Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Žirafa22 tak mi barvy, tvary, počítání a psaní máme v pohodě, dokonce i docela hezky kreslí, jen ta mluva je hrozná, ale už se s ním dá krásně domluvit. Teda aspon já se s ním krásně domluvím, protože vím, co mi říká. Zrovna dneska mi tchýně říkala, jak velkej pokrok udělal. Taky podle toho, co čtu, si říkám, že jsme na tom dobře. ![]()
Jako čekat do pěti let na to, aby mi dítě řeklo maminko, si to jdu asi snad i hodit…
Takže buď ráda a ničeho se neboj. Ono to už nějak u zápisu dopadne ![]()
No pokud u nás v době zápisu či v 6 letech bude jediným problémem špatná srozumitelnost v řeči, tak budu vlastně šťastná žena. Ale děsím se nějakých těch dys- problémů, pokud by měly nastat… Anebo že bude přetrvávat špatné porozumění mluvenému slovu. Jako je to dneska: „trouba“ a „houba“ jedno jest…Stejně je to drsné jít k zápisu v půlce ledna (to bude mému dítěti 5 let a 5 měsíců… jak na tom asi v té době bude že…) a nastupovat o 8 měsíců později…za tu dobu může dítě udělat velký pokrok…
Mně to řekl poprvý asi ve čtyřech, dys poruchy budou určitě, ve škole to budou mít těžší, a le dneska naštěstí pro ty dys mají pochopení, takže i diktáty a učení je pro ně uzpůsobený
Tak to já si nemyslím, že dys- poruchy musí automaticky nastat.
Nicméně bych asi v případě problémů byla pro nějaký ten IVP, prostě nepsat diktáty, ale spíš doplňovačky apod… no ale to jsem zas už moc napřed ![]()
@Žirafa22 tak já jsem taky vždycky o víc kroků napřed. Počítám s odkladem, ale už teď přemýšlím, jak mu to ve škole půjde. ![]()