Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@VitaminC Ano je spravedlive, neb je jasne, jednoduche a blbe se v nem podvadi. Cokoliv dalsiho uz do systemu vnasi minimalne zmatek, nejednoznacnost a dost casto i podvody a korupci.
@j.a.n.i1 To je velka pravda. Ovsem mozna by nam k tomu neco jineho rekla pracujici mama, ktera ma trilete neprijate dite, ackoliv do stejne skolky nastoupila holcicka narozena v kvetnu (tedy tri roky a ctyri mesice) s jejimz bratrickem byla maminka na RD. Pripad z meho okoli.
@VitaminC píše:
@j.a.n.i1 To je velka pravda. Ovsem mozna by nam k tomu neco jineho rekla pracujici mama, ktera ma trilete neprijate dite, ackoliv do stejne skolky nastoupila holcicka narozena v kvetnu (tedy tri roky a ctyri mesice) s jejimz bratrickem byla maminka na RD. Pripad z meho okoli.
Na druhe strane, ta situace je leta dost podobna. Pokud se mi narodi dite, kteremu v zari nebudou 3 roky, tak se mohu vetsinou na situaci pripravit. Bud budes mit kliku a dite vezmou a nebo vyuzijes zalozniho planu. Jasne nekdy odejde otec od rodiny apod, ale dost matek nepremysli a mysli, ze vsechno za ne vyresi stat. Osobne se tomu snazim trosku predchazet.
@Monchichik píše:
@martina.se No nemyslím, tak to prostě je…taky by mi přišlo logické brát děti zaměstnaných matek a až potom ty děti, které mají matky třeba na MD…ale definováno je to jako vzdělávací zařízení pro děti…už se to tady kdysi taky řešilo…
Já mám děti 5,3 a batole. Takže ta nejstarší by se do školky nedostala nikdy, než půjdu já do práce, půjde ona do školy.
Nikdy jsem se v reálu nesetkala s negativní reakcí na to, že dítě vodím do školky, i když mám doma mimino. Pokud s tím má někdo problém, je to jeho problém. Negativní reakce jsem zaznamenala jen tady na emiminu. Školka je vzdělávací instituce a já si myslím, že je pro moje dítě důležitá a přínosná a zvlášť v dnešní době jsem ráda, že se může socializovat alespoň ve školce, když ostatní možnosti jsou omezené. Je mi fakt líto starších dětí, které mají zavřené školy a zrušené kroužky. V době kdy měla školka omezený provoz kvůli nedostatku personálu jsem samozřejmě okamžitě dítě ze školky stáhla a nikdo mě o to nemusel prosit. Ale jinak chodí a chodit bude. Nezmešká ze 3 let předškolní docházky třeba rok a půl. Nebude bez kamarádů třeba od podzimu do jara. A mimochodem, lidi kteří s tím mají problém asi těžko můžou vědět, jestli daná maminka doma nepracuje, nepečuje o nemocného člena rodiny apod.
@Šarlota4 Uprimne, kdyz jsem otehotnela, tak posledni nad cim jsem premyslela, bylo jestli se syn kvuli par dnum v zari dostane nebo nedostane do skolky. Ja pracovala na plny uz od dubna, cela rodina jela na tisic procent, prislo mi nemyslitelne, abych zrovna ja nedostala skolku. Mozna se to nekomu jevi jako nesamostatnost nebo spolehani na stat, ja to beru tak, ze pokud stat chce, aby se deti rodily, tak je to to nejmensi, co muze udelat. Zridit v obci skolku/rozsirit stavaji a zarucit tak, ze budou deti ve trech letech prijaty.
Náš zivot je kvalitnější, když můžou obě starší děti strávit 5× 4 hodiny týdně ve školce, přestože jsem jinak doma s jejich nejmladším sourozencem.
Dětem se ve školce líbí, prospívá jim a já mám dopoledne cca 3,5 hodiny na to, abych uklidila, uvarila, udělala věci do práce (kam chodím jednou týdně) a taky aby si batole užilo maminku pro sebe.
Kdyby je do státní školky nevzali, museli bychom jim stejně platit nějakou soukromou, nemůžou být furt jenom doma, to bychom se zbláznili všichni.
Ve školce se na mě nikdy nikdo nijak nedíval, ani za covidu ne. Zítra půjdou, dneska si už hrály doma na školku a tě se ba zejtra tesej. Že bych je nechala rok doma, abych o pidiprocento snížila pravděpodobnost, že se školka zavře a pracující budou mít problém… Sorry, takovej altruista nejsem ![]()
@VitaminC píše:
@Šarlota4 Uprimne, kdyz jsem otehotnela, tak posledni nad cim jsem premyslela, bylo jestli se syn kvuli par dnum v zari dostane nebo nedostane do skolky. Ja pracovala na plny uz od dubna, cela rodina jela na tisic procent, prislo mi nemyslitelne, abych zrovna ja nedostala skolku. Mozna se to nekomu jevi jako nesamostatnost nebo spolehani na stat, ja to beru tak, ze pokud stat chce, aby se deti rodily, tak je to to nejmensi, co muze udelat. Zridit v obci skolku/rozsirit stavaji a zarucit tak, ze budou deti ve trech letech prijaty.
Já s tebou úplně souhlasím, že by stát měl zajistit, aby byly místa. Ale nemyslím si, že je to starost ostatních spolumatek s o pár dní starším dítětem, starat se o to, jestli budeš mít školku. Udělalas to dobře s tím úřadem.
Starší chodila do školky, vyzvedávala jsem po o. Ostatní nikdy nic, nebo neměli odvahu to říct nám
Resenim je vyreseni tristniho stavu predskolniho vzdelavani v CR. Pokud se nemýlím, obce musi zajistit misto ve skolce kazdemu diteti od 3 let.
@VitaminC píše:
Pracující matka nepřijatého dítěte může být naštvaná na zřizovatele, že nezajistil dostatek míst, ačkoliv mu to zákon nařizuje. Za to nemůže přijaté dítě matky na RD, ani jeho matka.
@VitaminC naprosto souhlasim, ale nevylucuje se to. Ten previs deti je dlouhodoby problem a o tom, ze se leckde nedostanou ani 4 lete deti jsem slysela uz jako bezdetna.
@VitaminC píše:
taky jsem ten případ pracující s zářijovým neprijatym dítětem
samozřejmě tam nastoupila spousta malých deti s maminkou na mateřský, doslova mateřský protože to jsou novorozenci..
ale taky jsem byla ten případ kdy jsem byla na mateřský a k zápisu jsme sli.. ale syn byl úplně poslední přijaty a nakonec jsem ho stejně stáhla když se narodil mladší, nedával to..
@Platanka píše:
Já mám děti 5,3 a batole. Takže ta nejstarší by se do školky nedostala nikdy, než půjdu já do práce, půjde ona do školy.
ale kritérium by nebylo jen pracující rodiče, ale i věk.. není pravda, že by se nedostala nikdy.. spíš jde o ty malý trilety děti, respektive i deti kterým ještě ani tři nejsou.. nám ted nevzali v září triletyho, ale dva roky předtím kamarádce na rd vzali kluka kterymu byly tri az v lednu ![]()
@a12 píše:
ale kritérium by nebylo jen pracující rodiče, ale i věk.. není pravda, že by se nedostala nikdy.. spíš jde o ty malý trilety děti, respektive i deti kterým ještě ani tři nejsou.. nám ted nevzali v září triletyho, ale dva roky předtím kamarádce na rd vzali kluka kterymu byly tri az v lednu
Ok, ok… Ona teda šla čerstvě tříletá, v srpnu jí byly tři a v září šla. A já jsem to září, co ona šla do školky, měla doma roční mimino a byla jsem, lehce nečekaně, těhotná se třetí. Bylo mi tak brutálně špatně, že jsem většinu dne doslova prolezela a prozvracela, samozřejmě manžel v práci, mimino po mě na té zemi lezlo a já jsem lezla jako on po čtyřech na záchod. Jedli jsme chleba nebo mrazenou pizzu, nebyla jsem schopná se postarat líp.
Hele, dost jsem byla ráda, že té tříleté někdo udělá program a postará se o ni, i když já se (doslova
) valím doma. Nechávali jsme ji tam ten první rok dokonce, o hrůzo, spát po obědě. Roční totiž po obědě spal taky a ty dvě hodiny jeho poobedoveho spanku, nekdy i tři, byly můj nejdelší spánek v kuse. V noci jsem nespala, měla jsem nějakou tehotenskou nespavost a úzkosti.
Říct mi tehdy, že mám místo přenechat nějaké pracující mamince… ![]()