimo, ale to asi týká myslím služebních cest, takže přesně nevím, snad poradí někdo zkušenější. Kdy bys měla dostat vyplacení odstupného taky přesně nevím, ale řekla bych, že asi se zánikem té provozovny, takže asi teď koncem roku.No tak moc jsem asi neporadila.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Helii
Ale jo poradila, děkuji za tvůj názor. Pak vám napíši jak to všechno dopadlo. Přece jen do takové situace se může rázem dostat každá z nás ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, myslím, že moc šancí na odstupné nemáš. Moje švagrová dělala co ty, taky jí nabídli dojíždět 20 km daleko do práce a také to pro ni nepřicházelo v úvahu (opravdu bys to nezvládla? není to zas tak hrozné, to dojíždějí lidé zcela běžně, co si koupit ojeté auto?) a jelikož jí nabídli alternativu a nepřistoupila na ní, odstupné nedostala.
- Citovat
- Upravit
Když jsem se takhle ptala kamarádek tak někdo mi říká, joo peníze nějaký určo dostaneš, další zase že s ničím počítat nemám. Tak nevím, asi se nechám překvapit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak pokud se ruší zaměstnavatel nebo jeho část, je to případ, kdy můžeš dostat výpověď i v době, kdy jsi na mateřské nebo rodičovské dovolené. Pokud bys ji dostala, měla bys nárok na odstupné, dostala bys ho po skončení výpovědní doby. Klidně v takovém případě můžeš podepsat i dohodu, ale musí v ní být uvedené, že dohodu uzavíráte z důvodu rušení části zaměstnavatele, pak ti nárok na odstupné zůstává zachovaný.
Nicméně pokud se zaměstnavatel neruší celý, tak ti výpověď dávat nemusí a může klidně počkat, jak se situace vyvrbí, až se vrátíš z rodičovské dovolené a řešit tě až to bude pro něj aktuální. Jinak co se druhé provozovny týká, tak záleží na tom, co máš napsané v pracovní smlouvě, jak moc přesně v ní máš specifikované místo výkonu práce. Pokud je v ní striktně napsána provozovna, která se zavírá, tak s přeřazením na tu druhou bys musela souhlasit. Pokud se pod místo výkonu práce klidně schová i ta druhá provozovna, tak tě tam zaměstnavatel přeřadit může a je tvoje věc, jak si dojíždění zařídíš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No já si myslím, že pokud ti nabídnou stejné místo jinde a ty ho nepřijmeš, tak na odstupné nárok nemáš. Ale to nevím jistě, ale vím jistě že pokud bys měla dostat odstupné, pak potom co ti skončí RD. Takhle to měla te´d kamarádka, kolegyně dostala odstupné, ona byla na Rd a dostala odstupné po ní
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Naprostý souhlas s @Les2311 podstatné je, jak máš specifikované místo výkonu práce ve smlouvě…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ve smlouvě mám napsané místo výkonu práce Poděbrady. Ta druhá prodejna je v Kolíně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@luci.hor Tak v tom případě je to v pohodě
a buď můžeš dostat výpověď teď nebo kdykoliv v průběhu RD, případně po ní. A budeš mít nárok na 2 měsíční výpovědní lhůtu a 3 platy jako odstupné. Nebo taky může v průběhu těch 3 let nějakou provozovnu v Poděbradech otevřít a pak tě umístit tam.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, zrovna jsem chtěla podobné téma založit..taky nade mnou visí bohužel tato možnost :-/, ale jak vidím tak mám taky nárok na odstupné - super
, taky doba neurčitá, pracuji skoro 4 roky, jsem teď na rizikovce, v březnu jdu na mateřskou a nejbližší další naše pobočka je v rakousku..alespoň něco, když už se člověk nebude mít kam vrátit
(práce mě opravdu celkem bavila)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit