Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jsem tu nová
.Minulé pondělí jsem byla na laparoskopii a jsem zdravá,manžel taky,tak nevíme,kde je problém.Jsme z toho už trochu nervozní,nevíme,co bude dál.Nějaké rady a zkušenosti bych přivítala.Děkuji za reakce)))
Ahoj, myslím, že je to taky hodně o psychice. První těhotenství se nám povedlo hned první měsíc, ale když jsem chtěla otěhotnět podruhé, trvalo nám to dva a půl roku. Taky jsem byla na laparoskopii, 2× jsem byla na inseminaci atd. a manžel byl taky v pořádku. Ale prostě to nějak nešlo. Pak jsem dostala všechnu dokumentaci, abych vyrazila do centra asistované reprodukce. Řekla jsem si, že počkám a vyrazím až po vánocích. No, a no silvestra jsem otěhotněla
Přeji, aby vám to taky vyšlo. ![]()
Co je holky PCO,jsem ze všech těch informací mimo a může nastat hyperstimulace i po Clostylbegitu? Děkuji za odpovědi ![]()
Příspěvek upraven 13.05.10 v 18:57
hele podle me, ve vasem veku, ikdyz je zdanlive vsechno v poradku, tak stejne jdete na IVF. ono totiz medicina nezna vsechno - nezna vsechny priciny neplodnosti a nedovede vsechno vysetrit, natoz vylecit.
Ve tvem veku bych ti vazne nedoporucovala zkouset „nemyslet na to“ a hodit to za hlavu, protoze nez se rozkoukas, tak uz ti IVF nebude hradit pojistovna.
U nás IVF bylo absolutně bez efektu. Na mimčo jsem si počkala 13 let. Mám za sebou 2×IVF, 2×KET, 6×IUI. Byla jsem těhotná jednou z IUI mimoděložně, jednou z KET biochemicky, ale vzhledem k tomu, že to bylo v přirozeném cyklu, tak to mohlo být i přirozené otěhotnění a malou mám z IUI, nebo přirozeně, což se u IUI taky nikdy neví, která spermijka tam doplava
. Pak nějakých pár stoplých stimulací kvůli špatné odezvě atp. Držím ti palce, abys se brzy dočkala miminka.
kolozubka píše:
U nás IVF bylo absolutně bez efektu. Na mimčo jsem si počkala 13 let. Mám za sebou 2×IVF, 2×KET, 6×IUI. Byla jsem těhotná jednou z IUI mimoděložně, jednou z KET biochemicky, ale vzhledem k tomu, že to bylo v přirozeném cyklu, tak to mohlo být i přirozené otěhotnění a malou mám z IUI, nebo přirozeně, což se u IUI taky nikdy neví, která spermijka tam doplava. Pak nějakých pár stoplých stimulací kvůli špatné odezvě atp. Držím ti palce, abys se brzy dočkala miminka.
Tohle je přesně to, čeho se na IVF taky bojím… Mám za sebou 3 IUI, jednu neúspěšnou stimulaci před IVF, příští rok mi bude 35 a podle nálezu se neví, v čem je u nás háček. Takže IVF je doporučení, nicméně podle dr. se k tomu nemám moc upínat, protože ani tam velkou šanci nevidí…
Můžete mi napsat prosím co znamenají zkratky IVF,IUI,KET?Vypadám asi jako analfabet,ale asi to bude hormonální léčba,inseminace a umělé oplodnění,jestli ne,tak mě prosím opravte. Děkuji za odpovědi ![]()
ahoj tady ti kopíruju z psychiky snažilky zkratky - v deníčcích psychiky najdeš spousu informací
IVF-in vitro fertilizace-umělé oplodnění
2DC- druhý den cyklu
ET- embryo transfer- přenesení embrya do dělohy
1. MS – menstruace (hnus hnus hnus) nebo taky „Tetka z vložkovic u tampónova"
2. DC – den cyklu
3. BT – bazální teplota – s tou se tady blbne dost, teploměr s námi spí v naší manželské posteli
4. TT – bohužel v našem deníčku znamená „těhotenský test", ale brzy snad bude fungovat jako „týden těhotenství"
5. TP – termín porodu – to je pro nás zatím v celku neznámé – uvádím taky kvůli holkám pod čarou – jsme na jedné lodi ![]()
6. SPG – spermiogram – jediné vyšetření, které chlap musí podstoupit, užije si a ještě k tomu má nějaký kecy
7. UTZ – ultrazvuk
8. CAR – Centrum asistované reprodukce – spásné místo pro nás, skoro všechny tam jednou skončíme ![]()
9. PCO – syndrom polycystických ovarií – diagnoza, kterou bohužel máme některé z nás
10. IUI – inseminace aneb jak udělat ze sebe chovnou krávu a z manžela (partnera) chovného býka
11. IVF – in vitro fertilizace – umělé oplodnění – pro některé z nás poslední naděje
12. OVU – ovulace, šťastné dny pro naše (některé) manžely (partnery) aneb „happy days"
13. folík – folikul – vysněný puchýřek, v kterém snad je vysněné vajíčko
14. utrouš – zaběhlá zkratka pro Utrogestan – více popisovat nemusím, mnohé z nás s ním spí J takže je to důvěrný přítel
15. klosťák – nyní vymyšlená zkratka pro Clostilbegyt – pilulky na vysněnou ovulaci
16. stimulace – umělé navozování bodu č.12 aneb zkouška toho co ještě vydržíme
17. pregnyl – injekce, která umožní prasknutí bodu č.13
18. gyndař – doktor, který nás poslal do bodu č.8 s tím, že už neví co s námi má dělat
19. neplodnice – my všechny – zatím holky zatím
pokud máš ovulaci, dr. si s tebou neví rady, tak bych do CARu šla, a taky na imunologii (jestli nemáš alergii na partnerovo sperma), někomu stačí,když se mu protáhnou trubky
LPS
Nevím, jaká máš vyšetření za sebou, že ti takhle řekli, že jste oba v pořádku, ale doporučila bych ti nechat si udělat vyšetření na ureoplazmata, mykoplazmata a chlamydie. Tyhle mrchy dost často způsobují neplodnost u idipaticky neplodných párů. To že neznáš ty zkratky je jen tím, že jsi to nepotřebovala. Já už bohužel tyhle všechny termíny a zkratky umím ve všech pádech, což tobě nepřeju
Ta imunita mě tedy osobně nepřesvědčila. Vždy dají stejnou léčbu, je to dost neprůkazné a hlavně mě dr. naštval, když jsem měla to biochemické, tak jsem nebrala léky, protože jsem po nich měla děsnou reakci a on mi řekl, že kdybych je brala, tak to třeba dopadne jinak. Tohle mě tak vytočilo, že jsem je pak už nebrala nikdy a dobře jsem udělala! Tím nechci říct, že to doporučuju ostatním, jen píšu svojí zkušenost.
janine24, tvůj doktor asi taky nebude z nejlepších. Nezlob se na mě, ale dr. který ani není schopný zjistit, co ti je a navíc ti nedá ani naději není dobrý dotor, protože psychika je fakt půl úspěchu, to mi věř. Já byla už tak vydeptaná, že jsem to pomalu už vzdávala a zrovna se nám při tom nenemožnější pokusu zadařilo! Měli jsem nejhorší SPG za celou dobu a dr. mi řekl, že s takhle špatným SPG by neměl ani IUI dělat, že to je jedině na IVF ICSI a že by to byla legrace, kdyby se zadařilo. Tak jsem se k tomu neupínala, neřešila, nepozorovala se a ejhle a pak když jsem objevila na testu //, tak jsem tomu vůbec nevěřila.
Prostě příroda je příroda, ať si dr. říkají, co chtějí!
kolozubko - to je zajímavé, mě vyšetření na všechny ty plazmata a toxoplazmózu udělali hned s hormonálním profilem v CARU
takže asi všude je to jinak
borisko jasně že je. To taky nebyla moje osobní zkušenost, já měla diagnozu úplně jinou - PCO a chronická anovulace, ale byla to zkušenost z mého okolí, protože jsem mezi holkama, co mají problémy s otěhotněním strávila dost času. No a taky to může být psychikou, což v CAR asi vyšetření nedělaj, nebo se už něco změnilo? ![]()
kolozubko - mezi psychikou a neplodností nebyla dosud prokázána souvislost
(prostě naše těla si dělají co chtějí
)
ale mozek je taky součástí těla no ne?
Já tomu tedy věřím, ale hádat se kvůli tomu nebudu, každého věc
Já jsem na sobě v oblasti psychiky totiž hodně zamakala během posledních dvou let ![]()
kolozubka píše:
janine24, tvůj doktor asi taky nebude z nejlepších. Nezlob se na mě, ale dr. který ani není schopný zjistit, co ti je a navíc ti nedá ani naději není dobrý dotor, protože psychika je fakt půl úspěchu, to mi věř. Já byla už tak vydeptaná, že jsem to pomalu už vzdávala a zrovna se nám při tom nenemožnější pokusu zadařilo! Měli jsem nejhorší SPG za celou dobu a dr. mi řekl, že s takhle špatným SPG by neměl ani IUI dělat, že to je jedině na IVF ICSI a že by to byla legrace, kdyby se zadařilo. Tak jsem se k tomu neupínala, neřešila, nepozorovala se a ejhle a pak když jsem objevila na testu //, tak jsem tomu vůbec nevěřila.Prostě příroda je příroda, ať si dr. říkají, co chtějí!
Jasně, některá vyšetření asi za sebou nemám, i když většinu obvyklých asi ano, a přesto, nemám žádný doložitelný důvod a přesto nemáme ani dítě ani těhotenství. Jen velmi brzký potrat. Konzultováno s 2 dalšími pracovišti a nález shodný. Zejména prý kvůli tomu že já i partner budeme příští rok kategorie 35 + 45. Netuším, řeším to přes belgický výzkum, kde kategorie starší neplodnice začíná na 40+ ![]()
Boriska píše:
kolozubko - to je zajímavé, mě vyšetření na všechny ty plazmata a toxoplazmózu udělali hned s hormonálním profilem v CARUtakže asi všude je to jinak
No vidíš a mě řekli, že po zohlednění let mýho neúspěšnýho snažení mám nárok na psychoterapii zdarma a na pojišťovnu ![]()