Mateřská v 17letech na účet matky
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Předpokládám, že máš rodičák 7600,–. Nevím, kolik přesně si myslíš, že bys z toho měla dostat na vlastní potřebu, ale podle mě zkrátka nezbývá. To třeba s mámou nenakupuješ, nevíš, kolik platí nájem, energie, aby sis to spočítala?
A když vezmu vpotaz zmíněnou diskuzi, tak se ani nedivím, že nedostaneš peníze do ruky. Něco jsi pohnojila a tohle je zkrátka důsledek. Máš štěstí, že můžeš být vůbec se svým dítětem a dostala jsi druhou šanci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak právnicky zato, máš na rodičák nárok. Tvá matka má rodičovskou povinnost se o tebe starat do 18 let. Takže bys neměla platit nájem a takové věci, ale zase na druhou stranu nestuduješ. Takže bys měla pracovat. Ale jelikož máš dítě, musí se tvá mamča starat ještě o jedno dítě navíc. Nebo ho máš v péči ty? To by muselo proběhnout soudně, pokud ti není 18. A pokud ho má v péči matka, nemáš na rodičovskou nárok žádný. A otec dítěte nepřispívá ?
- Citovat
- Upravit
Tak asi takhle, já měla první v 16letech, s otcem jsme nežili, takže jsem byla u rodičů i s dcerou, má matka byla určena jako poručník a dostávala tedy poručnický příspěvek, pokud si nikdy nedělala, tak na mateřskou nárok nemáš, takže předpokládám, že bereš rodičák 7600,– z vlastní zkušenosti ti můžu říct, že jakmile máma přestala pobírat poručňák, tak jsme měli co dělat. Dcera byla od dvou měsíců plně na UM, takže jen ta vašla měsíčně na 1500,– až 2000,–, takže jsme na 5600,– pleny a to jsme kupovali ty nejlevnější další 1000,– korun, takže máme 4600,–, mám paušál od 15let za prvé kvůli složité dopravě v místě bydliště a kvůli dcerce mě ani nenapadlo ho rušit, kdyby se cokoliv stalo, stejně to vycházelo kolem 1000,– měsíčně, takže jsme na 3600,– a další 1000,– jsem měsíčně projezdila do školy, protože jsem dálkově studoval, takže 2600,–…1500,– jsem mamince měsíčně přispívala na domácnost a zybtek jsem tedy dostala pro sebe, ale měla jsem to na to, abych koupila věci na malou a na sebe, když bylo třeba, takže to jen k rozpočtu z vlastní zkušenosti......a za druhé upřímně, to že si asi ted čistá tě šlechtí, ale já bejt tvoje máma, tak ti nedam ani korunu, pomáhá ti s dítětem a aby se bála, že do toho zase spadneš a jí zůstane dítě na krku? no promin ale ne.....dokaž, že jsi opravdu zodpovědná, pak si to můžete nějak vyříkat, do té doby, bych se fackovala za to, abych po své matce vůbec něco chtěla ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prosím poraďte mi ...
Ahoj potřebuji radu
Jemi 17let a mám 6ti měsíční dcerku
Porodila jsem v 16letech a otec je neznámý… Takže jsem musela požádat mého otce aby si mojí dcerušku vzal do své péče soudně dokavaď nedosáhnu 18ti let. Na soud čekáme už 5měsíců a neberu žádné finance.. A ani mateřskou, nevíte jestli se dá vrátit mateřská po zpátku (5ti měsícu?) Děkuji za odpověď
- Citovat
- Upravit
Mateřskou dávají zpětně, ty jo, ale že to trvá tak dlouho
Nechceš se jít radši poptat na soud nebo na sociálku ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Trochu tě opravím - nemáš nárok na mateřskou, ale na rodičák a možná na porodné - ale musíš sebou hodit, aby jsi nepřišla o peníze, protože mi to přijde moc dlouho - doporučuji zajít na sociálku a poradit se, řekni, že nemáš peníze a rodičák se vyplácí zpětně mám dojem jen za tři měsíce… prostě musíte za tím šlapat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na materskou narok nema…ne!? A na rodicak jo, to by ji dali automaticky na 4 roky. Byla sis vyridit papiry na rodicak?? Vyplatit zpetne by ti to urcite meli ![]()
- Citovat
- Upravit
Rodičák vracejí zpětně jen 3 měsíce tak radši utíkejte na sociálku at neepřijdete o peníze!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@laletka123 píše:
Ahoj potřebuji raduJemi 17let a mám 6ti měsíční dcerku
Porodila jsem v 16letech a otec je neznámý… Takže jsem musela požádat mého otce aby si mojí dcerušku vzal do své péče soudně dokavaď nedosáhnu 18ti let. Na soud čekáme už 5měsíců a neberu žádné finance.. A ani mateřskou, nevíte jestli se dá vrátit mateřská po zpátku (5ti měsícu?) Děkuji za odpověď
Jestliže nemáte soudem schválenou rodičovskou odpovědnost, na rodičovský příspěvek nemáte do 18 let nárok. Takže vám každý měsíc utíká 7600, které Vám už nikdo zpětně nevyplatí. A protože nemáte nárok na peněžitou pomoc v mateřství, nemůžete si ani zvolit způsob čerpání rodičovského příspěvku, takže se pravděpodobně stane, že nevyčerpáte ani těch 220 tis. Takže rychle u soudu požádat o schválení rodičovské odpovědnosti pro sebe nebo o vydání předběžného opatření a svěření miminka do péče svého otce, který ten rodičák brát může od právní moci - u předběžka od vykonatelnosti usnesení.
- Citovat
- Upravit
Lidičky moc Vám děkuji za radu
a rodičovskou odpovědnost mám…a u soudu jsem taky byla i na sociálce a tam mi řekli že mám čekat na soud.. a to pořád čekám a nic nepobírám… Ale děkuji za rady ![]()
- Citovat
- Upravit