Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No jako ztratit tohle je fakt za trest.. to bych za dudlík nedala když opravdu není špatný vliv nikde pořádně prokázán.. to říkám furt tyhle kravinky jsou jen tahače peněz, protože si obchodníci (dobře) myslí že maminky by dětem koupily cokoliv!!
@luucacb píše:
ortodontický dudlík http://www.beldental.cz/…icke-dudliky
Máme ho taky, přesně tenhle, na doporučení ortodontistky, která se málem zhroutila, když zjistila, že syn si cucá paleček
První půlrok mu dudel vypadával z pusy, spíš jsem se chytla s obyčejným retro dudáčkem za dvacku (ty, které jsme dudali i my).
Teď je naopak ten ortodudák jediný, který bere na milost - dudá před usnutím.
Takže za nás - jo, je dobrej
A tento jako jeden z mála, díky tomu tvarování, nelze udržet v puse, pokud dítě aktivně nedudá - takže, jakmile usne, dudák vypadne, což je fajn - nemá ho pak celou noc..
Nejstarší měl dudlík, prostřední neměla vůbec, nejmladší si ho občas vezme, ale ne vždy.
Nejstarší a nejmladší mají jen dudlíky zn. MaM, jiné nekupuji, jiné nechci a pokud dostane od někoho jako dárek jiný dudlík, nedám jí ho(stejně tak u nejstaršího). Obyčejnou kytičku ani nevyzkoušíme(nevyzkoušela jsem ani u nejstaršího). V 10 měsících se dudlíku zbavil sám ze dne na den, prostě nechtěl.
Nekupuju ale ty nejdražší jejich značky, kupuju ty levnější, savičku silikonovou, kus kolem 50 - 60 Kč.
Nejsem z těch, kteří se nechají nalákat, o spoustě moderních věcí mám názor, že je to tahání peněz ze zákazníka, ale sama jsem nosila rovnátka, měla jsem předkus. Tyto dudlíky na mě zapůsobili i pro to, že si je dítě nemůže dát do pusy obráceně, kdežto třeba Nuk, ten si může dát do pusy obráceně.
Nejsem odborník, ale možná i trvání na kvalitním dudlíku mohlo mít za následek brzké oddudlíkování nejstaršího, dudel vyhodil a už ho nechtěl, ale kojen byl více jak 2 a půl roku.
Pokud potkávám velké děti s dudlíkem, tak s tím obyčejným nebo ortodontickým levnějším.
Prostřední si jako miminko nevzala dudlík vůbec, ale ani si necucala prsty a necucala ve zvýšené míře předměty. Prostě jí nechyběl. Nejmladší se ho snažím vnutit, protože má tendenci sát prsty.
@Etcetera78 píše:
Tyjo, dudlík Curaprox za 390,–a teď si představím, že to koupím a dítě to vyplivne a bude chtít „blbou“ kytičku
![]()
já myslím, že vliv dudlíku na dásně a zubní problémy nebyl nikdy nijak pořádně dokázaný, neslyšela jsem o žádné spolehlivé studii
Takže jsem to nikdy nehrotila, malé vyhovují Aventy, tak kupuju ty
Tak konkrétně moje sestřenice má z dudlíku zdeformované horní patro a zuby. Dudala do čtyř let, a dodnes je to na její čelisti vidět ![]()
@Gabrielaaa píše:
No jako ztratit tohle je fakt za trest.. to bych za dudlík nedala když opravdu není špatný vliv nikde pořádně prokázán.. to říkám furt tyhle kravinky jsou jen tahače peněz, protože si obchodníci (dobře) myslí že maminky by dětem koupily cokoliv!!
A ty jsi tenhle dudák už potkala v krámě???
Dá se sehnat přes internet - pokud jdeš přímo po něm, jinak ho mají někteří dětští doktoři a ortodontisti a prodává se výhradně přes specializovanou firmu na stomatologické pomůcky, která k nám např. dováží Curaproxy, které v současnosti považuji za nejkvalitnější kartáčky, jak zubní, tak i ty mezizubní. ![]()
@gabi.design píše:
Anebo si představ, že to někde ztratíš.By mě za ty prachy trefilo.
to si radši ani nepředstavuju, nedávno dkyž v parku posekali trávu, narazila jsem tam na náš dudlík, který jsme tam byli ztratili před několika měsíci
Kdyby byl za čtyři stovky, láskyplně bych ho nesla domů omýt a znovu použít
![]()
Náš synek měl i kvůli tvarovanému dudlíku ve třech letech náběh na předkus. Do čtyř let se mu to srovnalo. Mírnou deformaci patra může způsobit. Ale mnohem horší je, když si dítě cumílek nahradí palcem nebo hračkou. Prý křiví zuby i neustálé pití z lahviček s pítky. Náš Lukášelk si paradoxně pokřivil zuby strkáním kreslícího pera mezi zuby (toho konce). Dokud nevidíte, tak vás ani nenapadne, že se může něco takového stát během chvilky. Já bych to až tak neřešila, ono není cumílkování jako cumílkování. Některé děti ho mají v pusence celé dny, někdo jen na usínání. V tom je taky velký rozdíl.
Orto dudlík má svůj význam nejen kvůli zubům, ale také kvůli postavení jazyka (ty velké koule ho nutí ležet dole), správná klidová poloha jazyka je za horními zuby. Přirozeně to má vliv na polykání a mluvení.
Jsem logopedka a mnoho dětí má jazyk špatně a musí se to velmi obtížně přeučovat. Dudlík může být jednou z příčin.
@Amber_1977 píše:
Tak konkrétně moje sestřenice má z dudlíku zdeformované horní patro a zuby. Dudala do čtyř let, a dodnes je to na její čelisti vidět
@Gabrielaaa Samozřejmě, že ano, to s tím souvisí.. Co vím, tak dudáky vadí ve chvíli, kdy má dítě zuby, do té doby se to snad snese, či co.. Palec vadí taky, protože jednak deformuje patro, jednak se ničí on sám. Ostatní prsty tolik nevadí, protože je mimi nedokáže strčit tak hluboko - bo by se ![]()
No a co dělat, když tedy má mimi silný sací reflex? Vymýšlejí se co nejšetrnější dudáky, no ![]()
Chjo, nase mala(2a pul mes.) dudlik moc nechce..a furt tam cpe rucicky do pusinky..jako nedudla je, jen je olizuje…co s tim? neporadite nekdo? ![]()
@apocalypsa píše:
Chjo, nase mala(2a pul mes.) dudlik moc nechce..a furt tam cpe rucicky do pusinky..jako nedudla je, jen je olizuje…co s tim? neporadite nekdo?
Doktorka mi radila na ty palečky uplést chlupatou vlněnou rukavici
No.. spravuje se to samo - hoooodně pomalu a postupně tak, že mu paleček vždycky vyndám, ostatní prstíky neřeším a vytrvale cpu dudáka - na 7 měsících je ve stavu, kdy si cucá ručičky, když je unavený a dudáka tak nějak už přijímá.. On ho zpočátku nesnášel..
@apocalypsa píše:
Chjo, nase mala(2a pul mes.) dudlik moc nechce..a furt tam cpe rucicky do pusinky..jako nedudla je, jen je olizuje…co s tim? neporadite nekdo?
No.. spravuje se to samo - hoooodně pomalu a postupně tak, že mu paleček vždycky vyndám, ostatní prstíky neřeším a vytrvale cpu dudáka - na 7 měsících je ve stavu, kdy si cucá ručičky, když je unavený a dudáka tak nějak už přijímá.. On ho zpočátku nesnášel..
@apocalypsa píše: