Mám se vykašlat na studium na vš nebo ho při práci práci dodělat?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Mám se vykašlat na studium na vš nebo ho při práci práci dodělat?
Zdravím,
jsem v posledním ročníku VŠ a čeká mě druhý pokus u státnic, jenže mi nějak došlo, že se mi už nechce znovu před komisí a ten stres znovu opakovat, ještě k tomu mám problém že se moc učit neumím, tento problém mám hlavně od doby kdy přišel covid a mě přestal vyhovovat ten online systém, kvůli kterého jsem měla hodně problému, nemohla dokončit praxi atd. (do toho rodinné problémy). Teď přemýšlím, že bych nastoupila do práce, ale nevím zda zůstat na škole a ty státnice si dodělat nebo ne a zda mám přejít z prezenčního studia do kombinovaného, be kterém je můj obor nabízen? Ještě bych chtěla dodat, že jsem jeden rok odchodila na jiné vš a na aktuální si o rok už prodloužila studium a musela zaplatit jeden semestr. Takže kdybych na jeden semestr přestoupila na kombinované studium a pracovala bych, stále bych si musela uhradit školné?
Předem děkuji za odpověď
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ano, pokud jsi překročila dobu standardní dobu studia zvýšenou o 1 rok ( u bc je to 3+1) tak budeš muset platit. Nezáleží na formě studia, ale já délce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud už tě čekají jen ty státnice, tak si je udělej.. Jednou by tě to nejspíš hodně mrzelo. A důvod proč chceš přecházet na kombinované? Když už máš mít jen ty státnice?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Azeretereza píše:
Ano, pokud jsi překročila dobu standardní dobu studia zvýšenou o 1 rok ( u bc je to 3+1) tak budeš muset platit. Nezáleží na formě studia, ale já délce.
@Azeretereza děkuji za odpověď, myslela jsem si, že to takto asi bude.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vedma007 píše:
Pokud už tě čekají jen ty státnice, tak si je udělej.. Jednou by tě to nejspíš hodně mrzelo. A důvod proč chceš přecházet na kombinované? Když už máš mít jen ty státnice?
@vedma007 Nebyla jsem si jistá zda bych při kombinovaném nemusela platit školné, teď už vím, že bych musela. A jinak děkuji za odpověď.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když už jsi do toho dala tolik úsilí a konečně i peněz, tak by bylo zcela nesmyslné ke státním nejit. K přechodu na kombinované studium nevidím důvod, stálo by to další peníze a řešení by to jenom oddálilo. Chce to akorát na pár měsíců zatnout zuby a hodně zabrat. Do práce bych se do dokončení studia nehrnul a soustředil bych se výhradně na složení státnic.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jestli ti zbývá tak málo, tak se kousni a dodělej to. Bratranec takhle těsně před dokončením utekl ze školy, že prý ztráta motivace. Pak toho hořce litoval a dodělal si to doslova na stará kolena po 40.
Jako nemusí toho každý litovat, ale když už zbývají jen státnice, tak to dodělej. Je to stres, ale to zvládneš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, byla jsem přesně v tvojí situaci, v posledním ročníku, čekal mě druhý pokus na státnice a já to vzdala a ukončila studium. Byla jsem z toho už psychicky na dně, první státnice mě odrovnaly, takže jsem to vzdala. Dnes si to samozřejmě vyčítám. Tak to, prosím, překousni a dodělej, ať už v prezenční nebo kombinované formě, i kdyby sis musela ten jeden semestr zaplatit. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Velešínka3 píše:
Ahoj, byla jsem přesně v tvojí situaci, v posledním ročníku, čekal mě druhý pokus na státnice a já to vzdala a ukončila studium. Byla jsem z toho už psychicky na dně, první státnice mě odrovnaly, takže jsem to vzdala. Dnes si to samozřejmě vyčítám. Tak to, prosím, překousni a dodělej, ať už v prezenční nebo kombinované formě, i kdyby sis musela ten jeden semestr zaplatit.
@Velešínka3 Děkuji za odpověď, jsem ráda že mi odpověděl někdo se stejnou zkušeností, moc mi to pomohlo. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@annlady píše:
Jestli ti zbývá tak málo, tak se kousni a dodělej to. Bratranec takhle těsně před dokončením utekl ze školy, že prý ztráta motivace. Pak toho hořce litoval a dodělal si to doslova na stará kolena po 40.
Jako nemusí toho každý litovat, ale když už zbývají jen státnice, tak to dodělej. Je to stres, ale to zvládneš.
Mám to taky tak. Taky jsem skončila před státnicema. A taky jsem po letech litovala. Teď studuju při práci a je to nesrovnatelně náročnější.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Azeretereza píše:
Mám to taky tak. Taky jsem skončila před státnicema. A taky jsem po letech litovala. Teď studuju při práci a je to nesrovnatelně náročnější.
Já právě chci jít do práce, protože cítím, že už potřebuji jít mezi lidi a také se mi naskytla možnost dělat práci, která by mě bavila. Vždy jsem zvládala školu a brigádu, teď pár měsícu nepracuji a příjde mi, že i to dopomohlo k tomu, že se neučím, jednoduše jsem i zlenivěla, před tím jsem měla tak pevný řád a musela jsem to zvládnout.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dodělej si to, určitě. Alespoň to zkus, za to nic nedáš. Když se to nepovede ani na podruhé, budeš mít alespoň čisté svědomí, že si pro to udělala vše.
Já sama na vysoké otěhotněla, školu přerušila a už se tam samozřejmě nevrátila. Jak mě to teď mrzí a štve.
Manžel skončil ve 3. ročníku. Chyběl mu snad jen jeden předmět a pak státnice. Školu dodělává teď ve 30 letech, jinou. Teď nastupuje na magistra. Přitom už dávno mohl mít hotovo. Teď to plácá společně s prací a do toho máme tři děti, takže i na úkor jich a mě.
Byla by škoda se na to úplně vykašlat ![]()
Anonym kvůli manželovi.
- Citovat
- Upravit
@ZigZag píše:
Já právě chci jít do práce, protože cítím, že už potřebuji jít mezi lidi a také se mi naskytla možnost dělat práci, která by mě bavila. Vždy jsem zvládala školu a brigádu, teď pár měsícu nepracuji a příjde mi, že i to dopomohlo k tomu, že se neučím, jednoduše jsem i zlenivěla, před tím jsem měla tak pevný řád a musela jsem to zvládnout.
Naprosto ti rozumím, ale zkus to. Budeš to mít uzavřený a pak už budeš mít klid. Opravdu to nevzdávej. Může ti to otevřít mnohé dveře a nebudeš to pak muset dodělávat znovu. Mimo jiné to bude stát i dost peněz. Já to mohla mít zadarmo, vykašlala jsem se na to, teď jsem ve druháku a jsem v tom bratru za 60-70 tisíc. Co by za to mohlo být jinýho radši ani nepřemýšlím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
VŠ dodělej, to by byla hrozná škoda nechat, když už jsi tak daleko.
A pokud ti zbývají jen státnice, tak si zjisti, zda do dalšího termínu SZZ nemůžeš studium přerušit a nastoupit až těsně před termínem státnice. U nás (veřejná VŠ) se to tak dělá a nebere se to jako prodloužení studia, takže další semestr neplatíš.
- Citovat
- Upravit