Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já měla sníženou funkci a ovulaci jsem měla. Ale já měla jen nepatrně snížené hodnoty
.
Tak ovulovat a otehotnet se s tim samozrejme da (to se nekdy da i s hodne zvysenymi hodnotami), ale optimalni to neni, na zacatku tehotenstvi je tech hormonu potreba mnohem vic a i lecenym zenam se to casto zhorsuje a leky navysuji. Dulezite je taky vzit v uvahu to, ze hranicni hodnoty pro normalni zivot jsou trochu benevolentnejsi nez u zeny, co chce otehotnet, tam by se to melo optimalne pohybovat tak do TSH 2. TSH 4 je sice jeste pro vetsinu laboratori v poradku, ale pro otehotneni zadna slava.
Jestli mas nebo nemas ovulaci by mel overovat doktor ultrazvukovou folikulometrii, ciste z hormonalniho profilu zacatkem cyklu to nepoznas. Jako slusne potvrzeni se da nabrat hladina progesteronu ve druhe polovine cyklu, cca tyden pred dalsi menstruaci.
@ugluk píše:
Tak ovulovat a otehotnet se s tim samozrejme da (to se nekdy da i s hodne zvysenymi hodnotami), ale optimalni to neni, na zacatku tehotenstvi je tech hormonu potreba mnohem vic a i lecenym zenam se to casto zhorsuje a leky navysuji. Dulezite je taky vzit v uvahu to, ze hranicni hodnoty pro normalni zivot jsou trochu benevolentnejsi nez u zeny, co chce otehotnet, tam by se to melo optimalne pohybovat tak do TSH 2. TSH 4 je sice jeste pro vetsinu laboratori v poradku, ale pro otehotneni zadna slava.Jestli mas nebo nemas ovulaci by mel overovat doktor ultrazvukovou folikulometrii, ciste z hormonalniho profilu zacatkem cyklu to nepoznas. Jako slusne potvrzeni se da nabrat hladina progesteronu ve druhe polovine cyklu, cca tyden pred dalsi menstruaci.
Ahoj, mě gynekoložka řekla že jak nebudu mít normální hodnoty tak otěhotním jen těžko. Štítnice má vliv na vaječníky a jejich funkci, dokud prý se mi hladiny nesrovnají nemá cenu nic dál řešit, dala mi jen papír na endokrinologii a až budu v pohodě a neotěhotním ani tak tak mám přijít.
Ale i tak mě zajímá jestli mám ovulaci no, nechce se mi čekat půl roku než mě veme endokrinolog a upraví se hormony, myslíte že by mě je mohla nasadit i praktická?
Tak ono v medicine se nic neda rict definitivne, kolikrat tehotni mnohem beznadejnejsi pripady nez „hormony SZ na hrane“. Ale pristup nejdriv srovnat SZ a pak teprve resit tehotneni je samozrejme spravny, ono s nesrovnanou SZ se sice da tehotnet, ale je vyrazne vyssi riziko potratu.
K tomu, jestli mas ovulaci, ti tu samozrejme nikdo nemuze povedet nic. Obecne - se zhorsenou funkci SZ se casto vazou poruchy cyklu a chybejici ovulace. Ale neni to stoprocentnim pravidlem a pokud je zhorseni jen mirne, cyklus +- pravidelny a jine obtize nejsou, tak bych chybejici ovulaci spise nepredpokladala. Odpoved da bud gynekolozka nebo pokud se tomu chces venovat sama, zkus merit BT, pri poctivem provedeni je to velmi spolehliva metoda:
http://merenibt.xf.cz/index2.html
Obvodak snad hormony SZ predepsat muze (poptej se), ale teda predstava, ze by te endokrinolog vzal az za pul roku, me trochu desi. To, za jak dlouho se hormony po nasazeni leku sovnaji, je ovsem zalezitost velmi individualni.
Ahoj, prosim o radu, snažíme se dlouho o dítě a nedaří se tudíž jsem šla po roce a půl na vyšetření hormonální profil mi vyšel dobře až na štítnou žlázu, mám prý sníženou funkci, hraniční hodnoty, příčina autoimunitní zánět, můžu s tímhle vůbec mít ovulaci???Ms mám pravidelnou, ovulační testy vždy krásně pozitivní v polovině cyklu. Otěhotněl někdo bez léčby štítné žlázy? Díky.