Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky,
chtěla bych požádat o radu. S manželem chceme 2. dítě a já bych se chtěla tak nějak „pojistit“, že se nám to podaří a narodí se +- 2 roky od starší sestřičky. No a taky si to musím nechat „posvětit“ od doktora, že můžu (zdraví není stopro).
Vím, že jednou z dobrých metod, jak zjistit, kdy je dobré to zkusit, je měření BT. Poprvé jsem otěhotněla tak nějak sama, takže jsem se o takovéto věci vůbec nestarala a nic o tom nevím.
Potřebovala bych teda poradit komplet se vším, jak to mám dělat (to měření, se zbytkem si už poradíme, máme v tom praxi ).
Mám taky tak trochu problém s MS. Dříve před 1. těhotenstvím jsem to mívala celkem pravidelně, teď tak 30-35 dnů, ale někdy 28. Podle doktora mi jeden vaječník nefunguje na 100%, takže výpočet plodných dnů je nespolehlivý.
Díky moc. Míša
Příspěvek upraven 01.06.12 v 20:28
Ahoj Míšo!
Já sama jsem si bazální teplotu nějakou dobu měřila, taky jsem zprvu nevěděla jak na to. Vše mi vysvětlila přímo doktorka hned jak mi to doporučila (asi jsem se na ní dívala opravdu nechápavě). Takže: Měříš vždy po ránu ještě než vylezeš z postele, jakýkoliv pohyb (třeba na toaletu) by tu teplotu mohl změnit a jde o desetinky. Ideální je i ve stejný čas. Měříš buď v pochvě nebo v konečníku, jak komu to vyhovuje, ale ne to střídat. A jedním teploměrem, aby byly výsledky porovnatelné. Teplotu pokaždé zaznamenáš, cca uprostřed cyklu by měla být nejvyšší… a to je ta doba kdy na to hupsnout.
Přeji hodně štěstí! Pa pa ![]()
Ahoj Míšo,
já a můj manžel jsme metodu přirozeného plánování rodičovství (PPR) používali jako antikoncepci, pak také proto, abychom věděli, kdy je reálné moje otěhotnění (pozn. poprvé jsem otěhotněla hned, po druhé druhý měsíc snažení). Když si dáš na internetu odkaz přirozené plánování rodičovství, určitě najdeš informace, které tě uspokojí. Tato metoda spočívá nejenom v měření bazální teploty - jak psala uživatelka barbanek (teplotu lze měřit i pod jazykem, důležité je ráno ve stejný čas, ihned po probuzení), ale i v pozorování čípku (poloha a tvrdost čípku) a v pozorování poševního hlenu (čím více táhlejší mezi prsty, tím je více plodnější).
Hodně štěstí a ať to vyjde!
V
Já jsem taky měřila, snad rok v kuse. Digitálním teploměrem, v pochvě, každé ráno ve stejnou hodinu (přes víkendy budík). A jak už někdo napsal - moc se nehýbat - teploměr jsem mívala hned vedle postele. Těsně před ovu se teplota sníží a další den vyskočí, třeba na 37, a tam se drží až do M. Teda alespoň u mně, přesně jsem věděla, že když teplota poklesne, ještě ten den to dostanu. Ale tohle myslím nefunguje a každé stejně. S děložním čípkem jsem si moc nevěděla rady, takže nevím. Jo a já jsem teda měřila fakt asi rok, moje nová Dr. mi pak řekla, že stačilo 3 měsíce.
Vendulo29, a proc jsi vlastne merila rok? Za jak dlouhos otehotnela? Nebos cekala rok a teprve potom se snazila otehotnet? Libi se mi, ze opravdu poznam, kdy ma prijit M. U me to taky funguje, ze kdyz teplota klesne, do par hodin je tetka tady ![]()
Ja taky merim, uz treti mesic. Merim digitalnim teplomerem pod jazykem. Este nezkusena mamino bys mela vedet, ze kdyz se teplota vyhoupne najednou nahoru, tak to uz je PO ovulaci. Pokud mas pravidelnou MS, tak je to v pohode, vypozorujes to za 2-3 mesice, horsi, jestli je to min pravidelne ,tak jak u me.
Hodne uspechu v snazeni! Zanet
Měřila jse rok jako trumpeta, protože mi Dr. neřekla, že mám přestat
a taky proto, že jsem některé cykly měla anovulační, takže to nevycházelo vždy stejně. Mimoto mě ovu vychází až někdy na 20.-21. DC a Dr. říkala, že je to nesmysl. Teď mám novou Dr. a nevidí v tom problém. Celou tu dobu měření jsem se snažila otěhotnět, ale zatím se nepovedlo ![]()
Ahoj holky,
pročetla jsem si diskuzi a musím reagovat:-). O miminko se snažíme již přes dva roky, ale pořád jsem nějak doufala, že se to povede, aniž bych se nějak sledovala. BT jsem si začala měřit v létě a OVU mám pravidelně 17DC (podle teplot). Teploty si zapisuju na www.fertilityfriend.com. Stačí se tam jen zaregistrovat.
Potom to vypadá asi takto: http://www.fertilityfriend.com/home/dce5a.
Takže držím palečky při určování PD a co nejdřív mimíska!!!
Vendulko, neztracej nadeji, jednou se to povede. Zvlast kdyz mas tak peclive nastudovany svuj cyklus podle grafu. Ja ted merim treti mesic a myslim, ze uz se v tom trosku vyznam, i kdyz muj cyklus neni uplne idealne pravidelny (vetsinou se stridaji 28 a 32 cykly, minuly mesic tam hupsl jeden kratky - 23…
)
Monalisa, diky za link, dobry napad to delat na internetu. Ja jsem pro to zkusit.
Se mnou je ten problem, ze nemam pravidelny cyklus a navic chci holcicku, takze si vzdycky rikam, tak ted by to mohlo byt tak 2-3 dny pred ovulaci, ale pak se ukaze, ze to este bylo moc brzo. Taky zkousim sledovat cipek a hlen, jako ty, ale pripada mi, ze je to porad to same. Treba poloha cipku je dost relativni, protoze pokud trosku zatlacim, tak cipek sjede dolu. To se pak tezko poznava.
AHoj, také měřím digitalnim teplomerem (na 2 des.místa) pod jazykem. Četla jsem, že pokud teplota nevystoupí po ovulaci nad 37°C, jedná o cykly anovulační. Nekde jsem zase cetla, ze pokud se meri pod jazykem teploty jsou o něco nižší, takže ikdyz nemam teploty nad 37°C, je to tím, že neměřím v pochvě, ale pod jazykem?
Ahojky rada bych se zeptala kdy je nejlepsi na to hupsnout dle bazalni teploty? Kdy je teplota vyssi?nebo je to uz po ovulaci?
holky nevíte o nějakém online grafu, který měří na 2 deset. místa?
Ahoj holky.Podle mych zkusenosti vim ze moje ovulace je vzdy 13 den od zacatku ms.Teplota je nizssi aden pred ovulaci mi lehce stoupne a tak se drzi 2 dny.Pote zase zacne lehce klesat.Nejlepsi z meho hlediska a podle doktoru je hupsnout na to den pred ovulaci,v den ovulace a den po ovulaci.Jinak ja merila teploty skoro 2 roky a pak jsem stejne podstoupila UIU.Nejak jsem mela neschopnyho gynekologa.Pak jsem si nasla jinyho a do 4 mesicu jsem byla v tom.Tak hodne stesti.
@Lucie28 píše:
Ahoj holky.Podle mych zkusenosti vim ze moje ovulace je vzdy 13 den od zacatku ms.Teplota je nizssi aden pred ovulaci mi lehce stoupne a tak se drzi 2 dny.Pote zase zacne lehce klesat.Nejlepsi z meho hlediska a podle doktoru je hupsnout na to den pred ovulaci,v den ovulace a den po ovulaci.Jinak ja merila teploty skoro 2 roky a pak jsem stejne podstoupila UIU.Nejak jsem mela neschopnyho gynekologa.Pak jsem si nasla jinyho a do 4 mesicu jsem byla v tom.Tak hodne stesti.
no co já vím tak je ovulace poslední den nízkých teplot, jak stoupne nahoru tak ovulace zrovna proběhla a pak se drží nahoře až do ms.
Tak samozrejme.Kazada jsme jina a mame to trochu jinak.Ja to mam takhle.Kazdopadne preji hodne stesti v usili.
Graf BT
Ahoj holky, mám velikou prosbu…s manželem se snažíme cca půl roku o mimčo. Zkoušela jsem nejprve ovulační testy, abych zjistila, kdy přesně mám ovulaci…Minulý měsíc jsem se rozhodla, že k tomu přidám ještě měření BT. Prosím vás všechny, které máte s měřením BT zkušenosti, zda by jste se mohly podívat a zhodnotit můj graf…tak nějak jsem na vážkách kdy, nebo zda ovulace vůbec byla… Plodný hlen jsem zaregistrovala cca 11–13. dne…co mě ale následně překvapilo, že ovulační test vyšel pozitivní až 17. a 18. den :/ Všem vám velice děkuji, že věnujete čas přečtení a případně i následnou odpovědí, moc díky můj graf:
http://www. fertilityfriend. com/…h_module. php