Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@sekatka, a nevadí Ti, že reaguješ na příspěvek z roku 2011 a že se autorka oživujícího dotazu ptala na něco úplně jiného?
![]()
No tak ted se vzbudila, horecka ji klesla „jen“ na 38,2 i se trochu napila a snedla par piskotu. Ja vim ze ATB zaberou az tak za 48 hod, spis slo hlavne o to, ze teplota neklesa ani po lekach na teplotu, navic nepije a ma prujem a zvraci.. Ale vypada trochu lip, dostala caj do miminkovsky lahvicky a ten zacla upijet..
@BohunkaP poucili i prodali, vyzvracela to.. Ostatni viz muj prispevek vyse..
@veverkas22, není to žádné miminko, abys musela panikařit. Klídek - je to vždycky náročné na psychiku, když jde o první nemoc, to je jasné - ale zatím nemáš důvod plašit.
Tys šla k doktorce poměrně rychle, takže všechny příznaky nemoci se ještě neprojevily, projevují se postupně teď - každá nemoc se rozvíjí a příznaky, které se projevují po několika hodinách od první horečky, nikdy nejsou konečné.
Nech tělu čas, ať se s tím popere, a antibiotikům, ať zaberou.
Ta probiotika, jen drobnost - musejí se dávat v min. dvouhodinovém odstupu od ATB - občas to v lékárnách zapomínají připomínat, tak jen pro jistotu zdůrazňuju.
@petramrk jo ATB udrzela.. Ted ma octovy zabal a uz jen 38,2..
@BohunkaP diky.. Ja musela k doktorce hned, za 10 dni jde na operaci nosnich mandli..
@veverkas22, určitě, však jsi udělala dobře - když tříleté dítě bolí v krku natolik, že si na to stěžuje, bývá angína skoro jistá a ATB jsou na místě. Bylo by zbytečné ji trápit přes víkend. Teď jen vydrž s nervy a ono se to během víkendu pomalu zlepší.
@veverkas22 tak to je hlavní, že atb udrží a ta teplota stačí když klesne o jednu tu čárečku, jak mi to říkaly, když jsem u holky při zápalu plic v roce a půl volala na pohotovost, že má přes třicet devět (tak prej stačí, když to každou hodinku sleze o jednu čárečku, tudíž z našich asi 39,3 na 39,2, a tak dál)
zábal je určitě super, jak to rychle srazit - ale u nás doma je zvykem srážet až od těch 39 zábalem - ona i ta teplota je prospěšná - i když nesmí trvat dlouho a být vysoká
hlavně, že to kleslo a 38,2 už není taková hrůza - chce to hlídat
eventuálně střídat paralenové léky s brufenovými - po čtyřech hodinách, kdyby to nechtělo klesat a pořád bylo nad 38, tak se dá po čtyřech hodinách od podání první dávky dát další, ale léku jiného složení (např. Panadol x Nurofen) - to mi také radily na pohotovosti a dokonce mi k tomu daly i tabulku kolik čeho pro jak staré dítě a jak střídat ![]()
@petramrk jo to vim jak stridat, mame super doktorku.. Spis jak jsem psala mam strach z mala tekutin, viz vyse.. Tak uvidim, jak bude pit a jestli bude jeste zvracet a prujmovat..
@veverkas22 chápu, já psala jen vlastní zkušenost ![]()
jinak můžeš sledovat stav sliznic - kdyby měla suchou pusinku uvnitř, tak už by byla bez tekutin, ale půl litru v době horečky a bolesti v krku není zas tak málo - jen máš pravdu, že je třeba to hlídat a kdyby se ti cokoli nezdálo, tak klidně jeď, za mě raděj několikrát zbytečně, než jen jedinkrát pozdě ![]()
za jeden den by se ale ve třech letech rozhodně neměla odvodnit ![]()
tak se držte a ať je co nejdřív líp
@veverkas22, ještě jedna věc - hlavně ji k tomu pití nenuť. Ono to svádí - v rámci nám neustále vtloukaného dodržování pitného režimu při nemoci - ale vždycky je potřeba zvážit celou situaci. Bylo by kontraproduktivní snažit se ji přimět k pití, když má žaludek „na vodě“. Ber to podle sebe, jak se při nemoci cítíš - také do sebe jistě nenaliješ předepsané množství tekutin.
V tuto chvíli je potřeba především, aby zabrala ATB - to je otázka 1-2 dnů.
Jakmile zaberou, holčině se uleví - a začne lépe spolupracovat, včetně pití.
Tříleté dítě už není miminko, nedehydruje se tak rychle - když bude dnes pít méně, jen pocucávat, nic se neděje. Zítra to dožene, jak jí začne být líp.
Jsem klidnejsi, holky dik.. Nikdy teploty nemela, max k zubum, leky zabraly na poprve a i presto vzdycky litala jak magor, byla zizniva, hladova ![]()
@veverkas22, poprvé je to vždycky nejhorší - časem se otrkáš a budeš líp vědět, co a jak. Budeš vědět, jak se chová, když jí opravdu není dobře, jak na co reaguje a tak. Teploty k zubům nejsou žádná nemoc, to se vůbec nedá srovnávat. Teď poprvé je opravdu nemocná a obě se musíte naučit, co s tím.
Manžel se mi dneska v noci vrací ze služebky, chci na něj počkat, tak budu docela dlouho vzhůru - kdybys potřebovala, klidně dej vědět, jak to vypadá. ![]()
@veverkas22 já z toho poprvé byla taky fakt na palici, nikdy nebyla nemocná a od té doby taky zase klid, ale když už byla tak rovnou zápal plic a to ještě s neklesajícíma teplotama s dvojema atb, protože první nějak nestačily - a to jsem zdravotník a i tak jsem z toho byla vyjukaná a volala na pohotovost
u kluka, když měl horečky asi na 5ti měsících (cca. - už si to nepamatuju přesně) - tak už jsem byla klidnější
Tak uz byla lepsi po tom zabalu, dokonce byla 15 minut princezna
dalsi leky zvladla, zaludek uz je lepsi.. Ted uz zase zacina hicovat, tak snad bude klidna noc:-)