Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, potřebovala bych poradit a příp. zjistit jak to funguje v jiných rodinách podobného typu. Zda přehráním fakt já a je to normální, a nebo je chyba/neporozumění na straně manžela. Bude to delší, trochu zpověď, ale kde jinde se zeptat. 😞 Budu ráda za rady.
Jsme 10 let manželé, známe se 13 let, máme dceru 6 let, manžel je o 4roky mladší. Nikdy jsem si ten věkový rozdíl nepřipouštěla. Manžel mi přišel při seznámení rozumnější než moji vrstevníci. Já jsem v době seznámení byla 3 roky po dlouhodobém vztahu, manžel dlouhodobý vztah přede mnou nikdy neměl. Byli to samé party s kamarády a samá práce. Chtěl rodinu, chtěl znát můj názor, chtěl pracovat, chtěl se mít dobře - to chceme všichni. Manžel je z rozvedené rodiny (matka puntičkářka, otec flegmatik) - jeho otec ma novou rodinu kam manžel jezdí raději než za svou matkou, ani volat jí nechce. Moji rodiče byli vzati asi 36let, než matka umřela, ano i jejich vztah nebyl dokonalý (hádky, ale i hezké společné výlety, péče).
A teď k nám. Když jsme se s mužem seznámili, oba jsme pracovali. Manžel je šikovný, umí spoustu věcí, nikdy neležel na gauči a nezíral na tv, furt něco dělal. Já pracovala vždy jen přes den, muž měl 3směnný provoz. Chápu že je to vyčerpávající, proto se chtěl osamostatnit-podnikat. A tak začal - osvč bylo ještě v pohodě, to jsme na sebe ještě měli čas a trávili spolu aspoň víkendy, příp večery. Po 6letech jsem konečně otěhotněla a mělo být jen lépe. Ale už během těhotenství jsme zjistili, že moje mamka má rakovinu. Převážně jsem cestovala mezi mou rodinou (pak i s mimčem) a manželem, do toho covid - tzn bez dalších vazeb na jiné maminky (skupinky, cviceni s dětmi). Nebylo na výběr, jest tam jsem udělala chybu a nechala muže, aby mel prostor a čas na podnikání, místo abych lpěla na tom aby byl i s nami?🤷.. nevim.. nebo je to všude stejné a já jen přehráním?
Nikdy jsem neměla moc kamarádek, mám jich pár a stačí mi to. Manžel má kamarády všude a proto je taky furt v tahu. Jeden ho potřebujete - hned jede, další ho potřebuje - hned jede, já ho potřebuju - počkej si. Před 2lety rozjel s. r.o. tzn vic práce, vic starostí, méně času. Vždy mne mrzelo, že na dceru furt chvátá (pracuje i po nocích), nemá na nás/mě čas. Zařídily jsme se s dcerou po svém, daly mu prostor, jezdíme samy se známou (a jejími detmi) na výlety, nebaví mě být doma sólo, jsme spíš pryč. Když manžela lákáme ať jede s námi, je to samé nechci/nemám čas/to je blbost/to je zbytečný/mate být doma. Ale on přece doma být nemusí, furt někde něco staví/bourá/opravuje/chodí do hospody 3× týdně (odpočinou si od práce)/za kamarádama popít, ale doma/na výlet s námi nepojede. Natož abych měla čas já sama pro sebe. Společný večer jsme neměli, ani nevím.
Je mi 41let, posledni 1-2 roky mám tyhle myšlenky tak 1× za 3/4 roku. Že tak moc nechci - spokojenou rodinu, trávit společný čas a trochu času pro sebe. Chlap si dělá vždy co chce, nikoho se neptá, já se musím furt doprošovat, aby někdo pohlídal dítě, abych mohla být déle v práci, abych mohla na masáž/kadeřnici, abych mohla sólo se psem (dítě tolik neujde). Většinu času trávím s dcerou a jsem za to ráda, ale někdy je to náročné. Sama vozím a vyzvedávám ze školky, a chybí mi pk hodiny v práci. Zapojili jsme babi a dědu, abych aspon tu praci mohla stíhat, ale už i to mi bere sílu, protože někdy zapomenu sdělit babi, že marodíme a ona jede do školky zbytečně. 😞 Tk zase manžel dostane vynadáno, že jsem jí to neřekla 😞.. V září půjde dítě do školy, domlouvali jsme se s chlapem že on bude vozit ráno a já odpoledne vyzvedávat, jako to běžné v rodinách funguje, abych vše stíhala. Aby si to sedlo. Ale opět mne nyní vyvedl z omylu, že na to nemá ráno čas, a že dostanou projekt ve městě na opačné straně než má dcera školu, a že je to ztráta peněz jí tam vozit a další argumenty. Už jsem z toho zoufalá… Vůbec netuším jak to budeme dělat. Dceři teď zjistili, že má celiakii, takže další starost a vaření na víc 😞.. snažím se stíhat, jak můžu, ale tak moc mi chybi společné chvíle, obětí!, pusa, mluvení s ním.. my vůbec nemluvíme, vidíme se jen při snídani (15min) a večer (1,5h). A takhle každý den, je to ubíjející😞..psk jsem kvůli němu i protivná na dceru 😭.. Já nestojím o dovolené v zahraničí, mít nový auta, aby vsichni viděli jk se dobře máme. Manželovi jsem to už tolikrát říkala, že chceme tátu a manžela, ne jeho prachy. Ale on se radši upracuje než aby si vzal volný vikend, nebo 2 večery v týdnu volno a byl s námi. Kdyby upřednostnil nás před hospodou, budeme šťastný jak blechy. Všechno ví, ale že prý je takhle zvyklý z domu (taky nebýval doma), měnit se nebude. Chce dopřát vlastní rodině, aby se měla lépe než on když byl malý. Takhle toho ale nedocílíme.😞.. takže my jezdíme sólo na krátké dovolené, on si jezdí sólo na drahé dovolené (potápění), protože chce a ptže se nikoho neptá 🤷, stejně jako se vším, co chce to si pořídí, je pánem svého času. Já vím že toho má moc a furt pracuje, ale kde je kruci ten kompromis a zájem?..
taky to tk někdo máte nebo jsme ztracený případ? Co by jste doporučili? Fakt to je tk normální a fakt jen přehráním?😞
Mně teda nepřipadá, že nemá čas, když chodí do hospody a za kamarády jede na zavolanou, to spíš zní, že ho obtěžujete vy doma
Vzala sis chlapa, co není rodinný typ. Co jiného na to říct.
Dámy, obdivuju vás, že jste to celé přečetly.
Chtělo by to tu občas AI tlačítko „udělej výtah“.
@z.pepa píše: VíceČetla jsem půlku, ale je jasné, o co jde.
@Elena333 píše: Více
no, on s vámi být nechce, po práci chce jít za kamarády, do hospody a na dovolenou s kamarády se jet potápět. Ne s manželkou a dcerou na dětskou dovolenou
vydělává alespon tolik, že si můžeš dopřát nějakou pomoc? uklízečku? chůvu? atd.? ![]()
Uf.. u podnikatelů to vždy bývá něco za něco.. ale vy už ani jako partneři nefungujete… úplně bych to nebořila, dost rodin žije takhle polo-sólo, ale problém je, že u vás to vyhovuje jen jedné straně.. ještě že nemáte víc dětí… už ses de facto zařídila, tvé prosby nefungují.. kdybys mu řekla, že vážně uvažuješ o rozvodu, změnil by trávení svého volného času?? žije de facto jako svobodný muž - koníčky, hospody, kámoši, potápění..
S tou školou bych mu řekla, že je to poslední kapka a já už nemám kapacitu, takže pokud jako otec takto selhal, tak ať dceři zařídí a zaplatí na tu cestu hlídačku.
Otroka bych nedělala - dítě je vás obou.
Ale ani bych se neunáhlovala.. pořádně si to rozmysli, jaké by třeba bylo faktické porozvodové uspořádání, jak byste na tom s dcerou byly, zda by paradoxně s ní ve společné péči netrávil víc času než teď?
@Elena333 on absolutne neprijal rodicovskou zodpovednost. Ono je totiz jednodussi pracovat a jenom nosit domu prachy, nez vsechno kolem ditete jeste i resit a snazit se skloubit.
A je mi jasne, ze jeho to nebavi. To nemusi bavit spoustu lidi, ale opakuji - je to jeho zodpovednost!
Bohužel jste u něj na posledním místě za prací a hospodou a kdo vi čím ještě. Zařídila bych se podle toho.
On si chodí 3× týdně odpočívat do hospody a ty odpočíváš kdy?
Příspěvek upraven 13.07.26 v 10:17
On není vytížený podnikatel, on nemá zájem o rodinný život, viz hospoda a kamarádi. Proto chápu, že nemá zájem se zapojit nebo ti pomoct a musíš dělat vše sama, popř se jen doprošovat.
Když se odmítá angažovat kolem dítěte, ať teda zaplatí pomoc. Což pomůže tobě, můžeš v klidu chodit do práce, nebo mít i čas pro sebe. Ale stále to nemění to, že bude chlap stejně pořád pryč. Manžel dostal fajn nabídku na práci. Já byla na RD a chodila na brigádu. Narušilo by to systém, takže bych jen tak na brigádu nemohla a pak to samé práce. Takže to odmítl, že bude sice méně peněz, ale nenaruší to fungování. Nikoho na pomoc nemáme ![]()
To neni vztah s vytizenym podnikatelem ale se sobcem co o rosinu nestoji. Ja mam vytizeneho podnikatele. Ale kdyz neni v praci, je s nami. Hlavne syn je na prvnim miste. Pro nej udela vsechno, zaplati vsechno. Ja hlidani taky nemam, ale plati uklizecku a kdyz jsem byla z nepretrzite pritomnosti u ditete naprosto bez jakehokoli casu pro sebe unavena, byla chvili i chuva. Ted je uz skolka a ja pracuju na puluvazek. Vikendy zasadne nepracuje v zadnem pripadne a jsme spolu. V tydnu ho moc nevidime. Ale vymysli vylety, dovolene. Kdyz vymyslim ja, je rad, nikdy nerekl ze je to blbost.
Můj muz je velmi vytížený OSVC. Ale ma to i sve výhody. Volno si bere, kdy chce. Ja jsem chvilku ve školství a tato kombinace je super. Jezdíme na krátké dovolene mimo léto i na podzim a na jaře (jak jsou prázdniny).
S manzelem jsem byla, kdyz koncil ve fabrice a rozjíždět podnikání… stalo to hodně peněz a úsilí, ktere se nám teď krásně vrací.
Ale nikdy nepostavil rodinu bokem. Kamarády a další akce omezil. Na maličké deti jsem byla, da se rict, sama. Ale mne to nevadilo, rodicak jsem si užila.
Jsem stejně stará, mame tri deti 10-14 let a nyní prožíváme nejhezčí obdobi našeho života. Jedna velká výhoda je to, ze muž ma dílnu doma.
Ten tvůj není zaneprázdněný podnikatel, ho nebaví čas s vami
co na to říct, máš doma dvě děcka, předškoláka a puboše.
Na mě by to nebylo, žádný zážitky, žádný vzpomínky, žádný vztah…
Vim, omlouvám se dlouhý příspěvek/dotaz.. 😞.. kdo ma poznat, že chlap není rodinny typ, když se po roční známosti sestěhujeme s sobě (do baráčku který si koupil), po roce mě požádal o ruku a rovnou chtěl i dítě, chtěl znát mé názory, zajímalo ho co si myslím. Ja si ho po zvážení vzala až po ročním soužití.🤷 I tak chtěl 3 děti, ještě že máme jen 1, s více bych to asi nedala. Vím, že sou ženy, které to zvládat musí, ale nejsem vhodná do role matky.
Jak tu zmiňujete, že nepřevzal odpovědnost to je přesné. Je to typ co chce mit deti, ale nechce byt otcem🤷..
Mít zkrácený úvazek by pomohlo s dcerou, ale moje práce to neumožňuje, ale vztah by to nespravilo, pokud manžel neudělá změnu. Mluvili jsme spolu několikrát, vzdy se to na chvili zlepsilo, a pak to zase zapadlo do standardu.. tkze kvuli dceri přežívat.. smutný.. už chápu když nekdo říkal, jsme spolu jen kvůli dětem 😭