Finance v partnerství bez dětí

K73
21
12.7.26 21:42

Finance v partnerství bez dětí

Já a partner (oba bezdětní) žijeme ve společné domácnosti asi rok a půl a stále řešíme finance. On má svůj byt a platí hypotéku. Já platím půlku energií + máme zřízený společný účet na věci do domácnosti, potraviny atd., všechny své ostatní potřeby si platím sama - kosmetiku, dovolenou, vše okolo auta atd., nemá za mě žádné další výdaje. Když jsem žila sama, měla jsem od známé úplně super nájem a do práce jsem projezdila o polovinu méně, než teď (teď jezdím cca 80 km, takže je to znát), finančně jsem na tom tedy pořád stejně, jako když jsem byla sama.. ale přítel si přijde “ukřivděný”, nejdříve chtěl, abych mu dávala půlku na hypotéku (to jsem hned zamítla) a teď chce, abych mu posílala 2 tis. navíc, ale já nechápu za co a doma se kolem toho docela dohadujeme. Prý mu to přijde v pořádku, abych bokem přispívala na domácnost, i když máme společný účet a energie platíme napůl. Já vydělávám průměrně o 5 tis. víc než on, ale on normálně vychází, nežije od výplaty k výplatě. Kdybychom byli v nájmu, tak by to bylo jasné, ale když má svůj byt, tak mi to přijde divné. Prosím o názor

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36374
12.7.26 21:46

2 tis mi přijde v pohodě, ještě jestli ten byt má komplet zařízený. Opotrebovaváš mu jeho majetek..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13037
12.7.26 21:50

S fondem oprav to máte jak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2770
12.7.26 21:53

Žijeme v bytě, který je muj a na rekonstrukci jsem si brala uver, nikdy me nenapadlo partnerovi rict, aby mi dával penize na mou půjčku. Posílal mi penize, nebyli jsme dohodnuti na částce, dělal nákupy, na domacnosti jsme se podíleli asi tak pul na pul…pak jsme se vzali, mame dite a ted muj uver táhne on.

Jako kdyz oba partneři financne vycházejí prijde mi blbost resit 2tis jako příspěvek na domacnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2770
12.7.26 21:54
@JancaS84 píše: Více

Co opotrebovava? 8o jako treba matraci, anebo komodu, ze si tam da veci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K73
21
12.7.26 21:55

Fond oprav a internet jsou napůl - posíláno s energiemi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
388
12.7.26 22:02

Bydlím s partnerem v bytě, který je jeho. Hypotéku si platí sám, stejně jako energie a vše další související s bydlením. Já mu pouze pomáhala vybírat nábytek a nějaké kousky mu koupila k Vánocům nebo narozeninám po předchozí domluvě. Já kupuji jídlo, ale to občas i on. On vydělává cca 2× víc než já. Platí i vše kolem svého auta, já neřídím. Dovolené jedeme cca na půl. Oba jsme spokojeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2880
12.7.26 22:04

Tak 2 tisice fakt nejsou tolik, to navrhl rozumne. Najem by se ti mohl zvysovat, takhle vlastne usetris, to ze jezdis vice kilometru je “tvuj problem”, u nej bydlis vlastne zadarmo, jen za to co spotrebujes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1601
12.7.26 22:04

Pozor, jestli nemá hluboko do kapsy, a přesto otravuje, tak to nemusí být jen o penězích, ale možná jenom testuje tvoje hranice a ten problém tam bude skrytý mnohem větší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13037
12.7.26 22:06

Co je to bokem přispívala na domácnost? Jako na opotřebení kuchyňské linky nebo podlahy? Jak to myslí?
Já bych tohle v partnerství neakceptovala, ať tomu říká jak chce, nakonec mu reálně budeš platit hypotéku nebo nájem. Nájem se podle mě u slušných lidí v partnerství neplatí, pokud jde o tu hypotéku, mohlo by to být za určitých okolností pro tebe výhodné.
V každém případě si myslím, že se asi do budoucna neshodnete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K73
21
12.7.26 22:07

Já peníze neřeším, občas jdu a udělám nákup ze svého, když je potřeba něco nového (malé spotřebiče, nádobí), jdu a koupím.. kupovala jsem nějaký nábytek do bytu, nechala namontovat sítě do všech oken, zaplatila nečekané výdaje.. nikdy jsem si na penězích neseděla, jen mi to prostě přijde divné a on peníze celkově řeší víc, než bych chtěla, i když by vůbec nemusel.

Příspěvek upraven 13.07.26 v 08:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1048
12.7.26 22:15

Kdyz jsi bydlela v nájmu, tak te to s poplatkama stálo více nez platíš teď, ne? A když jsi se nastěhovala, tak už byt byl zařízený nebo sis nějaký nábytek kupovala sama?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
388
12.7.26 22:17

Nikdy bych muži nepřispívala na hypotéku na jeho nemovitost a ani to nechtěla opačně. Prostě hypotéku platí ten, na koho je nemovitost psaná. Zamezí se tím dohadům v případě rozchodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1601
12.7.26 22:17
@Zvedava1 píše: Více

Pravděpodobně je to oba stálo víc, když bydleli každý sám. To už tak chodí, že se lidi sestěhují i proto, že je to finančně výhodnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8305
12.7.26 22:19

Myslím že půlka energií je fér, aby mezi vámi nebyly hádky kvůli tomu, že ti sponzoruje život. Ale nějak nevidím důvod, proč dávat něco navíc, to jako nájem? Takže bys byla taková podnájemnice s výhodami?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí