Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím všechny studující maminky,
chtěla bych si postěžovat a možná i trochu povzbudit.
Studuji druhý ročník vysoké školy a mám čtyřletou dcerku. první ročník se jakž takž dal, ale te´dka ve druháku něja nestíhám. vše dělám jen na půl. Domácnost strádá, někdy bych řekla, že odbývám i dcerku. je to strašně těžké. Moc bych si přála školu dokončit. Ale je t někdy velice těžké.
@juicee - chápu, že je to těžké, ale člověk se musí zapřít a prostě studovat po nocích. ![]()
@juicee můj chlap nedávno dokončil školu - práce na plný úvazek, denně 10 hodin, do toho dítě, domácnost, všechno. A zvládl taky. Chce to sebezapření, studovat po nocích, ale dá se to ![]()
@martina.se píše:
@juicee můj chlap nedávno dokončil školu - práce na plný úvazek, denně 10 hodin, do toho dítě, domácnost, všechno. A zvládl taky. Chce to sebezapření, studovat po nocích, ale dá se to
@juicee - já minulý rok dělala dvě školy, letos už končím druhou a chápu, že je to obtížné. Máš doma podporu? Můžeš si zalést třeba den před zkouškou na odpoledne a učit se? Nebo si udělat třeba víkend na učení?
@juicee píše:
Přece jen je to jiné, když studuje chlap a když ženská.
to je jasné, ale on má svojí domácnost, svoje děti. Takže ta péče je komplet taky na něm
ber to jako povzbuzení. Zvládneš ![]()
Mám to stejně, dcera má tři a k učení se dostávám kolem 10 večer, šprtám do půlnoci a pak padnu. V lednu znovu rodím a pak asi začnu trénovat skoky do rakve, protože už to nedám ![]()
Taky studuji druhý rok VS se čtyřletákem…a mazec..už mě to nebaví ![]()
@juicee Nestuduješ náhodou IMS? Mám pocit, že jsme se potkali na diskuzi o téhle škole, nebo se pletu? ![]()
Ja studuju 3. rokem bakalare, mam ani ne 5.-ti letou dceru, pracuju na smeny, dvanactky (denni, nocni, vikendy, svatky) a jsem samozivitelka uz pres 3 roky. mam pocit ze uz to nedoklepu, sily mi dosli ![]()
@juicee Je to náročné, ale zkus to nevzdat, učit se při dětech dá jen po nocích… Držím palce, ať to zvládneš a nevzdáš to jako já
![]()
Já měla druhák skoro hotový, když jsem s tím sekla - úplně ![]()
Dvě děti, náročný manžel, do toho dost velká partnerská krize, žádná podpora, děti mi nikdo nepohlídal ani při zkouškovém. Prostě jsem se sesypala a na školu se vykašlala, protože jsem měla pocit, že to nedám.
A dneska toho lituji tak, že jsem snad nikdy ničeho tolik nelitovala. Chystám se znova k přijímačkám a chci se za každou cenu vrátit zpátky do školy. Blbé je, že za tu dobu se změnily osnovy, takže zkoušky budu muset dělat všechny znova. Ale za blbost se platí. Děti jsou větší, a já myslím, že jsem docela chytrá, tak by byla škoda abych toho nevyužila.
Uč se po troškách, vždycky po večerech. Mě třeba hodně pomáhalo si teorii třeba nahrát na diktafon, vypálit nebo dát na flashku a poslouchat třeba v autě, když jsem cestovala.
Nestuduju. dělám Slezskou v Opavě a je to mazec. mraky seminárek. Jenže já večer padnu a na učení nemám ani pomyšlení. nejhorší je, že i když si k učení sednu, malá pořád klepe a chce, abychom byly spolu. Takže tak. a navíc výčitky svědomí, že ji odháním. Minulý rok malá pořád chodila s hláškama typu: Dělám zkoušku. Musím se učit. ![]()
@blueberryx píše:
Ja studuju 3. rokem bakalare, mam ani ne 5.-ti letou dceru, pracuju na smeny, dvanactky (denni, nocni, vikendy, svatky) a jsem samozivitelka uz pres 3 roky. mam pocit ze uz to nedoklepu, sily mi dosli
To vydržíš
Nevzdávej to, samotnou by tě to žralo
![]()
Nejhorší je, že už si manžel začíná stěžovat. Jak nic nestíhám, všude nepořádek a tak. Já nervózní, že už mě tlačí termíny. No na houby.
Ja budu letos statnicovat. Mam 2 deti, jedno ve skolce, jedno ve skole, do lonskeho roku jsem mela plny uvazek + dost prescasu. Letos delam jen puluvazek, protoze bych jinak nestihla napsat bakalarku a udelat praxi.
Prvni semestr v prvaku byl zahul, dlouho mi trvalo nez jsem se naucila zase ucit a nez jsem pochopila, co po me chteji.
Ted uz je to celkem v pohode, ucim se po vecerech asi tak od 19-23 hodin, abych rano byla schopna vstat do prace a vypravit deti. Vecer se o deti stara manzel. Pred zkouskami tomu jeste venuji cele vikendy. Vetsinou se v sobotu pul dne ucim a pul dne funguji v rodine a v nedeli to same.
Tim, ze tomu venuji relativne malo casu (vic ho doopravdy nemam), tak se soustredim. Nekde se zavru (klidne sedim v koupelne na zemi) a nekolik hodin se intenzivne ucim.
Hodne uciva si nahravam do mobilu a treba pri uklizeni sama sebe posloucham ve sluchatkach a nahlas si to opakuju.
Nicmmene rodina si po zkouskovem vzdy oddechne. A ja take ![]()