Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mamiminky,
pořad čtu co všechno s miminkem by se nemělo a už jsem z toho celkem mimo ![]()
moje holčička se ted pořad odraži na nožičkach a jakoby děla mustek, zapře se o šlapky a zvedne panev nahoru a někdy to děla do boku.
je to spravně? může to dělat? no asi ji v tom nezabranim, strašně ji to bavi
Ahoj,
na tyhle veci je jednoducha metoda: poloz dite na deku uprostred mistnosti a co dokaze samo, to je v poradku ![]()
@veruka85 Ahojky tohle mi syn delal taky. A ja ho nechala kdyz se na to citil tak proc ne…
Na nozky se me zacal stavet cca v 5 mes, o prusle v postylce…
Byl na vse moc rychly, taky v 5 mes, byl ve sportaku, v korbe nechtel byt nechtel lezet, chtel sedet, i sam doma mi sedel, lezet nechtel spustil plac, tak jsem ho posadila a hral si a byl spokojeny, vim ze se rika ze se to nesmi ale kdyz mimi se na to citi tak nevidim duvud mu to zkazovat. V pul roce mel nozky uplne spevneny, a stal sam a peroval na nozkach
,a taky chtel za ruce chodit, a chodil krasne po celych nozkach, a v 7 mes mi obchazel nabytek sam, a chodil a chodil obcas se pustil ale to jsem ho musela hlidat…V 10 mes zacal chodit sam, pustil se a slo to samo, par padu bylo ale slo to krasne, jak rikam na vse bycl rychlik, ale kdyz chtel a delal to sam..Bud v klidu..Ja tohle neresila. Nozky a vse mame v poradku.
![]()
No, teoreticky, dělat by to neměla. Ale když píšeš, že ji to baví, tak zkrátka objevila nějakou srandu a teď se tím baví. Kdyby dělala mosty a přitom řvala, řekla bych, že je dráždivá.
Takto je možné, že si tím kompenzuje třeba něco, co zatím neumí - otočení se na bříško. Umí se točit aspoň trochu na bok? Pokud ne, válela bych s ní na vhodné podložce sudy, motivovala na bok hračkou, abych zvýšila možnost, že se bude točit „správně“. A řekla bych dětské, že toto dělá.
Nezabráníš, leda přivázat ![]()
Naše Domča to v tomhle věku dělala taky, odstrkovala se tak dopředu. Po pár týdnech zapomněla a plazit se začala až v 6m, lézt v 8. Mladej to nedělal, ale ten má zas jiné „záliby“ ![]()
@eVerča píše:
Nezabráníš, leda přivázat
Naše Domča to v tomhle věku dělala taky, odstrkovala se tak dopředu. Po pár týdnech zapomněla a plazit se začala až v 6m, lézt v 8. Mladej to nedělal, ale ten má zas jiné „záliby“
jojo přesně jak píšeš poposrkuje se dopředu když ji přebaluju tak ji musim potahovat, protože pořad tak poskakuje a uhodila by se do hlavičky
Gladys nee přetočeni zatim vubec neovlada ani otočeni na bok..
a to valeni sudu mam udělat jak? jakao za zadička ji pomalu otočit na břiško?
Příspěvek upraven 08.08.12 v 10:20
@veruka85 píše:
Gladys nee přetočeni zatim vubec neovlada ani otočeni na bok..a to valeni sudu mam udělat jak? jakao za zadička ji pomalu otočit na břiško?
Trimesicni mimino bych nechala na pokoji
Ona na to prijde sama, ma furu casu.
@asha Presne tak taky bych s ni nehybala, at na to prijde sama, a jakoze casem na to prijde…Malej se me otacel okolo 4 mesice, a pak na to pozapomnel malinko ale nejak v5 mes.se k tomu vratil…Nechala bych ji delat to co sama chce..
@veruka85 tak, hezky opatrně, pomalu chytnout nožičku, hodit přes druhou, otočit na bok, z boku překulit na bříško, v podstatě dítěti naznačit, jak to dělat, aby se přetočilo na břicho. A pak zase z břicha na záda. Dítě, které se vyvíjí běžným způsobem, tak nechávám být, ale druhorozený se přetáčel špatně na záda, zkrátka se převážil hlavou a žuchnul, válení sudů pomohlo, pomůže to zpevnit svaly na hrudi, zádech i bříško, vlastně celý ten „korzet“, který pak drží záda rovně při vzpřímené poloze. Nám to radila dr už u prvního, když se v 6m neotáčel na bříško, otočil se „až“ v 7m a pak ty sudy válel další 2m sám od sebe, zkrátka jakoby věděl, že potřebuje tuhle oblast zpevnit, aby mohl začít dělat něco jiného.
@Jaja87 odporuješ si, na jednu stranu říkáš, že má dítě dělat, co se mu chce, na druhou stranu píšeš o tom, že jsi dítě posazovala.
Ne vždycky je pro dítě to nejvhodnější, co si zrovna zamane
@Gladys Ja teda myslim, ze naznacovat to trimesicnimu diteti je zbytecne brzo. Ono pokud nevis co a jak a hlavne kdy delat, muzes toho vic zmrvit. ![]()
Jen at se holka snazi sama
Tohle odstrkavani nohama mi prijde normalni, delaly to vsechno moje decka, hlavne teda na prebalovaku, tam to neklouzalo. Musely mit plinu za hlavou, aby to nenapalily primo do zdi ![]()
@asha ale to bys pak mohla říct i o pokládání na bříško
Taky se tím dá zmršit pár věcí - jsem zářný příklad, ve 2m jsem se „otáčela“ na záda
Na fotkách, jak pasu koně, je vidět šílený záklon hlavy, no trpím na migrény, příčina - dráždivost (taky jsem prý byla uřvaná, dělala mosty, no celkem klasické příznaky). Když tohle dělal mladší na břiše, tak jsem to řekla doktorce, ta mi poradila, že mu mám trochu přizvednout nožičky, aby tu hlavu tolik nezakláněl, mohla jsem ho taky nechat, aby pásl, jak sám umí a riskovat, že dopadne stejně jako já.
Takže jako jo, dítě by mělo dělat jen to, co samo dokáže, ale zas ho nemůžu nechat jak dříví v lese, když vidím, že dělá něco, čím by si mohlo uškodit.
To, ze dite jen polozis, neni cviceni. Ja si nemyslim, ze je to spatne jako takovy, jen myslim, ze je proste brzo. Deti se vetsinou zacinaji pretacet kolem 4. mesice dal. Takze ja bych to proste zatim nechala plavat ![]()
U nás tohle dělal také, pak péroval na kolenou a jak už měl natrénováno na těch napnutých nožkách (jestli jsem to správně pochopila, že tvoje holčička má ruce i nohy napnuté), tak pak hodně brzo stál.
@asha píše:
To, ze dite jen polozis, neni cviceni. Ja si nemyslim, ze je to spatne jako takovy, jen myslim, ze je proste brzo. Deti se vetsinou zacinaji pretacet kolem 4. mesice dal. Takze ja bych to proste zatim nechala plavat
jasně, tady nejde ani tak o to, aby se dítě přetáčelo na břicho, na to je fakt brzo (a upřímně, malý mimino, který se přetočí na břicho, kde se mu za minutu nelíbí, to je děs
), spíš o to naznačit jiný směr, kterým by se dítě mohlo pohybovat, tady začlo dělat mosty, tak aby se mu ukázalo, že to jde do boku, položit tam hračku atd. Protože to propínání zkrátka moc dobré není ![]()
A jinak to pokládání na břicho za cvičení považuju, dítě neleží na zádech jak placka - cvičí si nějaké ty svaly na krku, vytváří první zahnutí páteře, tak to cvičení je. Když ho na to břicho dávat nebudu, tak je celkem pravděpodobné, že koně pást nebude.