Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@prejeta_zaba píše: Více
Děti se neumí zabavit aspoň trochu samy? Nemají kamarády, zájmy? Naše dcera o klasické pobytové tábory taky nestojí, ale byla s tancem na soustředění a k tomu dva příměstské tábory. Ve volném čase si hraje s ksmoskama ze sousesdstvi, blbnou v bazenu, prespavají na zahradě ve stanu, rozhodne se nenudi a nemusíme neustále vymyslet zabavu.
@j.a.n.i1 píše: Více
Jsme v diskuzi, kde zoufalá samozivitelka řeší, co s dítětem přes prázdniny…takže sorry, ať si akčnější děti dělají co chtějí (ostatně koupat se a behat po venku mohou i po skole nebo jim v tom něco brání?), ale ať na to nedoplácí lidi, kteří se můžou pretrhnout, aby ty děti 2 měsíce někde zabezpečili, když jim s tím nikdo nepomůže. Jako co to má za smysl? Platit za velké peníze tábor, na kterém ani dite nechce být, ještě ho každý den vozit po všech čertech, ani to nepokryje pracovní dobu. Nebo nutit dítě někde spát samo, když nechce.
Kazdy nemá štěstí na ochotné babičky v důchodě a kupu příbuzných s dětmi, kteří si ty tvé ochotně rozeberou. ![]()
@Alušáček píše: Více
Neumí 🤷♀️ kamarády a zájmy mají ve školním roce v institucích. Přes prázdniny neustále někoho shánět, jestli může a jestli přijde, abych pak ve výsledku zabavovala o dvě znuděné děti víc, tak to mě fakt nebere. ![]()
@prejeta_zaba píše: Více
Já chápu že může být problém dítě někam na prázdniny upíchnout. Ale to, že je XY týdnů prázdnin je zavedeno léta létoucí, takže mě trošku překvapuje, že se tomu někdo diví a požaduje, aby se zkrátily.
Mně osobně by nevadilo, kdyby byly klidně o měsíc delší ![]()
@Jogrr píše: Více
Standartní cena je 3-6 tisíc. Pokud dítě někam dávám, chci, aby mu to k něčemu bylo. Když ho strčím na hlídací tábor za 3 tisíce, kde se bude celý den jen polfakovat a ještě mu sebou musím dát jídlo každé ráno…to ať je radši doma:-).
Prázdniny se koukám řeší i v Itálii, tam je matky chtějí zkrátit na 2 měsíce.
https://www.novinky.cz/…tek-40484331
@Jahru píše: Více
Možná je to tím že rodiče tolik dřív neřešili co s dětmi. Byly pionýrské a jiné tábory za pár kaček a taky byly celoprázdninově hlídací babičky, potažmo prarodiče. Ten luxus dneska už rodiče nemají.
@Anna766 píše: Více
No přesně. Nepamatuju si, že by za mne někdo něco řešil. Byla jsem dva měsíce u babičky, jednou za léto mne vytáhli rodiče na stresující dovolenou ROH, která byla pokud vím, nějak zadarmo nebo za pakatel a co dělali rodiče v létě, v podstatě nevim. Táta chodil do práce a občas se za mnou stavil, jezdil k babi na oběd, aby matka nemusela vařit, nebo když nestíhal oběd v družstvu.
A na mne matka útočila, že dětem stojím za zadkem, a mám jít do práce. Ona do práce nikdy nechodila, pro pořádek, takže jsem se jí i zeptala, jestli teda děti chce na dva měsíce. Odpovědí bylo „To by se ti tak líbilo, co“…
No, líbilo. Neměla jsem muže, se kterým bych se o čas podělila.
Takže jsem toto vyřešila tím, že jsem byla osvč celé dětství svých dětí, šetřila si peníze na prázdniny, abych mohla polevit s prací, nebyl na ni čas, a doufala, že mi něco zbyde i na zářijové výdaje. A od září to samé, šetřit na prázdniny a výdaje. Čili já se postarala sama, ale nerada na to vzpomínám, byly to vyčerpávající časy, vedro, denní kolotoč, strach o peníze, bylo to strašný. Září mne vysvobodilo. ![]()
Dodám jen, že znám i ženy, které v té době řešily celou věc tak, že prostě daly výpověď a od září hledaly novou práci.
To je patrně druhý způsob, který bych musela zvolit, kdybych tedy nepracovala sama na sebe.
Nejpozději třetím rokem bych ale asi už z toho stresu byla v bambulárně.
A kde bydlíte? U nás stojí tábory okolo 1700 ( a 1500 mi zaplatila pojišťovna). Jsou i levnější např. V rámci katolického gymnázia.
@Aglája75 já pracuji ve školství, ale jako máma dvou malých dětí bych klidně prázdniny o dva týdny zkrátila. Srpen už je dlouhý a dětem se i stýská po škole a kamarádech. Některé kolegyně i říkaly, že by prázdniny dětem rozložily do celého roku, že v létě mají víc energie než v zimě… Navíc nemluvím o tom, jak finančně náročné to je
@stroužek píše: Více
Ten prispevek bude na jeden tabor predpokladam. VZP nic neprispiva.