Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Z vlastní zkušenosti vím, že jde domluvit s praktickým mudr. léčeni v protialkoholní léčebně. Tak jsem tam dostala manžela, sice první nepomohlo, ale druhé ano.chce to hodně pevné nervy. nejlepší by bylo, kdyby chtěla sama…život s takovým člověkem je moc ttěžký…
Nu.. je to její věc. Můžeš poradit, můžeš poprosit, ať oho nechá, ale to je tak celé.
Tchyně je taky alkoholička, manžel se s ní kvůli tomu nechce stýkat a její reakce? „Může za to to pivo?“ „Ano, může.“ Dlouho ticho. „Aha.“
A pije spokojeně dál.
@Anonymní píše:
S mojí mámou je to hodně podobné. Poschovávané flašky vína po skříních, táta, který už to domlouvání po dobrém i po zlém asi vzdal a smířil se s tím, protože už na to nemá síly, moje víkendové návštěvy - když je střízlivá, je to fajn, i když úplně blízký vztah nemáme, bavíme se spíš o běžných věcech, když je opilá, jsem naštvaná, odsekávám a ještě po příchodu domů mnou zlost lomcuje. Pomoc jsem nabízela, chtěla jsem s ní jít k psychologovi, do poradny, kamkoli kde by jí byli schopni pomoct. Odpověď vždy byla ne, že to zvládne. Bohužel, je to začarovaný kruh a pokud sama nechce, není řešení. E.
Tak to máme úplně stejný
@Anonymní píše:Tobě ale poradím to, co jsme dělali my, zkusit to přes malou, třeba pokud ji má tvoje mamča ráda a dala by jsi ji znát, že nemáš důvěru v její nestřízlivost = znamenalo by to jistou odtažitost (žádné hlídání, nocování u babičky, atd.) třeba by ji to přinutilo…záleží, jak moc blbě na tom je…a jak se ještě dokáže sama vzchopit. Je to těžké, choulostivé, skoro intimní téma říci tohle mámě a promlouvat s ní…ono prohodit si role, kdy dítě „poučuje“ a pomáhá rodiči je těžké. Asi jsem moc neporadila, ale aspoň jsem napsala jak to bylo u nás. Je smutné, že tolik šikovných žen objímá při problémech raději láhev, než by se otevřely a nechaly si pomoci
Děkuju moc, tak nějak to vidím
@Osmanka píše:
@Sany80s
Manželovi se upil kamarád v 35letech -před pár týdny. Hrozný. Nechci to dál popisovat a strašit, jak to bylo.Tazatelce : Možná zkus nějakou knížku, časopis, článek z netu - dát mamce přečíst, jak to dopadá.
To by taky mohlo pomoci, mít ty články alespoň nachystané
@Anonymní píše:
Tak to máme úplně stejný
Zkus jí ještě, jak bude v pohodě, navrhnout tu návštěvu poradny, že si uděláte třeba takovou dámskou jízdu, vezmeš i malou, a doprovodíte ji do poradny, pak půjdete na procházku, nakupovat, na oběd, cokoliv. Zmiň, že když tam uznají, že problém nemá, už na ni nebudeš tlačit.
U nás je to o dost horší, máma už před 15 lety byla v léčebně, bohužel pak do toho zase spadla, ale u obvoďačky se dohodla, že bude docházet na antabus (lék po kterém když se člověk napije, je mu hrozně špatně). To byly měsíce, kdy to bylo fajn, pak ale léčba skončila, a bylo to opět ve starých kolejích. Od té doby jsem ji několikrát nabídla, že s ní někam zajdu když sama nechce, ale když je střízlivá, stydí se a nechce o tom mluvit. Jít nikam nechce, protože se bojí, že by ji poslali zpátky do léčebny. Se zdravím je na tom čím dál hůř…
@Anonymní píše:
Zkus jí ještě, jak bude v pohodě, navrhnout tu návštěvu poradny, že si uděláte třeba takovou dámskou jízdu, vezmeš i malou, a doprovodíte ji do poradny, pak půjdete na procházku, nakupovat, na oběd, cokoliv. Zmiň, že když tam uznají, že problém nemá, už na ni nebudeš tlačit.
U nás je to o dost horší, máma už před 15 lety byla v léčebně, bohužel pak do toho zase spadla, ale u obvoďačky se dohodla, že bude docházet na antabus (lék po kterém když se člověk napije, je mu hrozně špatně). To byly měsíce, kdy to bylo fajn, pak ale léčba skončila, a bylo to opět ve starých kolejích. Od té doby jsem ji několikrát nabídla, že s ní někam zajdu když sama nechce, ale když je střízlivá, stydí se a nechce o tom mluvit. Jít nikam nechce, protože se bojí, že by ji poslali zpátky do léčebny. Se zdravím je na tom čím dál hůř…
To je mi líto, člověk si neuvědomuje, jak zákeřné to je, tváří se to totiž hrozně nevinně. Ani jsem si sama nepřiznávala, že je vážné, trošku jste mi otevřeli oči. Mám ted mnohem větší odhodlání.
Dobry vecer, taky mi Mamka pije a ja nevím co s tím…je to hrozné se na to dívat…začíná být agresivni..co s tím? ![]()
Psychiatr poradí jediné - říci jí rovnou a přímo, že má problém s alkoholem a že se musí léčit.
Ovšem zbytek je jen na ní. Když nebude chtít, neuděláš nic.
Jenže ona tvrdí, ze nemá problém. Vzbec se o tom nechce bavit. je ji 67 a porad tvrdí ze uz tu stejně dlouho nebude..proste nechce.
@Anytapu s tím bohužel nic neuděláš
s pitím je to stejné jako s jakýmikoliv jinými drogami - dokud člověk nechce, nepřestane. Můžeš jí zkusit pomoci najít motivaci, ale většinou je to marné. Popírání problému a pocit, že to mají „pod kontrolou“ je klasika - u tvého případu mi ale přijde, že se prostě rozhodla se vědomě upít, což je ještě horší situace ![]()
Přesně jsi to napsala.Taky si to myslím. Ze rezignuje na život. Porad sedí sama doma, nikam nechodi a pije. Kszdemu kdo ma normální maminku moc závidím. Uz ani moc nejí a moc zhubla.Moc se tím trápim. Dekuji za příspěvky
Az bude mít vypito a bude mit nejakou agresivni naladu, tak ji nahraj na mobil a až bude strizliva, tak ji to ukaz. Mně toto pomohlo s manzelem.Oni se museji videt, tak jak je vidime my.
Uz mě to taky napadlo. Jak je strizliva, je super.Jsk ma vypito, je proste otřesná. Vyjizdi a je zla. Uz jsem s toho vyčerpána. I vnoučata uz to vnímají. Dekuji moc holky ![]()