Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tak u nás je teda masopust o něčem jiném než o tom dělat věci, co se jinak nesmí. Masky, na náměstí nějaký mecheche a prvůdoc po městečku (pro někoho vesnice). V čele starosta, hromada masek, hrajou, zpívaj, pijou…ale nikomu nedělají nic takovýho. Nevidim k tomu jedinej důvod. A nevim, proč je napadlo to udělat
Dělají to i u někoho jiného?
@Zlobísek:)) ty jsi na vesnici nevyrostla, že tě překvapuje dění při masopustu? Jinak souhlasím s @julie74 .
Víš zakladatelko, na vesnici se dost citlivě posuzují náplavy a náplavovité chování - asi chápeš co tím chci říct, i na lidi, co zapadnou se dlouho divá jako na ty cizí. není to nic moc, ale zase se tě netýkají takové ty antipatie - tvůj pradědeček mému prastrýčkovi zavezl cestu k rybníku a ten mu za to právem zapálil králíkárnu, to jsi teda z pěkný familie.
Hele, bydlení na vsi má své kouzlo, vážně by nešlo ten masopust vzít na milost a nějak se ho, trochu, opatrně, zúčastnit? ![]()
@julie74 píše:
Víš zakladatelko, na vesnici se dost citlivě posuzují náplavy a náplavovité chování - asi chápeš co tím chci říct, i na lidi, co zapadnou se dlouho divá jako na ty cizí. není to nic moc, ale zase se tě netýkají takové ty antipatie - tvůj pradědeček mému prastrýčkovi zavezl cestu k rybníku a ten mu za to právem zapálil králíkárnu, to jsi teda z pěkný familie.
Hele, bydlení na vsi má své kouzlo, vážně by nešlo ten masopust vzít na milost a nějak se ho, trochu, opatrně, zúčastnit?
No ne asi. My jsme se před 14 dny nastěhovali do vesnice a včera jsem velmi pokorně průvodu otevřela šla si s nima dát panáka, i když vypít panáka je pro mě utrpení (a ještě k tomu to byl Fernet
) a byla jsem ráda, že se obtěžovali sem přijít, když nás neznají a na baráku ještě ani nemáme zvonek. Ale dobouchali se ![]()
Takový věci se na vesnici prostě berou jinak. Za mě je teda lepší na pár minut vylézt, než pak uklízet dvorek. A že jsou opilí? No bóóóže..
@Zlobísek:)) Já tě chápu taky by se mi to nelíbilo, zvyk nezvyk prostě je to tvůj pozemek tak máš právo říct že se ti to nelíbí. My konfety a papírky ze silvestra uklízeli půl roku, z trávy to fakt nešlo ![]()
U nás budou chodit až za týden a u nás se taky neotvírá, nemám nic proti tradicím, ale bydlíme na konci města a k nám dojdou už v dost podnapilém stavu, kolikrát jsou hodně vulgární a na to já nejsem zvědavá. Nám naštěstí nic nehází ![]()
Jestli ti znečistí svůj pozemek, at si to přijdou druhý den uklidit ne? Zábava musí být, ale má svoje meze, zvlášt jestli dotyčné osoby neznáš.
Já řeším něco podobného v létě, protože nám nad zahradou léta chlap s paraglidem a to tak nízko, že nám vidí i do talíře. Prostě šmíruje, člověk je v plavkách a on si nad ním klidně krouží a čumí, nevím jestli se s tím dá něco dělat nebo jestli je „vzdušný prostor“ nad naší zahradou veřejný ![]()
@Zupa píše:
@Zlobísek:)) Já tě chápu taky by se mi to nelíbilo, zvyk nezvyk prostě je to tvůj pozemek tak máš právo říct že se ti to nelíbí. My konfety a papírky ze silvestra uklízeli půl roku, z trávy to fakt nešlo![]()
U nás budou chodit až za týden a u nás se taky neotvírá, nemám nic proti tradicím, ale bydlíme na konci města a k nám dojdou už v dost podnapilém stavu, kolikrát jsou hodně vulgární a na to já nejsem zvědavá. Nám naštěstí nic nehází
Jestli ti znečistí svůj pozemek, at si to přijdou druhý den uklidit ne? Zábava musí být, ale má svoje meze, zvlášt jestli dotyčné osoby neznáš.
Já řeším něco podobného v létě, protože nám nad zahradou léta chlap s paraglidem a to tak nízko, že nám vidí i do talíře. Prostě šmíruje, člověk je v plavkách a on si nad ním klidně krouží a čumí, nevím jestli se s tím dá něco dělat nebo jestli je „vzdušný prostor“ nad naší zahradou veřejný
No hele vzhledem k tomu, že při vojenských cvičeních nám lítají vrtulníky a stíhačky fakt pomalu po střeše, tak bych řekla, že asi jo ![]()
@RadkaCh píše:
No ne asi. My jsme se před 14 dny nastěhovali do vesnice a včera jsem velmi pokorně průvodu otevřela šla si s nima dát panáka, i když vypít panáka je pro mě utrpení (a ještě k tomu to byl Fernet![]()
) a byla jsem ráda, že se obtěžovali sem přijít, když nás neznají a na baráku ještě ani nemáme zvonek. Ale dobouchali se
Takový věci se na vesnici prostě berou jinak. Za mě je teda lepší na pár minut vylézt, než pak uklízet dvorek. A že jsou opilí? No bóóóže..
přesně, jde to brát, jako že tě vzali a chtějí si s tebou připít. To je přece snadné nebrat jako urážku, ale jako „poctu“. Příští rok si s tebou třeba i zatančí, když napečeš koblížky
A teda ještě jsem neviděla v šest večer tak děsný masopust, který by nemohlo spatřit i to nejmenší dítě. Co jako zakladatelka myslí, že jim to udělá?
U nás byl masopust včera. Hodně masek. žádný ozrali. Ucastni se i naplaveniny. Tam kde zazvoni tak majitelé nabidnou nějaké pohoštění. Masky zatancuji, zazpivaji. Je pritom docela i svanda. Rozhodne pri tom nikdo nikomu nic neničí. To tedy nechápu. Došla bych na úřad a slusne pozadala, aby se to uz neopakovalo. Ze vam pruvod nevadí naopak, ale že toto neakceptujete.
Taky souhlasím s @julie24, napsala to hezky. Zvyky na vesnicích se různí, nejsou všude stejné, takže se tomu ani nedivím. Neotevřít masopustnímu průvodu, když ví, že jste doma, tak je docela dost neslušné
Nenapadá tě, že zrovna proto vám takhle zaneřádí dvůr?
Vyrostla jsem na vesnici, žiju na vesnici, masopust jsem zažila, ale takový bor.del po nich ještě né. Že je nablité v álejích, sklenky rozbité po chodnících, jak vesele slaví to jaksi čekám.
Ona si to pak i obec uklidí, mají na to uklízeče.
Ale rozházené takové cetky jsem neviděla u nás ani snad po Silvestru
.
Co k tomu říct. Vesnice mají svoje kouzla i svá pravidla. Možná, kdybys otevřela, tak se budeš divit, že binec za vraty mít nebudeš. Jsem zvědavá, jak to budeš brát za pár let, až budou tvoje děti větší a budou se chtít masopustu, májí… účastnit. Btw. Máje - s tímhle přístupem se divím, že ti v noci před Májemi nenapíší něco peprného před vrata.
U nás nikdy nikomu neškodili, zazvoní chtějí někdo kobliky nebo boží milosti, chlebíček do ruky, někdo štamprli, jiný víno, popovídají co cestou viděli a jdou zas ke dveřím vedle.
My bydlíme na vesnici 3 roky. Já-náplava, manžela si starousedlíci pamatují jako dítko. Masopust, u nás osatky jsme měli včera, já se letos na akci taky podílela jako maska. Chodilo nás hodně i děti, některé i hodně malé. Neříkám, že se někdo neopil, ti ale přirozeně odpadli někde na lavičce, nebo se někde zapomněli. Jediný „prohřešek“, který se u nás dělá je bušení do vrat, nebo popelnic. A pak taová „nevázanost“ normálně asi nikdo po otevření nevlítne do cizího baráku a neyvleče majitele z domu, zvlášť, když je to třeba lékař. No, jeho manželka. Jen koukala. Ale vzali to s humorem, chudák doktor tančil s řezníkem Krkovičkou, noviny zastrčené za pasem, prostě sranda. Kdo nechtěl, neotevřel.
@ynax píše:
Co k tomu říct. Vesnice mají svoje kouzla i svá pravidla. Možná, kdybys otevřela, tak se budeš divit, že binec za vraty mít nebudeš. Jsem zvědavá, jak to budeš brát za pár let, až budou tvoje děti větší a budou se chtít masopustu, májí… účastnit. Btw. Máje - s tímhle přístupem se divím, žeti v noci před Májemi nenapíší něco peprného před vrata.
No, to se bude zakladatelka taky divit. U nás v té noci výtečníci obchází dvory a „kradou“ vše co není uklizené a připevněné a nosí to pod májku, takže takhle si tam každý rok chodíme pro gumovky, pro lavičku a podobné věci. A tyhle krásné nápisy nepíší na vrata, ale na silnici před barák a že to dělají barvou, kterou nesmyje první deštík ![]()
Loni rozebrali pánovi palety s tvárnicema, které měl na svém pozemku uskladněné a ucpali tak vjezd na náves, prostě zazdili silnici pod viaduktem
Ale tenkrát se to řešilo, dostali výstrahu, protože pár těch tvárnic rozbili ![]()