Máte s přítelem společnou kasu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1836
25.2.14 22:24
@Heineken píše:
@Aksinedka
No na tohle je jeden takovej institut, jmenuje se to manželství a tam se ze zákona dávají peníze na jednu hromadu a z té se bere.

8o no tak to doufám neee! měli jsme, máme a předpokládám, že vždycky mít budeme účty zvlášť. proč dohromady? navíc já jsem starej flamendr, co probendí i poslední boty, takže tohle by naši domácnost zruinovalo :mrgreen:

@Aksinedka takový problém jsme neměli, ale co se s ním v klidu domluvit - propočíst měsíční náklady a rozdělit to v poměru plat/RD?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5822
25.2.14 22:25

Tak já jsem na md už s druhým mrňousem /celkem4,5 roku/ kasu máme společnou. Partnerova výplata celá jde na můj účet, též můj rodičák. Jelikož jsem doma, mám na to čas a baví mě to, řeším komplet finance rodiny tj. poplatím nájem, pojistky, auta, jídlo, oblečení, šetřím, nenadálé výdaje, prostě vše. Partner si samo bere kapesné, pokud potřebuje nějaké peníze samo si je vezme. Prostě mám chlapa, který se o rodinu dovede postarat, zabezpečit, nekontroluje, co si koupím já ať je to cokoli, co koupím dětem, samo dělám radost i jemu. Toto mi naprosto vyhovuje a jinak bych to mít nechtěla. Otázka peněz je tak důležitá, že by to měla být jedna z prvních věcí, kterou dva řeší, než se sestěhují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
G12
25.2.14 22:27

Chlap má kapesné z vlastní výplaty? :mrgreen:
Zásadně oddělené účty + každý příspěvek na domácnost a společné náklady.

• Citovat
  • Upravit
5822
25.2.14 22:32

@G12 A čemu se jako divíš? Můžeš to nazvat jak chceš, ale snad každej nosí v peněžence peníze na nějo, co si chce koupit, tak nějak normálně se tomu říká kapesné. Tak ano kapesné, vezme si 3000,–. Já bych zase nesnesla oddělené účty, děkuju nechci. A i kdyby jsme je měli, tak asi taky budete mít oba ze svých platů kapesné nebo se pletu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
G12
25.2.14 22:35
@jopo píše:
@G12 A čemu se jako divíš? Můžeš to nazvat jak chceš, ale snad každej nosí v peněžence peníze na nějo, co si chce koupit, tak nějak normálně se tomu říká kapesné. Tak ano kapesné, vezme si 3000,–. Já bych zase nesnesla oddělené účty, děkuju nechci. A i kdyby jsme je měli, tak asi taky budete mít oba ze svých platů kapesné nebo se pletu?

možná je problém v tom označení. Jako kapesné si představuju nějaký příděl. kdežto když se dá část na úhradu, tak s veškerým zbytkem, co zůstane, si každý nakládá sám. bez ohledu na to, kolik tam toho je a bez kontroly druhého.

• Citovat
  • Upravit
101
25.2.14 22:42

Milá zakladatelko, přeji pevné nervy a ať to co nejdřív nějak s přítelem vyřešíš. Musíš si s ním o tom promluvit, protože takhle jak to teď máte je šílené a navíc neudržitelné :zed: A od něj je to hrozně moc sobecké.
Když si vezmu naše, tak mamča měla minimální mzdu, takže táta platil výdaje za bydlení, staral se o auto a šetřil na dovolenou. Mamka ze svojí výplaty kupovala jídlo a šatila nás. Pokud jí náhodou nezbylo (starala se i o babičku), tak jí táta vždycky něco přispěl a bez řečí.
Já s přítelem to teď mám podobně - on platí veškeré věci ohledně bydlení plus velké nákupy jídla, já dokupuji, to co zrovna dojde (menší nákupy) a veškerou drogerii a splácím mu motorku. Každý z nás má navíc nějaké ty výdaje typu pojištění atd. Oblečení, vybavení do domácnosti apod. platí jednou on, jednou já nebo společně. No a zbytek je určen na dovolenou a budoucnost.
A když jsem ještě studovala, tak po mně nechtěl vůbec nic - jen to, abych mu vyprala, vyžehlila, navařila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5822
25.2.14 22:44

@G12 A můžu se zeptat, jak nakládáš se zbytkem, co zbyde na tvém účtu? Já to totiž dokážu pochopit u párů bez dítěte, ne u rodiny, kde je ještě třeba žena na md. A to rovnou píšu, že máme nadstandartní příjmy. Ale tak nějak není čas je „probendit“ jeden bez druhého. „Kapesné můj muž má na to, že si zaplatí fitko, něco, co si třeba koupí na kolo, nějakou knížku když jde zrovna okolo knihy, pivko s kamarádem a podobný. A co si já platím z "kapesného“ které nemám, protože teda „držím kasu“? Tak to je kadeřník, masáž, fitko, občas kafe s kamarádkou. Jinak teda jíme ze společnýcho, oblíkáme se ze společnýho, čas trávíme spolu, takže výlety, dovolený vše jde ze společnýho, zábava pro děti. Nějak nevím, kdybychom měli dávat něco na společný účet a něco si nechat sami pro sebe, co bych tam z mateřský dala já a co by mi pak zbylo. O mateřský mi totiž partner řekl, to si nech jako kapesný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1907
25.2.14 22:55

My mame s pritelem kazdy svuj ucet z doby, kdy jsme spolu chodily, ale i tak se o placeni delime. Proste se dohodnem.Je uplne jedno jestli pausaly a internet zaplatime z toho ci onoho uctu, hlavne at je to zaplacene. Veskere platby mam na starosti ja, ale pritel vzdy vi co jsem zaplatila a z jakeho uctu.Jeho zajima zda je vse zaplaceno a kolik zbylo na jakem ucte. Kdyz si chce-potrebuje neco koupit rekne mi to. Treba ted prisel s tim, ze by chtel novou grafickou kartu do pc, ze to bude asi za 2000 mozna o neco vic.Ale podle toho, kolik zbyde. Zadny, hele ze svych penez obstarej vse ja zaplatim najem a koupim si novou grafiku. Ale ze zacatku, kdyz se nam mala narodila, tak to mu taky chvily trvalo, nez mu doslo, ze ted uz nebude mit celou vyplatu jen pro sebe.Chce to poradne si promluvit.Bez toho se nehnete z mista. A pokud ani tak nezacne hospodarit s tebou tak bych si myslela, ze se starat nechce a nejspis hoposlala k sipku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
šmoulinka71
26.2.14 00:20
@Heineken píše:
@Aksinedka
No na tohle je jeden takovej institut, jmenuje se to manželství a tam se ze zákona dávají peníze na jednu hromadu a z té se bere.
Ale nechci tady prudit, jen kdyby se někdo ptal na co ten papír je, když ho nepotřebuje a mají se rádi i bez něho, tak ten je právě na tohle.
Ale v tvém případě není taky nic ztraceno, požádej o výživné na syna a na sebe.
:palec:
  • Citovat
  • Upravit
šmoulinka71
26.2.14 00:28

Všechny peníze mám já a chlap dostává kapesné podle toho jak si zaslouží. :lol:

• Citovat
  • Upravit
19131
26.2.14 06:22

Tak koukám, že už se to tu zvrhlo na debatu o tom, jestli je lepší mít jeden účet nebo dva (a víc), podle mě je to úplně zbytečné, je léty prověřeno, že fungují oba způsoby stejně dobře, každý je vhodný pro někoho jiného. Pokud něco skřípe, je to v lidech…zakladatelce by nepomohl ani společný účet s přítelem, ani manželství (do toho bych teda ani kvůli dítěti s takovým člověkem fakt nešla).
Zakladatelko, jak už tu někdo zmínil, co až skončí mateřská a přijde rodičák, co potom? Z toho už asi tři lidi se vším všudy uživíš těžko :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
26.2.14 07:01
@Aksinedka píše:
Maminky, chtela bych se Vas zeptat, delite si s pritelem, se kterym mate miminko penize co a kdo bude platit? Mam pritele, se kterym mam 3 mesicniho syna. Plat ma cca ctyrnasobne vyssi nez ja materskou. s tim, ze on zaplati najem a tim to pro nej hasne a ja ze sve materske zivim dite a nas dva(jidlo, drogerie, potreby pro prcka, lekarna…) Pokud uz nemam a reknu mu, tak mi tvrdi, ze neumim hospodarit a zbytecne utracim a penize mi stejne doma nenecha. Mely jste nektera take takovy problem a jak jste ho resily?? :(

nakopala bych ho do zadečku. Upa jednoduchý. Ne, nemáme společnou kasu, ale co se jídla a pod týče, nakupujem napůl atd.. a platby za společné věci si taky dělíme. Chlap za mne platí např kino, koncerty a takové věci.. teď už máme předem rozděleno, kdo co bude kupovat pro mimino :think: on dražší věci ala autosedačka a pod, já takové ty kravinky ala hadříky a pod.. kdyby mi řekl, že mi na to nic nedá, bylo by to hodně divné..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
26.2.14 07:05
@smoulinka71 píše:
Všechny peníze mám já a chlap dostává kapesné podle toho jak si zaslouží. :lol:
:mrgreen: :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
26.2.14 08:01

Kasu máme společnou, jeden účet, k tomu 2 platební karty, větší výdaje spolu konzultujeme. Jsem na mateřské 9 let a neumím si představit takový přístup, o kterém píše zakladatelka, s takovým chlapem bych být nemohla, sobec první kategorie. Doporučuju si to co nejdřív vyjasnit, pokud ovšem s takovým typem bude vůbec řeč. Ovšem takové věci by měl mít člověk před založením rodiny dávno vyřešené a toto je podle mě jedna z nich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4649
26.2.14 08:20

@Jandulka ano, i tak to mame my - jeden účet, dve karty, dve hesla pro bankovnictvi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí