Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj všem, jsem tu nová ale ráda bych vás poprosila o radu s mým problémem, možná má někdo podobnou zkušenost.
Moje maminka, 55 let, měla nedávno těžkou mrtvičku a zůstala na pravou půlku těla ochrnutá a má problémy s mluvením, řekne jen jo, ne a ahoj. Porozumění je v pořádku, chápe všechno, ale nedokáže nic říct. Zatím je v rehabilitačním ústavu v Brně Novém Lískovci, ale rekli nám, že tam muže být ještě měsíc dva a teď je otázka, co dál.
Já bohužel žiju v zahraničí přes 1000 km daleko, mám malé dítě a druhé na cestě, snažím se za maminkou jezdit aspoň jednou za měsíc na týden na návštěvu, ale je problém s hlídáním malé, a za několik měsíců už nebudu moct ani lítat, kvůli těhotenství. Mám ještě bratra, ale chodí do práce a o mamku se nebude moct starat 24 hodin denně.
S otcem je maminka rozvedená, byl za ni asi 3× na návštěvě ale nic víc, nijak se nám nesnaží pomoct, naopak nám situaci ještě komplikuje. Maminka má ještě 2 bratry, ale ti bydlí daleko a byli za ní jen jednou na návštěvě.
Maminka má přítele, se kterým sice nežili, jen se občas navštěvovali. Já ho moc neznám, ale je to velice obětavý člověk, 3 měsíce za maminkou chodí opravdu každý den.
Já mám ale teď kvůli tomu velké starosti, nevím, co bude dál, kam mamku umístit, mám výčitky svědomí, že se o ni nemůžem postarat, bratr chodí do práce, já jsem daleko a její přítel taky chodí do práce, jinak nikoho jinýho mamka nemá.
Je někdo v podobné situaci, mohli byste mi poradit, jak tuto situaci vyřešit?
No mami může být doma a můžete jí zařídit na dobu, kdy s ní nebude moct být její přítel (pokud by tedy byl ochoten se o ni starat
) Pečovatelskou službu nebo nějakou Osobní asistenci: Záleží, jak na tom bude, zda by toto stačilo. Pokud bude šikovnější, určitě by to nebyl problém, nebo ji můžete občas dát do nějakého denního stacionáře…Možnosti jsou, ale záleží, v jakém zdravotním stavu mami bude a taky ty služby většinou docela dost stojí…
Záleží na tom jak bude maminka reagovat na rehabilitace a jak ji budou pomáhat. My tohle řešili před rokem, mamka měla těžkou mrtvici a k tomu spoustu jinych diagnoz a dnes už sama chodí i mluví, je doma a stará se o ní otec s naší pomocí (dojíždíme tam několikrát týdně na střídačku se sestrou). U vás přichází v úvahu nějaký pečovatelský dům. Nebo by za ní mohlá docházet domů pečovatelka, pokud se její zdravotní stav aspoň zlepší na tolik, že bude aspoň trochu samostatná.
Příspěvek upraven 10.07.13 v 11:42
Já bych trvala na nějaké dlouhodobější rehabilitaci. Pak si taky může maminka zažádat na sociálce o příspěvek na péči - tím by si mohla platit třeba dovoz jídla, pečovatelku, pomoc s nákupy…
Tátu po třetí mrtvici chtěli přemístit do Dobřan, nepřistoupili jsme na to. Sestra si ho vzala do péče a už půl roku nebyl hospitalizovaný. Myslím si, že kdyby ho zavřeli do Dobřan, nebyl by na tom tak dobře, jako je dnes..
Musí cvičit a cvičit. Pokud se vám povede sehnat další rhb zařízení bude to dobré. Nakonec se třeba i rozmluvi a rozchodi. Určitě bych to tak brzo nevzdavala. výsledky se muzou objevit až po pul roce intenzívní rehabilitace.