Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Hanča1234 píše: Více
Nevím, jako chlap bych se cítil divně, chtít po partnerce něco jako nájem. Jak píšu, půl energií mi přijde fér, ale v podstatě vydělávat na partnerce… Jo kdyby se ke mě chtěl nastehovat kamarád, nebo kamarádka bez výhod, tak je zkásnu za ubrání životního prostoru
Ale v partnerství to vidím jinak. To bych si za chvíli mohl říct peníze za to, že jí v autě vyměním olej.
@rmot píše: Více
Njn, jenže když si pročteš podobné diskuze, kde je majitelkou bytu žena, 90% diskutujících se shodne, že polovina energií a jídla nestačí a panáček „vyčůrá_nek“ bydlí zadarmo, tj. měl by platit víc. On ten „přistěhovalec“ skutečně zadarmo bydlí. A je jen na dohodě, velkorysosti aj., jak se v páru dohodnou. Tady může hrát roli i to, že zakladatelka vydělává víc.. Osobně bych nějakou podobnou symbolickou částku partnerovi sama navrhla, protože by mi to bylo trapné.
@Lojzísek píše: VíceTak ale většinou v těch diskuzích taky zaznívá, že žena pere, vaří, nakupuje, smejčí
@normalni zena píše: Více
Njn, ale to už je jejich (jiný) problém..
Já to beru tak, že když spolu bydlíme, podílíme se plus mínus stejně finančně i fyzicky. Samozřejmě se to pak vnějšími okolnostmi různě mění.
Se dvěma tisíci na „nájem“ bych problém neměla. Kdyby to bylo naopak, taky bych nějakou symbolickou částku očekávala. Ale nerozdýchala bych, že chtěl, abych platila polovinu jeho hypotéky ![]()
@K73 píše: Více
Já bych žádné opotřebení, nájem neplatila. A v mém okolí neznám nikoho, kdo by toto někdy praktikoval (a to se stěhovali i muži k ženám s hypotékou). Jak si psala v jiném příspěvku, tak se praktikovaly nákupy ze svého, spotřebiče, nedoplatky, dovolené a tak dle výdělku. ![]()
To ho ty dva litry tak vytrhnou?
Jak to máte s domácími pracemi?
Bydlím s partnerem v jeho nemovitosti, hypo neplatí.
Máme společný účet, kam pošlem každý 10 tisíc, z toho se zaplatí energie, voda, popelnice, jídlo, základní drogerie. Většinou zbyde i na benzin na společné výlety.
Ostatní výdaje si hradí každý zvlášť. Jenže mně nevyhovuje, že za pakatel takhle živobyju, tak zaplatím různé dovolené, wellnessy atd.
Jako dohadovat se s někým kvůli pár korunám, to je mimo moji důstojnost.
@Nevšední… píše: Více
No, vidíš, taky cítíš, že mu chceš dát něco navíc, protože u něho bydlíš zadarmo..
Ono když se to vysloví nahlas, navíc v případě chlapa k ženské, zní nám to jako „neslušné“, ale přitom je to úplně normální.
@Lojzísek píše: Více
Ale on v tom je malinko rozdíl. Já po něm taky doma nechci, aby mi vařil a uklízel, tak chlap by podle mě neměl požadovat po ženě peníze “za nájem” vlastního bytu. Neříkám, že mě má živit (jak jsem psala, žádné výdaje za mě nemá)
Ale celkově je asi trochu “přijatelnější”, když peníze navíc požaduje žena po chlapovi než chlap po ženě. I když já bych to jako majitelka bytu nechtěla.
Tak nastavení domácích prací je úplně jiná kapitola.. Tím mu snad nic „nesplácíš“ a podílíte se oba.
Já Tě chápu, v podstatě to cítím podobně, ale zkouším se na to podívat nezaujatě. Pak vidím chlapa, co splácí byt (to vnímám trochu jinak, než kdyby už tuhle povinnost neměl) a má menší příjem než Ty. Prostě ty argumenty rozumu mi nepřijdou mimo.
Každopádně, jak už tu někdo psal, to je úplně jedno, co si myslí cizí lidé.
Zásadní je, že se neshodnete.
Jste spolu dlouho? Už jste tak daleko, že plánujete společnou budoucnost, rodinu?
@Nevšední… píše: Více
No to mě na tom právě štve asi úplně nejvíc, že kvůli tomu dělá opravdu “scény”. Já kupuju wellness a dovolenou jako dárek, jinak si i v tomhle jedeme napůl.. když jdeme na večeři nebo tak, nedělá mi problém to vzít. Domácí práce, nákupy a vaření obstarávám já.
A jak tedy argumentuje?
To musíš vědět jen Ty, jak se jinak chová..
Každopádně domácí práce a Tvůj dřívější levný nájem bych do toho netahala. To mi přijde úplně mimo. Teď jste spolu a je potřeba si to nastavit tak, abyste byli oba spokojení.
@Lojzísek píše: Více
No to je právě ono, že mám pocit, že závazky moc nechce, ale peníze jo😂 😂
@K73 a proto si k němu šla 80 km daleko😅 😅 😅jelikož to si dříve nevedela.