Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahojda, potřebovala bych radu, Chci dělat naší malé dort, berušku, potažený marcipánem. Nikdy jsem to nezkoušela ![]()
Chci koupit barevný marcipán, psala jsem do eshopu kolik ho mám objednat a jsem z toho rozpačitá. Na potažení těla berušky (tělíčko v průměru cca 18-20cm), prý budu potřeboval jen 300g červeného marcipánu. Zdá se mi ti nějak málo ![]()
Berunda bude mít vlásky. Viděla jsem na netu, že se dají dělat z lisu na česnek. Máte někdo zkušenost? Nebo jinou radu?
Přidávám foto jak si dort cca představuji ![]()
moc díky za postřehy
Ahoj, ja kupuji potahovku white icing, dobre se s ni dela, krasne se barvi, nelepi a v lednicce nevlhne, ani nijak jinak se nemeni.
Jinak lisem na cesnek se daji krasne vlasy udelat.
Díky za typ. U nás jsou všichni ulítlí na marcipán, takže jiné potahovací hmoty jsem zrovna vyloučila. Ikdyž vím, že se s nimy dělá lépe. snad to nějak splácám.
Při prvním dortu se mi ani nechtělo pouštět do barvení. Barvy jsou poměrně drahé a výsledek nezaručen (hlavně u té černé). Tak jdu radši do barevného. A to množství? Jak se ti zdá?
K barveni cernou, je dobre si to predbarvit, ale i tak ji je docela velka spotreba…
Ahoj, já si dělám domácí marcipán ze sušenýho mlíka a žádná jiná hmota mi nechutná tak jako tento a dobře se s ním pracuje. Jeho výroba je sice náročnější a je snadné ho přelít, ale výsledek stojí za to. Dělám 250g sušeného mléka, 500g moučkového cukru, 2 lžíce pšeničného sirupu, lžíce aroma (jedno jaké) a barvy dle potřeby. Černá se barví dobře barvou prachovou, nemusíš ani předbarvovat a tolik barvy to taky nesežere a vyzkoušela jsem taky nespočet tipů k barvení. Podle mne, by ti to množství stačit mělo a vlasy, chlupy, trávu, tak na to je opravdu dobrý lis na česnek. Pořídila jsem si ho extra na marcipán.
@Bessinka píše:
Na takovyto dort jsem mela spotrebu necele 1kg
Ten chci!!!ten je nadhernej!!nechces mi ho taky upict:-)?jen netusim kde bydlis, jsem na mobu a blbe se mi hledaji oslavany:-),ja prostejov, tj u olomouce, kousek od brna:-)
Pokud chceš jen ten červený marcipán, tak myslím, že na to tělíčko by těch 300g mohlo stačit. Ale jestli plánuješ někdy dělat víc takových dortů, tak myslím, že sada gelových barev by se vyplatila. S gelovýma barvama mám nejlepší zkušenost jak v probarvování fondánu, tak i marcipánu.
Orientačně se můžeš řídit tímto http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?… nikdo nevíme, jak velká beruška bude, proto těžko radit kolik máš mít marcipánu.
Já si dělám vynikající marcipán doma, dělám pokaždé ze tří dávek, protože profi cukrářka nebo velmi šikovné amatérské cukrářky
to zvládnou s méně marcipánu, lépe to vyválí atd., nevím, 300g mi přijde málo, resp. mně by to nestačilo.
Barvím gelovkama, ale pro začátek to jde snadno i s klasikama potravin. barvama.
Pokud byste chtěly recept na můj marcipán, stačí napsat. ![]()
Jo a tu berušku jsem dcerce taky dělala, vlásky jsem dělala normálně z rozváleného válečku, z lisu na česnek uděláš jemné krátké vlásky, ty co jsou na berušce jsou normálně rozválené.
@wildcherry Oslavany jsou jihozapadne od Brna, asi 30km. Jo a toto je muj treti dort v zivote… teprve s pecenim zacinam… a bavi me to. ![]()
Moc děkuji za rady a typy!
Ikdyž s tím množstvím jste se moc neshodly
. Ještě k tomu dodám, že tělo berušky bude vycházet z kulatého korpusu o průměru 18-20cm, ale to tělíčko se směrem nahoru zúžuje. Podle těch tabulek bych potřebovala něco mezi 600-700g, z eshopu mi napsali 300g
Tak jsem z toho jelen.
Uvažovala jsem i o barvení, ale dělám 1. potahovaný dort a navíc i ikdyby se povedl, nevím, komu bych dělala další, takže proto jsem se rozhodla, že koupím už barevný marcipán.
Našla jsem ho na marcipany.cz . 100g barevného vyjde na 25kč a hlavně dá se objednávat po takhle malém množství. Takže si naveru různé barvičky na detaily a vyjde o malinko levněji než kdybych kupovala obyč marcipán a k tomu sadu gelovek.
Ale uvidím, třeb mě to chytne a napodruhé budu kupovat gelovky.
Renčí2 Když gelovky používáš opakovaně jako mají životnost?
Jo a ještě nemáte zkušenost : kamarádka dělala dceři také potahovaný dort a ta ho zas potáhla obyč marcipánem a pak natírala štětcem. z fotek vypadal výsledek Ok. Co si myslíte o tomto?
Jo a ještě, vůbec nemám představu
Jak vypadá 1kg marcipánu? Třeba jako 2 kostky másla?
@nelaa píše:
Jo a ještě, vůbec nemám představuJak vypadá 1kg marcipánu? Třeba jako 2 kostky másla?
Pokud to budou 2 pul kilove kostky… ![]()