Mateřská a příspěvky

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
446
4.10.13 09:04

Mateřská a příspěvky...

Ahoj maminky mám v lednu termím porodu a chtěla bych se optat na to jak je to s mateřkou a rodičovským příspěvkem.. mám oklo sebe asi 4 kamarádky a každá bere úplně jinou částku.. jedna bere jenom mateřskou a příspěvěk na díte.. další bere i rodičák atd.. já tomu vůbec nerozumím poradíte mi někdo??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10048
4.10.13 09:05

Záleží jaký podmínky splňuješ…
Jsi zaměstnaná? Jak dlouho?
Pokud nemáš nárok na mateřskou, tak má nárok otec dítěte- mohli byste přes něj volit délku rodičáku, jinak musíš automaticky na 4 roky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1675
4.10.13 09:09

@telezska tady to je celkem dobře vysvětleno http://finexpert.e15.cz/…na-materskou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
4.10.13 09:09

Mateřskou pobírají ženy, které mají odpracováno. Abys měla nárok, musíš mít v posledních 2 letech zaplaceno alespoň 270 dní nemocenské pojištění, tedy být zaměstnaná, nebo si ho jako OSVČ dobrovolně platit. A další podmínka je ta, že ke dni nástupu musíš být stále zaměstnaná a nebo v tzv. ochranné lhůtě po skončení zaměstnání. Pokud tohle splňuješ, tak máš nárok na mateřskou, nastupuje se na ni 6-8 týdnů před termínem porodu a pobírá se dohromady 28 týdnů. Po skončení mateřské máš nárok na rodičovský příspěvek. Tam je celkově částka 220 tisíc Kč a ty si dělíš počtem měsíců, po které chceš být s dítětem doma. Pokud nesplňuješ podmínky pro mateřskou, tak nemáš nárok ani na volbu rodičáku a dostáváš automaticky rodičák na 4 roky, jediná možnost je pak volit kratší rodičák přes otce miminka, pokud ten podmínky splňuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
446
4.10.13 09:10

Ano zaměstnaná jsem.. ted jsem sice na rizikovým ale stále zaměstnaná.. loni jsem ukončila školu a od žáří jsem šla pracovat brala jsem 18 tisíc hrubého.. a pak do toho vlezlo mimi a od května jsem na neschopence jelikož jsem dělala fyzicky těžkou práci a gynekolog mi nedovolil dále pracovat.. a každý mi říká že musím být zaměstnaná nejméně dva roky aby měla nárok na mateřskou..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5502
4.10.13 09:11

Tak to záleží na tom, jestli máš na mateřskou nárok nebo ne (pracuješ?), pokud máš nárok, tak se tuším 6-8 týdnů před porodem nastupuje na mateřskou a pobírá se PPM (peněžitá pomoc v mateřství= tomu se říká mateřská) po dobu 28 týdnů a pak rodičovský příspěvek (RP) ve výši, jakou si sama zvolíš (celkem dostaneš 220 000, ale je na tobě, jakou částku měsíčně budeš dostávat, maximálně je to asi 11 400 Kč, pokud si měla dostatečně vysoký plat).

Další varianta je, že nemáš nárok na PPM a pak před porodem nic a po porodu zrovna nastoupíš na rodičák a pobíráš RP… 9 měsíců 7600 a do 4 let dítěte 3800 nebo pokud otec dítěte je v rodném listě a je zaměstnaný a on splňuje podmínky tak můžeš opět volit částku RP jako jsem popsala v první části.

Přídavky na dítě závisí na celkovém příjmu rodiny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5502
4.10.13 09:12
@telezska píše:
Ano zaměstnaná jsem.. ted jsem sice na rizikovým ale stále zaměstnaná.. loni jsem ukončila školu a od žáří jsem šla pracovat brala jsem 18 tisíc hrubého.. a pak do toho vlezlo mimi a od května jsem na neschopence jelikož jsem dělala fyzicky těžkou práci a gynekolog mi nedovolil dále pracovat.. a každý mi říká že musím být zaměstnaná nejméně dva roky aby měla nárok na mateřskou..

ne zaměstnaná dva roky, ale 270 dní za poslední dva roky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1675
4.10.13 09:12

@telezska studium se myslím započítává, ale to bych ti teď kecala
Zajdi si na sociálku a tam se zeptej konkrétně na svůj případ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
4.10.13 09:13

@telezska to není pravda, musíš splňovat těch 270 dní, což splňuješ, pokud pracuješ od září. Do této doby se počítá i neschopenka, dovolená, prostě vše. Takže na mateřskou máš nárok, od doktora potom dostaneš papír, který si necháš v práci potvrdit a zajdeš s ním na socku, nebo ho pošle zaměstnavatel. Kdyžtak si to pohlídej, je to těch 6-8 týdnů před termínem porodu, kdyby doktor zapomněl. Mateřskou budeš brát těch 28 týdnů, vychází to většinou do 5-6 měsíců věku dítěte, cca měsíc před koncem mateřské doporučuji zajít na socku a vyřídit si rodičák. Délka je v rozmezí 19 měsíců až 4 roky, můžeš si volit libovolně. Pokud budeš chtít zůstat doma ty klasické 3 roky, tak si dáš rodičák na 31 měsíců (těch zbylých 5 měsíců ti dá mateřská), potom bys brala 7100 Kč, mám to tak taky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
446
4.10.13 09:15

A do těch 270 dní se počítám i ta neschopenka nebo ne?? omlouvám se že se tak ptám ale opravdu se v tom nevyznám.. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
4.10.13 09:19
@telezska píše:
A do těch 270 dní se počítám i ta neschopenka nebo ne?? omlouvám se že se tak ptám ale opravdu se v tom nevyznám.. :(

ano, protože i po dobu neschopenky ti stále běží pracovní smlouva ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
4.10.13 09:27

Deda Mraz je mi teda sympatictejsi, protoze je Slovan. :-D U nas take nosi Jezisek, coz je mozna duvod, proc pod tim stromeckem nic nemame. ;)

• Citovat
  • Upravit
446
4.10.13 09:27

Ale stejně mi to přijde divné jenom 7100 na to abych uživila sebe a své dítě?? z manželova platu se hradí nájem což není malá částka.. benzín do aut.. půjčka a paušály.. zbytek už se doplácí z mého platu (nyní nemocenské) což je 10 tisíc.. a nedokážu si představit že ze 7 tisíc budeme živy :( je to děsné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
4.10.13 09:30

@telezska můžeš pobírat víc ale zase budeš doma kratší dobu, což je naprd. Rodičák se bere spíš jen jako náhrada mzdy pro matku, počítá se s tím, že o další finance v rodině se prostě stará chlap…a v tomto je ČR dost štědrá, ve většině státu mají ženské pár měsíců mateřské a pak pokud chtějí být doma, tak jedině zadarmo… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10048
4.10.13 09:39

@Verca1989 Přesně tak, být někde jinde tam máš šestinedělí a pak jsi doma zadarmo a nebo jdeš do práce a malý na hlídání ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat