Mateřská od zaměstnavatele
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Mateřská od zaměstnavatele
Ahoj,
chtěla bych Vás poprosit o info.Spousta Vás už určitě zkušenost má a ta je myslím mnohem lepší než „jedna paní povídala“…
V tuto chvíli jsem na nemocenské,která mi končí 27.8.2011.28.8.2011 nastupuji 8 týdnů před porodem na mateřskou,kterou mi bude vyplácet zaměstnavatel.
Je pravda,že mám čekat během září nejen nemocenskou,ale i mateřskou za celý měsíc srpen?Je to podobné jako u rodičáku nebo vůbec?
Jde mi konkrétně o tu mateřskou(nemocenskou nečekám za celý měsíc…).Slyšela jsem právě,že by mi měli zaplatit celý srpen,tak jak to bývá u rodičovského příspěvku…
Předem Vám všem moc děkuji za info!!!!! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahojky - já teda nenastupovala na MD z nemocenské, ale normálně z práce - nicméně to asi bude totéž. Dostala jsem jen poměrnou část mateřské. Vlastně mě ani nenapadlo čekat platbu za celý měsíc…zvlášť když se to měsíc od měsíce mírně liší (podle dnů) ![]()
Jo a pokud se nepletu, tak mateřskou nevyplácí zaměstnavatel, ale sociálka ![]()
- Citovat
- Upravit
Mě bylo řečeno, že to vyplácí zaměstnavatel a pokud jsi nezaměstnaná tak sociálka, ta vyplácí až rodičák.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak asi se mýlím,ale myslím,že mateřskou vyplácí ten první půlrok zaměstnavatel…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je u tebe nějaká důvod proč jít na mateřskou 8 týdnu před porodem?
Já jdu taky z nemocenské a nastupuju až těch 6 týdnu před, dostanu ,,jako by" zaplacené dva týdny nemocenské navíc.
Jinak bych taky řekla, že dostaneš mateřskou pouze za ty dny co na ní skutečně budeš, a žádost sice předáš zaměstnavateli, ale vyplácet ti ji bude sociálka. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To tak bylo kdysi, teď už opravdu vyplácí mateřskou pouze sociálka. Je tady i odpověď na poradně
https://www.emimino.cz/…i-materskou/
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nevím, ale já slyšela, že když máš neschopenku, tak můžeš jít až 6 týdnů před porodem. Těch 8 týdnů se týká ženských, které pracují, tj. nejsou na neschopence.
- Citovat
- Upravit
mateřskou vyplácí správa sociálního zabezpečení, navazující rodičovskou pak sociální odbro úřadu práce. Mateřská je stanovena jako denní vyměřovací základ (podle výše platu) a ten se ti pak násobí počtem kalendářních dní v měsíci. Určitě tedy čekej jen poměrnou část za dny, kdy jsi nastoupila na MD a ne celý měsíc.
- Citovat
- Upravit
Tak vida jak se to vše mění.Před sedmi lety,když jsem měla prvního syna,tak to bylo jinak…
Ale tušila jsem to,že nebudu v září „prachatá“!!!
Jen jsem si to chtěla potvrdit.
Znáte to,někdo Vám řekne něco stoprocentního a pak je vše jinak… Já třeba taky slyšela,že kontroly ze sociálky na těhotné „kašlou“ a já už měla kontrolu 2×!!!
Příspěvek upraven 07.07.11 v 11:42
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zkus se zeptat ať to udělá až na těch 6 týdnu…jako připravíš se o ty dva týdny peněz navíc s nemocenské a co v okolí znám těhulky na nemocenské tak tak chodí všechny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jetšě o tom popřemýšlím…
Já se totiž už nemůžu dočkat až na ní nastoupím a nebudu muset pořád hnít doma.Budu moct jít kamkoliv a kdykoliv bez ohledu na vycházky…
Měla jsem je od poloviny března od 14 -18h a když jsem ji před týdnem požádala o změnu(kvůli létu a hlavně synovi,se kterým bych ani nemohla k vodě),tak mi to sice změnila od 12 - 18h,ale vyslechla jsem si šílenej proslov a ironický poznámky,že sice chápe,že je období dovolených,ale to se mě NEMOCNÉ netýká…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já vím je to na hlavu,jsem doma od ledna a vycházky jenom do 14-18. Nemám teda ještě žádného prcka, ale teda taky pěkně na prd, člověk když někde šel mimo vycházky tak se bál ať náhodou nepřijde domů a ve schránce nemá lísteček
![]()
No uvidíš jak se nakonec rozhodneš, ale možná by se ty dva týdny navíc nemocenské dali nějak vydržet ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky jsem byla na nemocenska pred porodem a na materskou jsem nastupovala az sest tzdnu pred porodem. Pak budes materskou brat o 14 dni dele, a me to za ty vychazky stalo, zalezi jak velkou materskou budes brat, jak velky rozdil to bude proti rodicovskemu prispevku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
já měla do 8.6 nemocenskou a od 9.6 mateřkou. tenhle měsíc mi přišlo ze sociálky za 8 dní nemocenská a zbytek dní (od toho 9.6) mateřská. normálně poměrovýma částkama…
- Citovat
- Upravit