Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
JaLa píše:
Ahoj, tak se s váma asi budu muset rozloučit, dneska jsem chtěla volat na gyndu pro výsledky těch trombotických mutací a tak jsem si pro jistotu udělala znovu test a hle… bílo jako když padne čerstvý sníh… tak čekám, že mrcha dorazí za pár dní. Při prvním potratu to bylo stejné. vzhledem k tomu, že je to vlastně jen pár dní zpoždění, tak nikam nejedu - jak je znám, by mi zase udělali revizi a zcela zbytečně. Ale snažim se na tom najít něco pozitivního - dopijeme tu načatou rulandu v lednici, dám si hermelín a uvařim si kafe a taky nebudu muset zrušit ten zaplacený kurz zumby, kam jsem se těšilaEbirka - no jo, holky jsou na ten nočník šikovnější. Kryštof je dost pozadu v určitých oblastech - sedět se naučil až v roce, chození bude ještě na dlouho…
urcite nam dej vedet jak si dopadla,divne ze test ti predtim vysel a tet ne
holcicky jsou urcite rychlejsi,ale nemuzu si na adamka stezovat ,sel dopredu az moc rychle za to tet se seknul
Holky, jak to máte s nevolnostma? Jsem 4+2 a je mi skoro celodenně šoufl, ale zatím nezvracím. I když dneska do toho asi nemám daleko, je mi fakt těžko od žaludku.. Máte to nějak podobně?
JaLa - je mi to lito
.
Jj, Lena je sikovna, s nocnikem se kamaradi od 10. mes., jsem zvedava, kdy prijde nejaky bojkot
.
Maky - vcera jsem se v ty praci nejak vystavila, byla jsem vecer uplne kaput a dneska mi taky neni nijak do zpevu, zachod jsem jeste neobjimala, a pevne doufam, ze ani nebudu. Rano nez vstanu, tak snim 3 piskoty, ty mi zaludek trochu zklidni. Pak vim, ze se nesmim precpavat, takze jim spis po troskach.
Dneska je mala od rana protivka, tak to bude narocny den, chjo. Uz se tesim, az ji dam po o spat
.
JaLa - to mě mrzí, dej určitě vědět.
Maky.p - kdybych neměla ty problémy s tím, jestli se to udrží nebo ne, tak ani nevím že jsem těhotná. Při minulém těhu jsem byla protivná a navalovalo se mi při pomyšlení na jídlo a tentokrát vůbec nic. Někde jsem četla něco o mandarinkách, prý pomáhají při nevolnostech, tak to zkus
Maky.p píše:
Holky, jak to máte s nevolnostma? Jsem 4+2 a je mi skoro celodenně šoufl, ale zatím nezvracím. I když dneska do toho asi nemám daleko, je mi fakt těžko od žaludku.. Máte to nějak podobně?
občas mám taky pocit, že
ale zatím ne… tetka mi poradila, že je ideální mít něco u postele… např. již zmiňované piškoty a než vstaneš, tak něco zobnout… že to pomáhá…
Holky, jenže mě ráno nijak zvlášť blbě nebylo, to až teď v práci. Jím tu ten polystyrenový chleba s jednou stranou v jogurtu nebo v čokoládě a nějak mi to nepomáhá.. ![]()
U syna jsem měla spíš teda večerní nevolnosti a ráno jsem byla naopak zcela v pohodě. Nejvíc pomáhaly lízátka pro těhotný z lékárny nebo zázvorovej čaj, ten dokázal zázraky. Nejhorší byl hlad (když mě přepad cestou z práce) a na to vypít sklenici vody - to šlo okamžitě ven ![]()
Já zatím nezvracím, ale je mi dost šoufl, jak kdybych k tomu neměla daleko.. Hmm, kus zázvoru mi leží v lednici, koupil si ho můj a asi na něj zapomněl. Jak se dělá ten čaj z něho prosím?
Ideální je nastrouhat a zalít horkou vodou a chvíli nechat vylouhovat, ale varuju, při větší koncentraci je to docela dryák (štípe), takže si ho pak kdyžtak nařeď - třeba máťovým čajem, skvěle chutná doslazený medem a s trochou citronu. Ale je pravda, že to dost pomáhá - teda aspoň mně to pomáhalo dost. Stačí jen tak pocucávat během dne.
Chuťově decentnější jsou ty lízátka nebo zázvorová limonáda z obchodu. Zázvorový čaj v sáčcích ze sámošky je taky jemnější.
Slyšela jsem ale i o hodně vychlazené (téměř zmrzlé) mandarince - ale to jsem nezkoušela.
JaLo, děkuju, zkusím ho teda odpoledne uvařit a pocucávat.. Můžu si tam přidat třeba i trochu Rooibosu? Tenhle čaj mi hrozně moc chutná
A lízátka koupím zítra. K té mandarince, normálně bych ji snědla, ale né skoro zmrzlou, už tak je mi zima a ještě tohle
![]()
jsem taky pěknej zmrzlík, takže chápu, mně by na zmrzlinu nebo na zmrzlou mandarinku nikdo neukecal ![]()
no jasně, rooibos můžeš přidat - vlastně jakýkoliv čaj (nepřehánět s černým a zeleným a velký pozor na šalvěj - ta se v těhu vyloženě nesmí).
JaLa - děkuji
o šalvěji ani nevím, že se nesmí
Já mám zásobu spíš sypaných čajů, zelené, bílé, i ovocné. Se zeleným to teda nebudu přehánět.. Když shrnu složení těchto čajů, tak je tam většinou rooibos, plátky pomerančů a mandlí, hřebíček, skořice, badyán, květy pomerančovníku a růže, ananas, papája, lékořice, heřmánek, jablko, šípek, ibišek, rozinky, para ořechy, bezinky, višně, rybíz, květy a listy hlohu, jmelí, třezalka, ginko, kopřiva.. Tyhle čaje mám moc ráda a nevím, jestli je tam ještě něco, co by se fakt nemělo, jak píšeš o té šalvěji ![]()
Myslím, že ale hrnek dva denně nijak neuškodí..? ![]()
myslím, co tak čtu to složení, by to mělo být všechno ok. Akorát ta šalvěj vysloveně škodí plodu, je totiž teratogenní, četla jsem to v knize o těhotenství od Pařízka. zelené a černé čaje neškodí, ale obsahují kofein stejně jako káva - takže jestli k tomu piješ i jedno dvě kafča denně, tak abys to nepřehnala. Kofein vlastně ani moc neškodí, ale může způsobit nižší porodní váhu miminka, jinak toxický, myslím, není.
achjo, mně je furt blbě od žaludku a jsem ospala, sakra, jestli je konec, tak ať skončí i ty příznaky…
Ahoj holky, hlásím HCG dnes 1509 a před 2 dny 593, takže zatím snad dobrý
kontrola UTZ 9.3.
ahoj holky ! tak já bych se teda moc ráda přidala k vám. Posledni menstruace 19.1.
ve čtvrtek 16.2. již dvě čárky
tak jsem byla včera na gyndě a nebrali mi krev, dělala vnitřně ultrazvuk a našla jen zatím malý těhotenský váček a bohužel aji zánět
tak mám čípky a mast
snad to nevadí, i když v příbalovém letáku píší že v 1. trimestru jen ve vážných prípadech. tak se trošku bojím. na kontrolu mám přijit přístí pátek… Lucie