Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pomoc:-)…muj druhy synek má 5 týdnů..bohužel trpí na prdy..pomáhám mu jak se dá, jím jen to co nenadýmá, rourkuju, dávám kapky baby calm, infacol, odzkoušen i espumisan, nahřívám pecky..výsledek? nula nula nic:-(doma když spí, budí se po půl hodinách kroucením a tlačením..to samé venku v kočárku..tím se staly procházky pro mě nezábavné, musím denně ven, mám ještě synka který ven musí..nějak je mi z toho smutno a každý den se ven netěším, páč skoro celou procházku se se starším neslyšíme a pohledy ostatních mě taky ničí…jak se obrnit?
Moje malá v kočáře prořvala prvních 6 měsíců. Nejdřív mi byly pohledy ostatních nepříjemné, ale pak jsem se vůči nim stala imunní a neřešila jsem je.
Já nosila mladší v šátku v úvazu kolébka. V kočáře by svého času taky jen brečela. Tak to zkus. na nosenideti.cz je spousta rad ohledne satkovani
Moji male se v kočarku taky moc nelibi.. ven s ji jdu jen když je unavena a vim, že mi v kočarku usne.. spi tak max půl hodinky.. ale i za to jsem rada, že se provětram..
Manducu bych zkusila, i když já jsem si s ní užila taky perný chvilky. Zkoušela jste některá dávat vyčůrat starší dítě (holčičku) narvanou v kombinéze s miminem v Manduce? ![]()
Nebo zkus dát na břicho, můj uječený syn spal pouze na břiše
nebo v šátku/Manduce.
Moje malá měla prdy do roka - což tě asi nepotěším ![]()
ale pomohla nám manduca a lekce plavání ve vaně, tam se naučila pěkně hýbat tak, aby se vyprděla. dnes má díky prdům super břišáky
vydržet! kdyžtak ještě šátkovat…
Zkusím tu manducu..aspon na hodinku..první syn taky ječel, než šel do sportaku..to bylo celých 9 měsíců…ach jo ![]()
Mám to taky tak. S tím rozdílem, že naše holčička je třetí dítě a v září nám začnou pravidelné povinnosti se staršími dětmi, které prostě k vůli řvoucímu dítěti odložit nejdou - škola, školka, hudební škola, kroužky.
Já z toho tak rozhozená nejsem, protože ten nejstarší byl taky takový, shodou okolností taky narozený v létě, jen o 3 dny dřív než teď malá, takže totožný věk.
Naše malá je hodně hladová, vyžaduje si kojení doslova na každém rohu, pije, neblije. Mléka mám dost a nakojit dítě kdekoliv mi zase takový problém nedělá. Nikdo mi to v dnešní době nemůže zakázat.
Ale když zrovna nemá hlad, tak pláče, chce se nosit, chovat, to je spokojená.
Malá je dost velká, i když porodní váha byla 3760/52 cm, teď v 6 týdnech má téměř 5,5 kg, váženo orientačně doma, na kontrolu jdeme v pátek ![]()
Nejstarší to měl podobně, prostřední byla drobís. Jestli to nebylo tím, že neměla tak velký hlad, tak velkou potřebu a taky byla zimní dítě.
Uklidním Tě a uklidňuju i sebe. U nejstaršího se to srovnalo asi ve 3 nebo ve 4 měsících, kdy přestal tak často pít, ale i tak zůstala frekvence asi po 2 hodinách, ale už pravidelně, přestal tolik řvát a mohla jsem konečně chodit na procházky s kočárkem „bez ostudy“. Jestli za to mohl podzim a ochlazení, nevím. Ono těm drobkům nemůže být v kočárku dobře, i když chodíme ven buď brzy dopoledne nebo pozdě odpoledne.
Mám to tak, že se snažím vystihnout, kdy je malá nakojená, přebalená a mohla by chvilku spinkat. Vydrží spinkat půl hodiny a potom ji prostě v parku chovám, chodím s ní, podle potřeby nakojím a zase chovám, zatímco starší děti si buď hrají na hřišti, na písku, jezdí na kole.
Mám tu výhodu, že už jsou fakt starší a nemusím jim být vyloženě za zadkem. Na dohled ano, ale za zadkem ne.
Z pohledů kolemjdoucích si nic nedělej. Kdo to zažil, pochopí, kdo měl klidné kočárkové spící miminko(tak jako já prostřední dítě), ten to nepochopí a bude si myslet svoje.
Na prdíky naše malinká trpí taky, kapky baby calm jsem nekoupila, jsou hodně drahé a podle mě stejně tahání peněz ze zákazníka. Kojené dítě všechny potřebné probiotika dostává a to, že dítě trpí kolikami je dáno anatomií a fyziologickými funkcemi kojence. Podle mě to nejde moc ovlivnit ![]()
Chce to vydržet a věřit, že za pár měsíců bude líp.
Mě hlavně zmáhá nošení naší malé na rukou, je celkem pořízek a ještě pevně nedrží tělíčko, celá se mi nevejde do náruče.
Muj syn začal řvát až poslední týden ( má 8 týdnů ). Když ho však dám ležet v kočárku na břicho, tak se uklidní, nemůže se moc mrcasit a usne..už dávám spát i v noci do postýlky na břicho..na zádech prostě jen řve a řve ![]()
@Jana206 píše:
Mám to taky tak. S tím rozdílem, že naše holčička je třetí dítě a v září nám začnou pravidelné povinnosti se staršími dětmi, které prostě k vůli řvoucímu dítěti odložit nejdou - škola, školka, hudební škola, kroužky.Já z toho tak rozhozená nejsem, protože ten nejstarší byl taky takový, shodou okolností taky narozený v létě, jen o 3 dny dřív než teď malá, takže totožný věk.
Naše malá je hodně hladová, vyžaduje si kojení doslova na každém rohu, pije, neblije. Mléka mám dost a nakojit dítě kdekoliv mi zase takový problém nedělá. Nikdo mi to v dnešní době nemůže zakázat.
Ale když zrovna nemá hlad, tak pláče, chce se nosit, chovat, to je spokojená.Malá je dost velká, i když porodní váha byla 3760/52 cm, teď v 6 týdnech má téměř 5,5 kg, váženo orientačně doma, na kontrolu jdeme v pátek
Nejstarší to měl podobně, prostřední byla drobís. Jestli to nebylo tím, že neměla tak velký hlad, tak velkou potřebu a taky byla zimní dítě.
Uklidním Tě a uklidňuju i sebe. U nejstaršího se to srovnalo asi ve 3 nebo ve 4 měsících, kdy přestal tak často pít, ale i tak zůstala frekvence asi po 2 hodinách, ale už pravidelně, přestal tolik řvát a mohla jsem konečně chodit na procházky s kočárkem „bez ostudy“. Jestli za to mohl podzim a ochlazení, nevím. Ono těm drobkům nemůže být v kočárku dobře, i když chodíme ven buď brzy dopoledne nebo pozdě odpoledne.
Mám to tak, že se snažím vystihnout, kdy je malá nakojená, přebalená a mohla by chvilku spinkat. Vydrží spinkat půl hodiny a potom ji prostě v parku chovám, chodím s ní, podle potřeby nakojím a zase chovám, zatímco starší děti si buď hrají na hřišti, na písku, jezdí na kole.Mám tu výhodu, že už jsou fakt starší a nemusím jim být vyloženě za zadkem. Na dohled ano, ale za zadkem ne.
Z pohledů kolemjdoucích si nic nedělej. Kdo to zažil, pochopí, kdo měl klidné kočárkové spící miminko(tak jako já prostřední dítě), ten to nepochopí a bude si myslet svoje.
Na prdíky naše malinká trpí taky, kapky baby calm jsem nekoupila, jsou hodně drahé a podle mě stejně tahání peněz ze zákazníka. Kojené dítě všechny potřebné probiotika dostává a to, že dítě trpí kolikami je dáno anatomií a fyziologickými funkcemi kojence. Podle mě to nejde moc ovlivnit
Chce to vydržet a věřit, že za pár měsíců bude líp.
Mě hlavně zmáhá nošení naší malé na rukou, je celkem pořízek a ještě pevně nedrží tělíčko, celá se mi nevejde do náruče.
malý je taky pořízek..má cca 5 kg ..na kontrolu jdeme za týden, já ho z kočáru vytáhnout nemůžu, potřebuju ruce volné pro 2leťáka, jak píšeš, starší děcka jsou výhoda
no tak holt budu chodit s muzikou, no..nedá se svítit..aspon na mě okolí nezapomene ![]()
@KriJona chuďátko. Tak tohle máme ještě před sebou, ale doufám, že ne v tak šílené podobě. Chodím na aqua těhubik a paní vede taky lekce pro děti. Začíná se ve vaně už od 3.měsíců a říkala, že se tam učí úlevové pozice na prdíky, ale když bude zle, tak máme přijít i dříve a ona nám ukáže, co s malýma dělat. Takže možná se zkus poptat v nějakém centru?
@cheekymonkey
no nám to moc nepomohlo..při masáži bříška a cvičení s nožičkama se mele ještě více, takže to ani nejde provádět. Nám pomohl baby calm a kmínový odvar ( měli jsme espumisan, sab simlpex, infacol, feniklový čaj a nic z toho )
Co se týče rad nošení v Manduce - já jsem starší děti nenosila. Mám zdravotní omezení a dlouhodobě nosit těžké dítě nemůžu. Manducu ani žádné jiné nosítko nemáme.
Teď o něm ale uvažuju. Zatím uvažuju, protože nejde o malou investici. Na to, že by se v tom malé třeba nelíbilo, máme omezený rozpočet.
Navíc mám starší děti a kam bych narvala všechny ty věci, které nutně potřebujeme(oblečení navíc, počasí je nestabilní, svačiny, hračky na písek), když už bych nesla těžké dítě. Oni sice nosí batůžek, ale taky jim nemůžu záda přetěžovat.
U nás by připadala v úvahu jen ta Manduca. Na šátkování nejsem, neměla bych na to nervy ani čas a v nějakých vacích malá nošena být nemůže, protože má hraniční nález na kyčlích, musí mít široké balení..Děti, které mají problémy s kyčlemi nemají být nošeny v horizontálni poloze, jen vertikálně(příčně), snad si nepletu pojmy.
Ale tady je zase problém, že naše malá má často hlad, vyžaduje kojení i venku a to by bylo složité na manipulaci. Snadno jde nakojit dítě jen, když je nošené v šátku nebo nějakém vaku „na kolíbku“.
Vyzkoušela jsem u kamarádky Koala baby vak, tam nakojit jde. Ale my ho mít nemůžem, protože s širokým balením se tam nevleze, stlačuje to kyčle k sobě.
I kdybychom se za týden širokého balení zbavili(v co doufám), tak bych ji tak nosit nechtěla, prý kolíbky a vaky nepodporují abdukční polohu kyčlí..
Ale říkám si, jestli by nám to nepomohlo doma, když malá bude řvát a já budu potřebovat třeba pomoci staršímu s úkolem nebo jen na krátké účelové vzdálenosti - odvedení do školky, školy a zpět.
Malou pronosím několik hodin denně, doma i venku. Z tohoto pohledu by bylo nosítko určitě lepší.
KriJona, pokud Manducu nemáš, tak ta jde i půjčit. Na MMB za kauci(téměř plná cena), buď vrátíš a oni odečtou půjčovné a poštovné, nebo si ji za tu cenu ponecháš. Je tam paní, co ji půjčuje na 10 dní, což mi přijde už možná doba, aby si ji člověk mohl osahat a zjistit, jestli to Tobě a dítěti vyhovuje.
Ale myslím, že nošení na ven pro Tebe taky nebude moc praktické, když máš už dítě.
KriJona, když použiješ rourku, tak se mu neuleví?
Na prdíky mi trpěli oba, teď to taky aktuálně řeším, ale s kroutícím se miminem bych ven s kočárem nešla ani za nic, to bych psychicky nevydržela ten řev. Kapky taky zatím žádný zázrak, i když kombinuju s Bio Gaia, ale rourka, to je moje spása.