Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Poznám i jen přiložením ucha na hrudník, takže myslím, že s tím to musí jít samo ![]()
@Anonymní píše:
Premyslim o koupi stetoskopu nebo fonendoskopu na poslech prudusek a plic v pripade kasle, abych pokazde nemusela k doktorovi s detmi. Je slozite poznat jestli tam je zanet? Pouzivate to nekdo doma?
No a k cemu ti bude zjisteni ze ano, na pruduskach to chrci, stejne nebudes vedet jak medikovat, jestli to je bakterie nebo vir ![]()
@lilith1 píše:
No a k cemu ti bude zjisteni ze ano, na pruduskach to chrci, stejne nebudes vedet jak medikovat, jestli to je bakterie nebo vir
Abych aspon slysela, zda tam neco je. A nebyla pri kazdem kasli u dt. K nemu chodim taky jen na poslech, az kdyz se mu neco zda, bere crp.
Máme doma z jiného důvodu (učila jsem syna, aby se nechal v klidu vyšetřit na kardiu) a stejně bych díky němu děti nediagnostikovala. Když jim chrčí na průduškách je to slyšet i jen uchem a když ne, je to dobré.
Mám, jsem doktor. Tobě nevím k čemu bude. Poslechový nález se učí i medici řadu měsíců interpretovat. Nedá se řídit heslem „jestli něco uslyším“, třeba i proto, že po odkašlání je nález jiný než před ním a někdy i při závažném stavu může být poslechový nález zcela normální…a tisíce dalších zásadních „drobností“…
@Anonymní píše:
Premyslim o koupi stetoskopu nebo fonendoskopu na poslech prudusek a plic v pripade kasle, abych pokazde nemusela k doktorovi s detmi. Je slozite poznat jestli tam je zanet? Pouzivate to nekdo doma?
Máme dětský. Když je dítě nemocné, jdeme k lékaři.
@Anonymní píše:
Ano, mám, ale spíše jako hračku, ne na něco, na co nemám kvalifikaci.
No nevím, mně to trvalo tak dva roky studia, než jsem se naučila jakž takž rozpoznávat. Otázkou je, na kom se to chceš učit, abys všechny ty fenomény bezpečně poznala a pak diagnostikovala dítě.
Mám, jsem lékař a děti jsem nikdy neposlouchala a nemám to ani v plánu. Do pediatrie ani jiných oborů v tomto směru nefušuji.
Jo, mam
…chapu tvuj dotaz. Strasne nerada chodim k doktorum. Pokud jde o detske virozy spojene se soplem a kaslem, tak ja se ridim teplotou. Tedy jakmile vyskoci jako pridatny priznak jiz nejakou dobu trvajicimu kasli a soplu horecka, tak je mi jasny, ze to nekam sedlo a jdu k doktorovi. Ono jako i bezteplotovy zanet prudusek vylecis samolecbou, nejlepe tim, ze s nim budes doma. Kdyz bude litat po venku a chodit do skolky, tak u urcitych jedincu to vzdy nakonec skonci horeckou a antibiotikama. Nektery deti kvuli soplu kaslou celou sezonu, chodi do skolky a antibitika nevyuziji.
Nemám a ani nevím, k čemu by byl dobrý.
Nejsem odborník a případný nález bych stejně nebyla s to rozpoznat. Zdraví svých dětí neriskuji a když se mi zdá, že je s nimi něco v nepořádku, jdeme k lékaři.
@Anonymní píše:
Je to úplně easy a pozná to každý laik na první dobrou - univerzitní vzdělání lékařů je úplně zbytečné, každému troubovi přece stačí mít doma fonendoskop (plus Google či eMimino) a hned je jasno
![]()
My mame doma fonendoskop…poslouchame s nim trubky kdyz nam rupne voda
a manzel rikal, ze to je slyset hezky ![]()
Mi přijde, že většina z vás nepochopila, o co zakladatelce jde. Ne o žádné domácí diagnózy a léčby.