Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Porodu jsem se bála strašně, máma se mi vysmála, že “to je jak silnější krámy”. Skutečnost byla nesrovnatelná, ale to ti nechci psát.
Ten pořad jsem neviděla, ale nedělám si iluze o lidech, kteří do toho jdou. A zrovnatak nevěřím, že to bude autentické a že to pořadatelé nechají plynout přirozeně, protože kdo by na to koukal?
Tady ty hrané vzdechy a následné slzy, nevím, asi už jsem cynik, ale nežeru jim to (pokud to tam je). Já jsem byla ráda, že oba žijeme, a na nějaky sluníčkování přišel čas až po šití a utření mimina.
Pokud máš takový strach, mrkla bych na YT, už by tam měly být sekce 18+. Před mou hysterektomií jsme se taky dívali, zdokumentovaná celá operace, včetně vnitřní kamery. A bez divadýlka.
Jasně… zkoukni všechny díly a pak ještě výměnu manželek ať víš do čeho jdeš ![]()
@P.petru píše:
Ja jsem v 7. mesici a uz radsi na nic nekoukam ani nectu, jsem z toho akorat ve stresu a mam strach.Male lasky se mi libi, i kdyz je potreba to brat s rezervou. Jsou tam bezne porody - nekdy medikace, nastrihy, plac, krik, slzy. Nic proti respektujicim prirozenym porodum, je to urcite lepsi. Ale bezna praxe je holt jinde a vetsina zen to neresi, vydrzi a nedela z toho halo (prosim neberte me za slovo, nemluvim o extremech, nesouhlasech rodicek, nasili atd).
Male lasky si pustim zase po porodu stejne jako u prvni dcery a budu u toho bulet dojetim. Ted by me to desilo
Ono se to tak mylně interpretuje, jako že se žena přece hecne a něco vydrží. A že ženy chtějí lepší podmínky snad z rozmazlenosti. Jenže příroda to tak má zařízené, že při stresu a pocitu ohrožení se porod zastavuje. Což, když nastane v porodnici, může vést k použití medikace a jiných zásahů se všemi jejich riziky včetně nutnosti akutního císařského řezu. Nucení do polohy na zádech taky ženu znevýhodňuje - méně prostoru v pánvi, špatné postavení kostrče. Je toho hodně. Citlivý přístup k porodu znamená větší šance na jeho hladký průběh, menší poranění, snazší kojení… a to za to stojí.
@Michaeladr1 píše: ? Jestli s tím mate problém, tak tuto otazku ignorujete. Já se slusne zeptala. Nevidela jsem ani jeden díl a rada si přečtu něčí zkušenosti, kdo na to koukal.? Já bych tě vzala přímo na sál… není nad to vidět vše na vlastní oči…
@P.petru takže podle mě je dobře dělat z toho haló, protože jde o zdraví rodičky i miminka. Ideální způsob, jak si zdevastovat pánevní dno je řízené tlačení v poloze na zádech a ještě když někdo tlačí na břicho. Nemluvě o rizicích pro miminko.
Syntetický oxytocin - už se taky objevují studie, jestli mimo rizika tísně plodu aj., nemůže mít negativní vliv i na nervovou soustavu plodu.
@Caridina píše:
Jo to je vlastne faktDovcu taky prohlizim ze vsech uhlu, ale to je tak jedna z opravdu mala veci, ke ktery si neco prectu. Co se tyka toho porodu, ja si myslim, ze nekomu to naopak muze uskodit, kdyz bude patrat. Hlavne kdyz je nekdo stresar. U porodu je preci takovejch veci, co se muze stat… pro me hralo nejvetsi roli to, ze jsem proste verila mymu doktorovi. Mozna proto jsem si k tomu nepotrebovala nic cist
Při porodu má žena věřit především sama sobě, svému tělu a miminku. A protože mi tato důvěra bohužel nebyla předána mým ženským okolím, chtěla jsem se na porod připravit.
@Semtex píše:
Ale tak u mě to nebylo tak, ze bych de porodu bála, to zase ne, samotného porodu jako takového se nebojím, jen mi příšerně vadí se na to kdekoli koukat nebo o tom i nějak detailněji číst, nesnesu tošla jsem na kurz hypnoporodu a tam poustela ty pekne porody, jak tu někdo psal, a vadilo mi to strasne taky na to koukat
pak tam mluvila o těch porodech taky hrozne do detailu, strašila, měla jsem pocit, ze zdravotnici v porodnici jen čekají, až mě budou moci mučit, takže cely ten kurz mi proste vadil a vůbec jsme s tím nebyla spokojena. Měla jsem ho před druhým porodem. Před třetím jsme šla na kurz v porodnici, a ten byl v pohodě. I ta porodnice a porod v ni byl Ok, splnili má porodní prani aniž bych jim je stihla nějak osobně předat, měla jsem je pouze založena v papírech.
Nejseš chlap? Přesně tyhle pocity mám taky, často jsem řešil hypotetickou otázku, kdybych měl někdy děti, zda jít k porodu, nebo ne. Na jednu stranu jo, jako (m)orální podpora, na druhou stranu ta bezmoc, kdy svou partnerku můžete leda držet za ruku. A ta krev, ty sekrety, heky. Než mě kamarádka, porodní asistentka, řekla:
„Ty vole, ty ji nečumíš mezi nohy, ty seš u její hlavy!“
To se mi ulevilo. A jak teda vzniká ten Madonin komplex?
„Nesmíš se kouknout dolů, nesmíš se koknout dolů. Áááá, kurwa!“ ![]()
Vzdyt se normalne zeptala, co si zkusenejsi o tomto poradu mysli. Nechapu tu hysterii a urazky od nekterych.
Je tu plno temat na doporuceni serialu na Netflixu, otazek jaky je ktery serial a tam je diskuze normalni
Jen tady si nektere honi triko. ![]()
@Caridina píše:
Jo to je vlastne faktDovcu taky prohlizim ze vsech uhlu, ale to je tak jedna z opravdu mala veci, ke ktery si neco prectu. Co se tyka toho porodu, ja si myslim, ze nekomu to naopak muze uskodit, kdyz bude patrat. Hlavne kdyz je nekdo stresar. U porodu je preci takovejch veci, co se muze stat… pro me hralo nejvetsi roli to, ze jsem proste verila mymu doktorovi. Mozna proto jsem si k tomu nepotrebovala nic cist
Když čekala první dítě moje nejlepší kamarádka, zakázal jsem jí číst Emimino
Já bych porodu bál, strašně. Toho neznáma. Zubaře jsem se taky bál, ale zažil jsem trhání moudráků, kořenů, čištění análku, takže už tuším. Ale porod? Moje první internetová láska, jejíž svatbu jsem obrečel, mi po narození prvního dítěte řekla, že byl porod super, a že by si to klidně dala znova.
Mé nejlepší kámošce jsem posílal k oběma dětem poporodní proviant. U toho druhého jsem ji kromě spousty sladkostí poslal i tyčinky Nutella Be Ready, což je přesně to, co mi každá z vás měla mezi kontrakcema jíst. Až budeš ready (na porod), dej si Ready ![]()
@Hibou píše:
Při porodu má žena věřit především sama sobě, svému tělu a miminku. A protože mi tato důvěra bohužel nebyla předána mým ženským okolím, chtěla jsem se na porod připravit.
Zenskym okolim? To vas nejaka dobra duse presvedcovala o tom, ze to nezvladnete? To nemyslim zle, jen me zajima, jak jste to myslela
ja mam tak super doktora, ze me nad sebou ani nenapadlo zapochybovat. A ejhle… i tak me moje telo zradilo a stejne jsem musela rodit po x hodinach cisarem. A v tu chvili me zase „profackoval“ muj doktor a i kdyz jsem absolutne netusila, do ceho jdu a pochybuju, ze se nekdo na cisare dokaze pripravit ctenim a sledovanim videi, tak diky nemu jsem se nebala niceho. Jen toho, aby to malej zvladnul. Jako jo, kazda jsme jina. Nekdo si o prubehu rad precte a nacerpa zkusenosti jinych, kdyz sam ty zkusenosti nema. Ale jak rikam, nekdo se o to vic muze bat…
@Ploskutáček píše:
Když čekala první dítě moje nejlepší kamarádka, zakázal jsem jí číst EmiminoJá bych porodu bál, strašně. Toho neznáma. Zubaře jsem se taky bál, ale zažil jsem trhání moudráků, kořenů, čištění análku, takže už tuším. Ale porod? Moje první internetová láska, jejíž svatbu jsem obrečel, mi po narození prvního dítěte řekla, že byl porod super, a že by si to klidně dala znova.Mé nejlepší kámošce jsem posílal k oběma dětem poporodní proviant. U toho druhého jsem ji kromě spousty sladkostí poslal i tyčinky Nutella Be Ready, což je přesně to, co mi každá z vás měla mezi kontrakcema jíst. Až budeš ready (na porod), dej si Ready
Super preklep ![]()
@Semtex
Mám to stejně. Taky nemůžu koukat na reálný porod. Mám z toho husí kůži, protože se do té rodičky úplně vcítím.
Výjimku u mě tvoří jen porody ve filmu. To je kolikrát až trapný. Ale chápu, že zahrát tu agonii, když tě zrovna nic nebolí je naprd ![]()
@Tarena píše:
Vzdyt se normalne zeptala, co si zkusenejsi o tomto poradu mysli. Nechapu tu hysterii a urazky od nekterych.
Je tu plno temat na doporuceni serialu na Netflixu, otazek jaky je ktery serial a tam je diskuze normalni
Jen tady si nektere honi triko.
Nikdo si tu triko nehoní. Já jí radila, ať se jde kouknout přímo na sál…
@ibis píše:
Nikdo si tu triko nehoní. Já jí radila, ať se jde kouknout přímo na sál…
No nekdo se ptal, zda se bude ptat i zda ze ma vyčurat ![]()
A par dalsich komentu mi prislo pres caru.