Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Buď s ním promluvíš a dá si říct nebo se prostě smiř s tím, že většinu práce kolem dítěte stejně odedře ženská a plánuj si každodenní program tak, abys na sebe měla čas průběžně třeba několik minut denně. Choď přes den spát tehdy, kdy usne miminko ať si aspoň chvíli odpočineš. Domácnosti věnuj tolik času, kolik ti mimčo umožní. Moje dítě třeba vyžaduje 100 procent pozornosti celý den, takže neuklízím, nevařím.
Co se týká tchyně, nenechala bych se nutit. Buď ať k vám občas přijde sama, pokud chce vidět vnouče nebo bych manželovi řekla, že jsem unavená a když mi s ničím nepomáhá, tak nemá nárok po mně cokoliv vyžadovat. Záleží, jak to máte mezi sebou nastavené.
Asi mi nezbude nic jiného než se s tím smířit, a nejde mi o práci kolem dítěte, ale spíš o občasnou pomoc, nebo aspoň podporu. Pomalu se smiřuju s tím, že na to jsem sama ( rodinu mám 300 km ), takže ani z téhle strany mi pomoc nepřijde.
Mimčo mi přes den nespí a když tak jen v kočárku a to ten kočárek nesmí stát, takže ledaže bych spala při vožení.
Jinak malinká je zlatíčko, je to moje radost.
Neuklízet nejde, máme psa, takže denně stírám a vysávám.. Naštěstí mámě jen 3+kk
Když mě nejvíc vytáčí to jeho, že mi závidí, jak nic nemusím a můžu celej den lenošit:( …
Nesmíš na něj být tak hodná
Zařiď si pravidelný cvičení a dítě mu dej na hlídání, on po nějaké době pochopí, o co jde
A stírat každej den 3+kk? Kdy na to bereš čas?
Tak na to existuje jedina rada. Nechej mu malou at se stara sam…hlavne se neboj, on to zvladne, pac bude muset. I kdyby sis mela vymyslet puldenni navstevu u doktora. Hlavne, zadne ptani, proste: „tady mas malou, tady mas odstrikane mleko, ja musim jit..“ a dodala bych, ze kdyz bude mit u toho lenoseni chvilku, tak muze neco uvarit..
…teda muj chlap nejak zvlast nepomaha, ale alespon uzna, ze byt s malym cely den je na palici…
hodne stesti..
a k te tchyni? jestli chce, aby jeho matinka videla vnucku, neni nic jednodussiho, nez aby tam s ni zajel sam, ne? ![]()
Ahojky,
mi přítel taky nepomáhal s malým, bylo to tím, že jsem to nějak nevyžadovala, uměla jsem si poradit sama, jsem totíž takové povahy, že nechci být na nikom závislá. Přítel se tedy ani nesnažil mi pomáhat.
Jak malý začal chodit, tak jsem se rozhodla, že bude malého hlídat a já si zajdu zaplavat. Moc se mu nechtělo a měl mnoho výmluv, ale prostě jsem mu malého nechala a šla. Žádné vyptavání jestli pohlída, prostě je to taky jeho dítě, tak ať se mu věnuje. Zvládá to v pohodě.
Být tebou, tak mu dítě nechám a jdu si v klidu, třeba na nákup. Je to i jeho dítě, tak proč by se neměl o něj starat.
Souhlasim s holkama,proste mu dite strc a nekam bez..nakoupit,zacvicit,zaplavat-vsak on to tatinek zvladne.
Ani bych mu to neoznamovala dopredu,proste ho postavila pred hotovou vec.
P.S. nechapu kde beres cas kazdy den uklizet ![]()
Do puntiku souhlasim. A tchyne muze prijet sama a jit s kocarkem na prochajdu misto tebe, ne?Stejne tak manzel. Ja kojim plne a chodim dvakrat tydne cvicit a tancovat a v planu mam jeste neco najit na pondeli. Manzel zvlada a neprotestuje.A protoze starsi dcera dela hrozne hystericke sceny, protoze travim vsechen cas s mladsi a s ni a nikdy jen s ni, jak to bylo doted, bude si manzel muset jeste obcas pridat vychazky z Violkou, abych ja mohla byt s Julcou sama a ona nemela pocit, ze musi o mou pozornost bojovat.
Taky nechápu, kde bereš čas na úklid 3pokojového bytu. Já stihnu vysát max. jeden pokoj a to už malá řve, že chce ať jdu k ní. Takže to je tak vše, co za den stihnu. Téměř ani nejím. Manžel ze začátku taky nechápal co celý den dělám a jak to, že nemám na nic čas, ale pochopil, až když pár hodin hlídal. I když myslím, že žádný chlap to nemůže pochopit úplně.
S nucenými návštěvami tchyně bych udělala krátký proces. Prostě nikam nejdu.
Ahoj, no taky myslím, že by se manžel mohl do péče zapojit - třeba i pod mírným tlakem
Jen mne zaujala ta formulace „musím navštěvovat“
To si přece nemůžeš nechat takhle lajnovat čas, ne? A když máš svou rodinu tak daleko, tak by Ti třeba pomohlo tam zajet na týden, 14 dní, třeba by Ti trošku s hlídáním a ježděním s kočárkem pomohla mamka nebo někdo jiný z rodiny, ne?
A s tím vytíráním a luxováním, to máš teda můj obdiv
já to nestíhám s dvěma dětma a psem víc jak dvakrát týdně (teda barák
) a nedělala jsem to častěji ani s novorozeňatama
No, držím palce…
No teda, ježkovy zraky, každý den vysávat a vytírat 3+kk? My máme 2+kk (velmi malý) a kocoura pelicháče a zametat každý den jsem začala, až když začal malý lézt a vytřel každý kout. Vytírám maximálně jednou týdně. Do té doby jsem zametala, jak mi to vyšlo a malý dovolil (takže klidně jen jednou za 3 dny). A víc ať po mně nikdo nechce, nejsem blázen! A ty se vzpamatuj a přestaň dělat dobráka a prostě si dupni. Přeci nejsi otrok, neblázni. Odpočinek potřebuješ, za chvíli ti už dojdou zásoby energie, co sis našetřila před porodem a pojedeš jen z toho, co načerpáš přes noc a den - takže si hodně rychle najdi nějaký relax…
A jeste jednu poznamku, kdyz ho nezapojis ted hned, splaces nad vydelkem pozdeji. Ditko neodlozis ani na minutu a manzel bude mit pocit, ze se doma flakas…Zadnej chlap, ani ten, co doma pomaha, si totiz nedovede predstavit, co vsechno musi zenska doma stihnout…a jeste chodit do prace..... a to nemluvim o tom, ze prace s detmi doma je podstatne narocnejsi nez jakakoli jeho prace
Ahoj!
Přesně, jak píšou holky…
Začni dřív, než bude pozdě.
Nedělej mu služku. Je to přece i jeho dítěte a vaše společná domácnost. Každý otec by se měl umět postarat o své dítě, ne!?
Prostě řekni, mně se taky nechce… Tady máš a postarej se. Já jdu do obchodu… nebo kamkoliv jinam…
Jakmile se začne víc zapojovat do péče o dítě i o domácnost, začne si toho všeho víc vážit! Určitě bude mít daleko bližší vztah k dítěti i k tobě.
Ahojky.Třeba prostě na ty miminka není.Někoho to hytne až později a znám spoustu tatínku co dítě začli akceptovat až když se pohybovali
.
Manžel začal z malim chodit ven asi ve 4 měsících,dřív jsem se bála pustit malého z někym jiným než se mnou
a od té doby jsou spolu pořád a maj skvělej vztah.
Chtělo by to nastavit náký pravidla,at jsi ítě bere jednou týdně,pak dvakrát a pak ho ty chytne,uvidíš ![]()
Také každý den vytírám,mám psa a trochu se divim proč to nestihnout,vždyt vytřeno je za 10 minut ![]()
ahoj můj manžel taky nepomáhal, ale až malá začala chodit tak nastal zvrat a začal jsi ji brávat ven.sice jen 1× týdně ale přece
Sice neralaxuju buď žehlím nebo vytírám..Jinak taky se hlásím že každý den vysávám a uklízím,3× do týdne vytírám , pro rodinu a známé jsem sice cvok
ale prostě jsem trochu víc na pořádek.Malé budou 2 roky a je živel ale snažím se ji zapojovat. A docela nám to jde ![]()
Ahoj,
jsem trošku smutná z chování mého manžela, který nejen že mi nepomáhá s dcerou ( 4. měsíce ), ale co mi hlavně vadí, je to, že je na mě poslední dobou dost protivný. Když mu řeknu že bych si někdy chtěla odpočinout, tak mi odpoví, že on taky. Nechci po něm celodenní hlídání, to ani nejde, protože plně kojím, ale aspoň povozit v kočárku jednou týdně, abych mohla v klidu poklidit a měla bych i třeba chvilku na sebe. O ranní-noční výpomoci ani nemluvím.
Navíc musím s dcerou na manželovo přání navštěvovat jeho matku ( nejde o to, že bych k ní nezašla, ale vadí mi tam chodit sama a nuceně )
Alena