Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zkošuet, zkoušet, zkoušet. Trpělivost, trpělivost, trpělivost.
Neboj a vyzkousej az s menstruaci, ja mela problem i s tamponem a radeji pouzivala vlozky. Cokoli si tam zavadet byl problem, globule, Utrogestan apod. Kdyz mi prisel kalisek pripadal mi obrovsky a neumela jsem si predstavit jak to tam dam, ale povedlo se. Tak nezoufej a zkousej. Krapet si ho navlhcim a to tam zajede sam. Hlavne si vychytej jak ho slozit. Podle navodu to neslo, tak jsem si nasla svuj zpusob.
Děkuji vám všem za povzbudivá slova. Hned mi je líp
Četla jsem právě, že se to má zkoušet mimo menstruaci, abych si to prostě nacvičila a nezmatkovala, až menstruace přijde. Lubrikační gel doma nemám, pokusím se kalíšek alespoň navlhčit a uvidíme. Vím, že to bude chtít trpělivost, pro mě by ani nebyl problém najít si čas a klid a zkoušet, zkoušet, zkoušet. Pro mě je největší problém překonat ten strach. Ale když tady od vás čtu, že to opravdu nebolí a není to tak hrozné jak to vypadá, jsem trošku klidnější a určitě to nevzdám a budu zkoušet dál
Vím, že je to jen ve mně, že je to ve skutečnosti v pohodě. A až tohle všechno překonám, budu se pak sama sobě smát, proč jsem z toho dělala takovou vědu
To je mi všechno jasné. Jen to prostě nesmím vzdát hned na začátku, když jsem to ještě ani pořádně nezkusila. Vezmu si všechny vaše rady k srdci, v případě potřeby kouknu do této diskuze a věřím, že to zvládnu. Nebo se o to alespoň pokusím. Manžel mě už taky uklidnil - prý ať si z toho nic nedělám, že on si taky nakoupil už spoustu zbytečností, na které se nakonec jen dívá
Ale takhle dopadnout nechci. Už mě nebaví používat vložky. Mám dostatečnou motivaci k tomu, abych to dokázala. Ještě jednou všem děkuji, jdu to zase zkoušet ![]()
Opravdu se neboj. Pořídila jsem si kalíšek po druhém porodu. Trvalo mi tak tři měsíce než jsme se szili a už ho používám tři a půl roku. Je to luxus. Necítím ho vůbec, vyndavani nebolí taky vůbec, zavadeni už mám v malíčku. Dokonce mám dva, mensi a větší a používám podle situace a potřeby.
Ženyyyy, já jsem prostě borec!!! Dokázala jsem to! Zvládla jsem ho strčit dovnitř, a dokonce i vyndat ven! A nebolelo to vůbec, vůbec jsem to necítila! Jediný problém byl ten, že se ve mně kalíšek asi úplně „nerozvinul“, prostě zůstal trošku zmáčklý, jak dosáhnout „rozvinutí“?
Jinak ještě při vyndávání zajel trošku hloubš, takže jsem trošku zazmatkovala, ale hned jsem si vybavila rady vaše i další co jsem našla na internetu a v „příbalovém letáčku“, uklidnila se a vyndala ho tak, jak se správně vyndávat má
A povedlo se! Hurááááá! Pokud se mi ještě podaří vychytat to správné „rozvinutí“ kalíšku v pochvě, vyhrála jsem! Já už se snad i těším, až budu zase menstruovat! ![]()
Moc moc děkuji všem! Opravdu jste mi moc pomohly vším, co jste napsaly.
@andelka83 A můžu prosím vědět, v jaké situaci používáš menší a v jaké větší? Já jsem po čtyřech porodech, v březnu příštího roku mi bude 30 let, tak jsem vyhodnotila, že je vhodné pořídit ten větší. On by byl k něčemu i ten menší? Dík.
Super ![]()
Já ho obkroužim prstem a trošku s ním zahybam. Usadí se a rozvine. Někdy musím pomoct tomu většímu, ten mám natěsno, ale zas se nemusím celý den starat.
@Anonymní píše:
@andelka83 A můžu prosím vědět, v jaké situaci používáš menší a v jaké větší? Já jsem po čtyřech porodech, v březnu příštího roku mi bude 30 let, tak jsem vyhodnotila, že je vhodné pořídit ten větší. On by byl k něčemu i ten menší? Dík.
Představ si že jo. Mám Ladycup L i S. Začala jsem s větším, mensi mi dala kamarádka asi po dvou letech, nepouzivala ho. Takže menší používám na konci ms nebo když vím že jsem doma a vylevam po pár hodinách. Větší na začátku ms a když jsem celý den mimo domov. Občas krvácím po sexu, takze to dávám taky malý, je to troška a krátkodobé, mam citlivější čípek v některé fázi cyklu.
Mam po dvou přirozených porodech a už v době pořízení kalíšku mi bylo čerstvě přes 30.
@andelka83 Takže ti dobře těsní oba a jde jen o tu kapacitu?
Jinak, obkroužit prstem jsem ho právě zkoušela, i jsem s ním různě hýbala, ale furt byl zmáčklý…
Možná jsem ho měla posunout ještě hloubš? Je možné, že mi je velký a rozvinout nepůjde?
Taky obkroužím prstem, příp. jakoby popotáhnu a zase zasunu (vše uvnitř). Možná ho zkus hloubš. Jo a než se sžijete s kalíškem, tak pro jistotu nos i vložky, protože když ho dáš špatně (jako že se nerozvine), tak ti proteče..
@Iva575 Děkuji, to je mi jasné, vložky jako pojistku nosit plánuju
Používám látkové, mám jich celou zásobu za spoustu peněz
takže by byla škoda je nepoužívat. Jsou super že se v tom člověk nepaří, nemusí furt kupovat atd., ale bohužel se mi pořád v kalhotkách posouvaly a tudíž byly nespolehlivé, což bylo nepříjemné hlavně mimo domov. Takže prostě očekávané pohodlí se nekonalo. Jako pojistka ke kališku ale budou super. ![]()
@Anonymní píše:
@andelka83 Takže ti dobře těsní oba a jde jen o tu kapacitu?Jinak, obkroužit prstem jsem ho právě zkoušela, i jsem s ním různě hýbala, ale furt byl zmáčklý…Možná jsem ho měla posunout ještě hloubš? Je možné, že mi je velký a rozvinout nepůjde?
jj, těsní mi oba, mně se teda nikdy nestalo že by kalíšek protekl, takže ani žádné jištění nepoužívám. Možná ty první pokusy jo, taky jsem trénovala když jsem byla doma na RD, ven jsem si troufla až po nějakém čase. Tak ty tři MS to trvalo, ale pak už jedině kalíšek.
Měl by být dostatečně hluboko, aby se rozevřel. A taky zkus zatnout svaly pánevního dna a pochvy, tím se to taky trochu usadí. Já ten velký mám fakt naknop, nemohl by být větší snad už ani o mm, ale zas fakt těsní a můžu ho mít celý den. Občas ho musím poupravit, taky se ne vždy ideálně napoprvé rozvine.
Záleží na tom, jaký kalíšek máš, některé jsou měkčí, některé pevnější - můžeš ho mít trochu zplacatělý, protože máš volnější pánevní dno. Také to tak mám a ničemu to nevadí.
Jinak první dva cykly sem nosila ještě vložku, pro jistotou ![]()
tak všude se o kalíšku píše, že by se neměl zkoušet mimo menstruaci. A asi to nepíšou jen tak ze srandy.
Sice na té sliznici nějaký hlen je, ale nebude ho dostatek. To ej vidět i při sexu, když je žena vzrušená a produkuje víc hlenu, tak to jde snáz, než na „sucho“. A stejně to je i s kalíškem.