Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jaké máte zkušenosti nebo názory na ortodontické dudlíky? Malá (6tý) má dudlíčka v pusince velkou část dne tak by mě zajímalo zda to nemůže mít vliv na její dásničky a tím později na zoubky. Paní v obchodě právě říkala, že tyto dudlíky jsou přizpůsobeny aby neovlivňovaly růst a vývoj zubních oblouků a tím pádem i zamezují třeba vzniku předkusu nebo jiným patologiím. I když podle mě pokud má mimčo předkus dán geneticky tak tomu nějaký dudan nezabrání…ale líbí se mi, že tyto dudlíky jsou celé z nějakého silikonu nebo z čeho. To znamená, že i část, která není v pusince je plastická a nedělá mimču otlaky na pusince..
Díky za vaše názory a zkušenosti ![]()
ortodontický dudlík http://www.beldental.cz/…icke-dudliky
Tak takovýhle dudlík by můj syn určitě nedudal.. hned by mu totiž vypadl..
Ale já slyšela názor odborníka- někde nějakého- že ideální jsou ty klasické kulaté
. Moje děti když už vzaly dudlík, tak jedině ten kulatý, žádný ortodontický, ani na flašce
Tento přímo ortodontický dudlík nemáme, ale tvarované ano. Syn je dudací, minulý týden jsme byli zrovna u zubaře a zubař se ptal, jestli máme dudel. Čekala jsem, že mi řekne, že mu ho máme sebrat a právě naopak - máme ho prý nechat dudlat, jak dlouho bude chtít - do dvou, do tří let, dudel mu určitě nebrat, protože je tady riziko, že si začne do pusy strkat na cumlání jiné věci, prstíky, bude se mu deformovat patro, bude špatně dýchat… Jaký dudlík máme, ho vůbec nezajímalo.
Orto neorto-jde o děcko jaký mu bude vyhovovat… já jich nakoupila za dudlíkovací období stovky… a jediný který prošel byl od značky MAM. nic jiného nešlo. kamarádky kluk zase jen ty klasické kytičky z lékárny…
@gabi.design jj tohle je pravda, kamarádka je zubařka a taky mi říkala že nezáleží na tvaru dudlíku, že jsou to stejně jen tahače peněz(myslím tím ty předražené rádoby ortodontické) a že je lepší když dítě dudá dudel než prsty nebo jiné věci ![]()
malej ale dudlík když byl malinkej nechtěl vůbec teď vzal na mylost obyčejný MAM
@Gabrielaaa píše:
@gabi.design jj tohle je pravda, kamarádka je zubařka a taky mi říkala že nezáleží na tvaru dudlíku, že jsou to stejně jen tahače peněz(myslím tím ty předražené rádoby ortodontické) a že je lepší když dítě dudá dudel než prsty nebo jiné věcimalej ale dudlík když byl malinkej nechtěl vůbec teď vzal na mylost obyčejný MAM
Přesně - máme obyčejné Babylove z DMka za pár šupů. Dřív měl teda Nuk, ale když už jsme je po X-té ztratili, tak jsem mu je odmítla znovu kupovat, protože za cenu jednoho Nuku mám v DMku dva. ![]()
Máme tvarované dudle, většinou od Nuku. Myslím, že žádné spolehlivé informace na tohle téma nejsou, někdo tvrdí to, někdo ono. Dokud neuvidím studii s několika tisíci respondentů, tak je to jen o mém pocitu.
Syn byl od malinka „zašpuntovaný“ na spánek, případně jízdu autem, v době bdělosti jsem dudlík automaticky odkládala - ne proto, že bych to nějak plánovala, spíš mi to přišlo přirozené. Ale vyšlo to hezky, protože čím méně spí, tím méně dudá, takže dudlíka má v podstatě jen v postýlce doma a když do ní přijde, tak tam dudá při spaní. Když nemá k dudlíku přístup, tak si prsty necucá.
Myslím, že je celkem fuk, jaký má dudel tvar, dítě si i ten kulatý stejně vytvaruje „tahem“ tak, jako si vytvaruje třeba bradavku. Silikonové dudlíky jsou už myslím celkem běžná záležitost.
Můj malej ten dudlíky vůbec nechtěl a to jsem měla kulaté, tvarované, ortodontický dudlík ani jeden neuspěl..Tak jsem i docela ráda když nědky slyším že nemůžou některé děti dostat od dudlíku ![]()
@gabi.design jo ty jsou hodně podobné těm od MAM, ty má Jiřík nejraději ![]()
Od Nuka měl vždycky otlačeniny a spařeno kolem pusinky tyhle od MAMu už to nedělají:
Tyjo, dudlík Curaprox za 390,–
a teď si představím, že to koupím a dítě to vyplivne a bude chtít „blbou“ kytičku
![]()
já myslím, že vliv dudlíku na dásně a zubní problémy nebyl nikdy nijak pořádně dokázaný, neslyšela jsem o žádné spolehlivé studii
Takže jsem to nikdy nehrotila, malé vyhovují Aventy, tak kupuju ty ![]()
@Gabrielaaa píše:
Od Nuka měl vždycky otlačeniny a spařeno kolem pusinky tyhle od MAMu už to nedělají:
tyhle od MAM má moje neteřinka, v červeném provedení a vypadá v nich jako klaun, jak má ten červený rantl okolo pusinky, hrozně jí to sluší ![]()
@Etcetera78 píše:
Tyjo, dudlík Curaprox za 390,–a teď si představím, že to koupím a dítě to vyplivne a bude chtít „blbou“ kytičku
![]()
Anebo si představ, že to někde ztratíš.
By mě za ty prachy trefilo. ![]()