Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,dnes jsme byli na rehabilitaci,a fyzioterapeutka nám řekla,že malej má měkké svaly.Máte s tím někdo zkušenost?
Myslis jako hypotonii?
Mates je lehce hypotonicky, hodne veci zacal delat az po delsi dobe, nez se uvadi jako hranicni v tabulkach (otocka 7m, klek 9m, stoj 1r, sed 11m). Rehabilitaci jsem odmitla, pokroky delal, i kdyz svym tempem. Ted uz chodi a najednou je na tom vyvojove obdobne jako ostatni deti, takze jsem rada, ze jsem ho netrapila.
Ale je hrozne tezke odhadnout tu hranici, kdy jeste nic nedelat a kdy uz zacit cvicit, tezsi hypotonie muze ovlivnit motorikuna cely zivot, kdyz se necvici.
Pro nas asi jediny dopad byl, ze jsme koupili protismernou autosedacku jizdy i po vejci, protoze ty svaly nema tak pevne.Po smeru jizdy bude jezdit teprve az z teto do 18kg vyroste
Mám také od narození hypotonické dítě, ne lehce, ale hooodně… v devíti měsících se plazí po bříšku, jinak nic - kolínka nic, sed nic, stoj nic.
Za mne ale opačný názor - cvičit, cvičit, cvičit… a pokud možno nevozit ve sporťáku, ale v hluboké korbě na bříšku.
Příspěvek upraven 12.08.10 v 13:17
čičinka píše:
Pro nas asi jediny dopad byl, ze jsme koupili protismernou autosedacku jizdy i po vejci, protoze ty svaly nema tak pevne.Po smeru jizdy bude jezdit teprve az z teto do 18kg vyroste
Muzes to prosim vysvetlit, proc musi byt proti smeru? Jeste jsem o tom neslysela, syn byl taky lehky hypotonik.
BohunkaP píše:
Mám také od narození hypotonické dítě, ne lehce, ale hooodně… v devíti měsících se plazí po bříšku, jinak nic - kolínka nic, sed nic, stoj nic.
Za mne ale opačný názor - cvičit, cvičit, cvičit… a pokud možno nevozit ve sporťáku, ale v hluboké korbě na bříšku.Příspěvek upraven 12.08.10 v 13:17
Malýmu bude 11m,plazí se,sedá si,na kolenech se zvedá nahoru,i pár krůčků po kolenech udělá,přelézá matraci na zemi…cvičíme reflexní Vojtovku,a pak na bříšku ho jakoby dlaní držím za hlavičkou,tu má nastranu,a loktem tlačím na zadeček.Nevím,jak se to přesně jmenuje.Ve sporťáku ho vozím,po směru jízdy,ale hodně naležato.Můžu vám říct,jestli se někdy postaví,tak se mi moc uleví.Nedokážu bejt v klidu,i když přiznávám,že pokroky dělá…
autosedacka protismeru, protoze do posmerne sedacky jde dite, ktere samostatne sedi, ma 9kg a 9m. Jenze musi mit tez dostatecne zpevnene krcni svalstvo, ktere je velmi namahane pri narazu.
Vzhledem k tomu, ze se Mates posadil az v tech 11m a jeste nejakou dobu nesedel moc jiste, rikala jsem si, ze pri celnim narazu by ty krcni svaly nemusely vydrzet, takze je pro jistotu v protismerne sedacce, ktera je az 5× bezpecnejsi nez posmerna.
Neni to zadne doktorske doporuceni. Ale vychazela jsem i z toho, ze v severskych zemich se jezdi protismerne mnohem dele nez jinde. Protoze je to bezpecnejsi.
Bohunko, ja jsem straslive bojovala sama se sebou, cvicit, necvicit, opravdu bezesne noci, kdy jsem zvazovala, zda jsem strasna matka. Ale nakonec jsem na zaklade sveho pocitu rozhodla, ze necvicit. A Mates je ted s motorickym vyvojem jako prumerne dite. Na vsechno si prisel sam a kazde fazy vyvoje venoval opravdu hooodne casu. V podstate cvicil on sam, napriklad 2m valel jen sudy, coz je idealni na zpevneni svalu na tele. Na brisku jezdil ve sportaku, sel do lehu, odklopila jsem mu strisku a koukal. Ale kdyby ve vyvoji stagnoval, tak jsem mela preventivne zadanku na neurologii u sebe.
Momi: Ale postaví, neboj, je prostě pomalejší. Pokud nemá nějaký neurologický problém, tak se nic neděje. Náš Mareček je evidentně to samé - a na neurologii paní doktorka zkonstatovala, že neví, co s námi, protože „sledovat ho musí (bylo podezření na hydrocephalus, naštěstí ok, ale na kontroly musí), ale lenost vyléčit neumí“
On je od narození pohodář, klidný, vysmátý, nikam nepospíchá.
Jinak, tu hlubokou korbu já si ale nemůžu vynachválit - leží na bříšku, kouká a jak se snaží vidět přes okraj, to bys koukala, jak se zvedá, péruje, i na ta kolínka se občas vyhoupne, jen aby viděl… Holt motivace umí zázraky…
Čičinko: jojo, já měla úplně stejný duševní boj… ![]()
Příspěvek upraven 12.08.10 v 13:31
Momi, me neprijde, ze by byl nejak vyrazne opozdeny
Pokud jde nahoru, tak uz je to jen otazka casu.
Ja jsem ve vztahu k rehabilitacim trochu rezervovana, vojtovku ted predepisuji preventivne na kde co a prijde mi to nekdy i jako nezdrave urychlovani vyvoje. Ne nadarmo je to psychomotoricky vyvoj, ja jsem zazila v 5m cpani veci do rucicek, rptoze nemel aktivni uchop, jeden den to umel, do dalsiho zapomnel, rehabka mela blby kecy, ze to mel delat ve 3m, ale on na to ocividne nebyl pripraveny v hlave. Jakmile se jednou sam rozhodnul a zacal veci brat ze sveho rozhodnuti (to uz jsem mu nic necpala), tak uz to nikdy nezapomnel.
Malej dost péroval na kolínkách,ale nějak ho to přešlo,teď se vyhoupne na kolena a sedne si,už se i narovná,jen se malinko opírá o nohy.Na neurologii jdeme až v září,ale taky zjišťuju,že nejvíc aktivity vyvine když ho něco zajímá-otevřená myčka,koš,šuplík.
Co mu můžou na neurologii najít?že má něco s mozkem?Omlouvám se,pokud je to blbá otázka,ale nemám zkušenosti…
momi33 píše:
nejvíc aktivity vyvine když ho něco zajímá-otevřená myčka,koš,šuplík.
A přesně o tom to je! Ten nemá „něco s mozkem“, to se neboj - ten je normálně líný, zrovna jak ten náš!
![]()
Jinak, Mareček jde do takové dokonalosti, že když ho neuroložka zkouší posadit (uchopí za ruce a přitáhne do sedu), zůstane jí viset za ruce jako novorozeně, žádné přitahování se - hlavu zvrátí dozadu, úplně bezvládně visí, děsně se tomu chechtá a dělá na ni „grrr gagagege gííí“… V tu chvíli paní doktorka odpadne, rozchechtá se taky a vyhodí nás směrem k rehabilitaci…
![]()
Nejedná se dle mého o nějakou vadu mozku.. Taky jsem chodila na neurol. a pa na rehabky, ale teda jsem ráda, že nás netlačili do vojtovky, jen motivace, pár cviků a bylo to spravené… Malý měl fixaci na jednu stranu. Na nerologii řekli, že pokud se to nebude cvičit, tak může mít špatné držení těla, nic o „vadném mozku“ nepadlo. Z toho soudím, že všechny děti, co jsou nějak třeba pomalejší a musí chodit na rehabky, nemají nic s mozečkem, ale prostě ty svaly se vyvýjejí pomaleji a cvičení se to krásně napravý. Důležité je nevnucovat jemu těžkou dovednost. Když nesedí, neva, on si sedne, až bude připravený atd. Ale motivace, je určitě fajn, třeba na lození-dát kousek od něj hračku atd.
BohunkaP píše:momi33 píše:
nejvíc aktivity vyvine když ho něco zajímá-otevřená myčka,koš,šuplík.A přesně o tom to je! Ten nemá „něco s mozkem“, to se neboj - ten je normálně líný, zrovna jak ten náš!
Jinak, Mareček jde do takové dokonalosti, že když ho neuroložka zkouší posadit (uchopí za ruce a přitáhne do sedu), zůstane jí viset za ruce jako novorozeně, žádné přitahování se - hlavu zvrátí dozadu, úplně bezvládně visí, děsně se tomu chechtá a dělá na ni „grrr gagagege gííí“… V tu chvíli paní doktorka odpadne, rozchechtá se taky a vyhodí nás směrem k rehabilitaci…![]()
![]()
Jojo,to přitahování do sedu je to samý!!!akorát se u toho nesměje
člověk dyž odchází z rehabilitace,tak si připadá,že má mrzáka,co se nikdy nepostaví,když na vás ta fyzioterapeutka vybalí,že to co dělá odpovídá 9m,a že tohle má,tohle nedělá,hrozný.Holka,co má o 1m staršího kluka, jí v necelých 10m chodil,a když jí vidím na hřišti,tak se i stydím.Je to blbý,ale je to tak…
![]()
Mommi, my měli téměř to samé. Hypotonie, Vojtovku jsme tedy cvičili. Rehabilitační sestra byla ale děsně pozitivní, vždycky řekla: „jé, on už umí to a to, minule to neuměl, no vidíte“ přestože v 9 m. začal při plazení střídat strany a ostatní děti třeba už dávno lezly po kolenou. Dětská dr sama řekla, že je jen pomalý, že to dožene sám, ale já se bála, aby nepřeskočil tu fázi lezení. Takže tvůj prcek taky bude jen pomalejší. Jo a ty pocity znám. Taky mám kamarádku, co má o měsíc staršího kluka a v 10. měsíci už chodil
teď zas už normálně mluví
a náš kluk jenom samý eee, maximálně haf ![]()
Jejda Momi–nemáš žádného mrzáka, každé mimi má vlastní tempo, mi se třeba nejmladší postavil v 7měs. a následně běhal kolem nábytku, ale začal chodit až v 13m. A ani si neuměl správně sednout, to zvládl taky až po 12m. Jde tam hlavně o kvalitu provedení, ne kvantitu, či čas!! Všem říkej, že máš pohodlné princátko a je to ![]()
Příspěvek upraven 12.08.10 v 14:12
Hele, víš co… je to blbý pocit, já to znám moc dobře, i když s druhým děckem už bych měla být vyučená. Občas si připadám divně už i tady, když holčiny z naší diskuse stejný TP už pomalu začínají řešit, které dítko se zkouší pouštět…
Ale na té starší to teď vidím… život fakt není o tom, kdy se dítko postaví a jestli chodí dřív nebo později. Všechny začnou a časem si na to nikdo ani nevzpomene… Důležité jsou jiné věci a za pár měsíců si na tenhle trapný pocit ani nevzpomeneš - a jestli ano, bude Ti to připadat jako strašná hloupost a budeš se tomu usmívat… Vydrž - uvidíš sama!