Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Maminky, chtela bych se Vas zeptat, delite si s pritelem, se kterym mate miminko penize co a kdo bude platit? Mam pritele, se kterym mam 3 mesicniho syna. Plat ma cca ctyrnasobne vyssi nez ja materskou. s tim, ze on zaplati najem a tim to pro nej hasne a ja ze sve materske zivim dite a nas dva(jidlo, drogerie, potreby pro prcka, lekarna…) Pokud uz nemam a reknu mu, tak mi tvrdi, ze neumim hospodarit a zbytecne utracim a penize mi stejne doma nenecha. Mely jste nektera take takovy problem a jak jste ho resily?? ![]()
Ne, tento problém nemám, finance jsme řešili před pořízením dítěte. Máme každý svůj účet a svoje povinnosti placení ale tak aby nám zbývalo tak nějak stejně
Když jeden nemá tak má druhý a naopak..
Sedněte si, sepište příjmy a výdaje a dejte hlavy dohromady. Tvůj partner by si měl uvědomit, že rodičovský příspěvek je váně jen příspěvek na výchovu dítěte ale svojí ženu si musí živit on ![]()
@Aksinedka
No na tohle je jeden takovej institut, jmenuje se to manželství a tam se ze zákona dávají peníze na jednu hromadu a z té se bere.
Ale nechci tady prudit, jen kdyby se někdo ptal na co ten papír je, když ho nepotřebuje a mají se rádi i bez něho, tak ten je právě na tohle.
Ale v tvém případě není taky nic ztraceno, požádej o výživné na syna a na sebe.
Jsem staromodni - chlap by mel zabezpecit v prvni rade svoji rodinu… ![]()
@Almira-Alm píše:
Ne, tento problém nemám, finance jsme řešili před pořízením dítěte. Máme každý svůj účet a svoje povinnosti placení ale tak aby nám zbývalo tak nějak stejněKdyž jeden nemá tak má druhý a naopak..
Tise zavidim. Take jsme to pred narozenim syna resili, ale kdyz se narodil uplne obratil.
Máme kasu zvlášť, ale já ze své mateřské živím jen syna. Je na UM, takže rodičovská mi vyjde tak max na jeho mlíko, zeleninu a pod.:-) Občas nakoupím v místním obchodě pečivo, nebo něco drobného. A platím inkaso.
Manžel platí hypotéku, telefony, nakupuje větší nákupy a věci na které si vzpomenu ![]()
Pokud by to takhle bylo - začla bych kupovat jídlo jen pro sebe a prcka ![]()
Ne, máme společnou kasu - i když asi jinou než ostatní - ale neni pro manžela problém mi dát peníze když „mě peníze dojdou“
@Ali-Ali píše:
Jsem staromodni - chlap by mel zabezpecit v prvni rade svoji rodinu…
Tez jsem si to myslela.
@Heineken
v tom zadny papir nepomuze… znam i manzelske pary, co maji oddelene finance a zenska se jak magor doprosuje penez na boty pro jejich spolecne deti ![]()
jinak jsem ale zastancem manzelstvi, zvlast tam, kde je dite. ovsem kdyz se lidi neumeji dohodnout, tak tenhle problem to manzelstvi nevyresi.
@Almira-Alm @Ali-Ali
Bohužel ona není ani jeho žena a nejsou vlastně ani rodina.
![]()
Jsem taky staromódní.
![]()
Do společně kasy dáváme každý 30% svého příjmu a to mám k dispozici já na jídlo a potřeby okolo dětí, o složenky se dělíme půl na půl…a i tak mi z rodičaku zbyde si nasetrit:-)…doporučuji stanovit spravedlivá pravidla hned od začátku.
@Heineken píše:
@Aksinedka
No na tohle je jeden takovej institut, jmenuje se to manželství a tam se ze zákona dávají peníze na jednu hromadu a z té se bere.
Ale nechci tady prudit, jen kdyby se někdo ptal na co ten papír je, když ho nepotřebuje a mají se rádi i bez něho, tak ten je právě na tohle.
Ale v tvém případě není taky nic ztraceno, požádej o výživné na syna a na sebe.
ahá, a jak se k tomu pan manžel nutí když tuto povinnost odmítá plnit? Počítám že horko těžko, protože pokud ho budu nutit soudně (jediná legální cesta) tak to bude rovnou rozvodové stání. Takže mi z toho vychází, že by si to chtělo spíš promluvit než plánovat veselku ![]()
Takže přítel se nechá živit ženou na mateřské (nájem by platil i sám, že)? No chtělo by to nějaký vážnější rozhovor, tohle určitě normální není…
@Heineken Taky jsem pro manželství a společné hospodaření ale to není cool!
My zvládáme v pohodě hospodařit na rozdělených účtech a nikdo na tom není tratný ![]()
Jinak jestli jsou finance společné nebo ne, na tom podle mě až tolik nezáleží…hlavní je ta domluva a případně nějaké rozumné rozdělení, ne půl napůl když jeden bere dvakrát tolik