Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, měla jste některá u svých miminek velké vystouplé masivní lebeční švy. Naše malá je má už od narození, doktoři stále straší, aby se předčasně neuzavřely a už nerostla hlavička. U nás byl problém i ten, že malá byla po narození resuscitovaná a měla otok na mozku, takže u nás hrozí i nějaké poškození mozku. I když zatím to vypadá, že se z toho postupně dostane. Ale ta hlavička mě trápí, i fontanelu už má malinkatou jen asi půl centimetru. Ale hlavička jí roste, sice pomalu, ale roste. Má tři měsíce a hlavičku nyní 37 cm, ale ona je celkově ještě hodně malinká, má jen 4,5 kg.
Měly jste někdo podobnou zkušenost a bylo to dobré? Díky za info.
Můj nejmladší syn má velké vystouplé lebeční švy. Nikdo to neřeší. Fontanelu má naopak podle mě hodně velkou, hlavičku taky.
Jinak, mrkni se do očkovacího průkazu do tabulek. Já bych vzbudila prcka, kdybych tam teď lezla. Ale myslím, že je to v normě, ta hlavička. Fontanela, to nevím, kolik má být.
Malá měla ve 3 měsících obvod 39.5 a taky byla prcek Narodila se sváhou 2660.Ale ta fontanela by určitě neměla zarůst před prvním rokem.To je blbý. Všem třem dětem zarostla až mezi 14-18 měsícem
.
Ahoj, moje sestra má děvče, dnes už je v pubertě a ta měla srostlé lebeční švy. Malá podstoupila operaci hlavy, když jí bylo půl roku.Je z ní šikovná slečna, která studuje gymnázium. Narodit se o pár let dříve, kdy se taková operace neprováděla, tak by to nedopadlo dobře. Držím palce.