Jak správně měřit bazální teplotu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13770
5.1.15 14:08

@Mája128 Taky už válčíme :-D Pa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1479
13.3.15 09:07

Ja tomu moc nerozumim mam to jakysi porad stejny asi nemam ani ovulaci nebo nevim ted mam porad nizkou teplotu jen jeden a to vcera a dnes mi stoupla tak nevim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3074
28.9.15 10:27

Ahoj holky, je tu někdo zkušenější, kdo by mi mohl vysvětlit pár věcí ohledně měření teploty, hlenu a ovu testů?

Tento měsíc poprvé měřím bazálku a zkouším ovu testy. V pátek jsem měla první pozitivní ovu test (ve čtvrtek byl ještě negativní), testovací čárka byla silnější než kontrolní. V sobotu mi vyšel opět pozitivní ovu test, čárky byly stejně silné. V pátek byl hojný vodnatý hlen, v sobotu prakticky žádný a v neděli jako vaječný bílek. Dle měření bazální teploty mi dnes vyšlo, že ovu byla už v pátek. Je to možný, když vezmu v úvahu ještě hlen a ovu testy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
26.1.16 11:49

S ovu testy zkušenost nemám, ale jelikož je křivka luteinizačního hormonu kolísavá, můžete mít test falešně pozitivní i falešně negativní. Já spoléhám na měření bazální tělesné teploty (BTT) a sledování hlenu. Nedá se vše vysvětlit do příspěvku, ale potvrzením ovulace je vzestup BTT a 3. vyšší měření nad linií (předchozích 6 nižších měření) o 0,2 stupně Celsia. Existují 2 výjimky, kdy čekáme na další měření. Hlen má nejplodnější charakter, pokud má nejvíc procent vody, žena cítí hodně mokro a hlen žádný nebo tažný jako vaječný bílek. Některé ženy (zejména po vysazení HAK) mohou cítit jen vlhko a méně hlenu, protože HAK vysušuje sliznice a nějakou dobu trvá, než se vše vrátí do normálu. Pokud chce člověk podle STM PPR něco opravdu ovlivnit (těhotenství nebo vyhnutí se početí), měl by se to dobře naučit a konzultovat s poradcem alespoň první cykly, než si to bude umět vyhodnotit sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11596
3.9.16 09:06

Ahoj holky!
Chtěla jsem se zeptat, je opravdu nezbytně nutné, abyste před měřením BT ležely v posteli celých 5 hodin? Nestačí 2? Já totiž pravidelně spávám tak 5-6 hodin. A vcelku pravidelně chodím kolem 2-3 ráno na záchod. Začala jsem tento týden s měřením BT a musím říct, že vlastně ani nespím, jak se hlídám abych nevstala a těším se na budík, abych si mohla jít odskočit. :D Dneska jsem měla takový „experiment“, kdy jsem spala pod druhou přikrývkou, ale stejně jsem to nevydržela (byla mi zima) a vzala si ještě deku. Ale než jsem si ji vzala, změřila jsem BT a ta byla 36,4, když jsem se za ty další 2 hodiny měřila, tak jak jsem měla, tak byla teplota 37. A celý 3 dny předtím jsem měla teplotu 37,1. Což v podstatě není takový rozdíl. Opravdu by vadilo, kdybych v klidu ležela jen něco přes 2 hodiny?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8284
3.9.16 10:06

@butterfly88 Podle mě prostě celkově nemáš podmínky k tomu mít graf bt opravdu přesný. Přesný ho bude mít ženská, která večer lehne, v noci spí a ráno hned sáhne po teploměru a měří.
U tebe to může být měření maximálně přibližné, takže bych se nějakým záchodem a tak netrápila a prostě po probuzení změřila. Poznáš z toho, jestli je bt dole nebo nahoře, to většinou stačí, pokud to chceš ke sledování ovulace :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11596
3.9.16 10:10

@Klementyna jj, chci to ke sledování ovulace. Ale i tak teda škoda, já prostě dýl spát nedokážu… :( Ale jestli mi to k ovulaci bude stačit aspoň takto, tak děkuji a záchod neřeším, teď jsem celý týden lehla, a vstala opravdu až po zazvonění budíku a měření BT, ale bylo to pro mě náročné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8284
3.9.16 10:17

@butterfly88 Jak už člověk měří dýl, tak drobné výkyvy stejně nezkoumá, už třeba ví, že před ovulací má teploty plus mínus 36,5 a po ovulaci 37,1 a takový skok se dá rozeznat i při nepřesném měření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11596
3.9.16 10:20

@Klementyna já jsem těch 36,4 naměřila právě asi v ty 3 hodiny, když jsem měla jinou přikrývku a byla mi zima a chtěla jsem vědět, když v ty 3 hodiny mám takovou teplotu a přikryji se tak, aby mi bylo fajn, tak jaká teplota bude pak po těch dalších 2,5 hodinách. A ta nakonec byla jen o 0,1 nižší než předchozí dny, kdy jsem v posteli opravdu poctivě ležela 5-6 hodin bez toho, abych cokoliv dělala - lezla z postele, měnila přikrývku a pod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8284
3.9.16 10:27

@butterfly88 Tak sis potvrdila, že peřina nemá na bt vliv, ale být tebou, nelámala bych si s tím měřením hlavu příliš vědecky, jinak se kvůli tomu ani nevyspíš :D Prostě ráno hned po probuzení změř a zapisuj a výsledky to přinese, ten teplotní skok tam rozeznat bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11596
3.9.16 13:49

@Klementyna no prave ze s tenci prikryvkou tam byl znatelnej skok… ale jestli jsem „spala“ 5-6hod nebo jen 2-3hod, tak tam byl rozdil teploty minimalni… ale ok… nebudu to tolik resit, hlavne ze to ovulaci ukaze… ;-) diky za odpovedi! :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1472
10.12.16 18:19

Ahoj, zajima me, zda bt stoupa po oplodnění hned, nebo je zvysovani teploty postupne? V ovulaci jsem mela pokles na 36,1 a den na to 36,5 a mam to tak zhruba porad, 36,4-36,5. Mela bych byt 4dny po ovulaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
10.12.16 18:23

@yasmine5 Asi nemyslíš vyloženě po oplodnění, ale po ovulaci… Mně se třeba šnekuje nahoru postupně. Sem tam trochu spadne a zase leze, až se vyšnekuje na hodnotu, na které zůstává stát až do MS (+,– 1,2 desetiny). Trvá to tak týden. Cca kolem 8,9 dne po ovulaci zakotví nahoře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1472
10.12.16 18:38

@Fima Ahoj, jo myslela jsem po ovulaci :) Tak to je fajn, uz jsem si rikala, jestli je to normalni ze stoupa tak hodne zlehka :) Dam tomu par dni a uvidim diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
10.12.16 19:33

dotaz?

Ahoj holky, teplota mi během cyklu klesla vícekrát je to možné? Prostě klidně tři dny kolem 37 a pak nejednou 36.3 třeba… a na ovu testících jen slabá čárka už 14 dní… jen takový skoro viditelný dušík… nesílí to nemizí prostě jemná čárka, kterou tedy považuji dle instrukcí za negativní test.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí