Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Absolutně mimo obor, ale z vlastní zkušenosti mi přijde paracetamol o dost snesitelnější… Po brufenu mi je vždycky ještě hůř a špatně od žaludku - ale asi mimo mísu… ![]()
I ta horečka může být z přehřátí, nebo to můžou být zoubky či počínající onemocnění.
Každopádně, prckům se dává tak půlka panadol čípku, pokud by teplota nechtěla klesat, tak lze dočasně srážet na střídačku s nurofenem (paracetamol vs ibuprofen) po 3hodinách, ale jen při vysokých neklesajících. Spíš nejdřív asi zkusit zábal. A ten se nesmí při studených nohách.
Nabízej pití. Na křeče pozor, ale plašit zas taky nemusíš. Nejsou pravidlem. Pokud by se něco přidalo, jeďte na pohotku, jinak bych vyčkala, jak bude zítra.
Snad to nic není…
G
Ahoj, zkus zábaly končetin (omotání utěrkou namočenou ve vlažné vodě), nebo se dá po 4 hod. střídat lék s obsahem paracetamolu a ibuprofenu, nevadí to, jedná se o jinou účinnou látku (kdyby se teplota držela). Eva
Jo, po odečtení, já to tak nějak tušila, jak jsem psala, ten digitální měří o něco míň, čípku paralenu jsem mu dala jeden necelej, ani ne 3/4. No uvidíme jak to bude, nemocnej už byl třikrát, tak nechci riskovat.
Jen bych dodala, že spíš než věkem se řiď dávkováním dle váhy.
Jinak myslím, že pro jednou se čípkem nic nestane, ale je lepší dávat tu půlku ( i proto, aby tělíčko tak trošku bojovalo). Myslím, že to bude v pohodě.
Je i nějaký jiný příznak? Mě by v těch vedrech nahrávalo hodně to přehřátí, na to pozor…ale uvidíš, že bude dobře.
G
Ahoj Peťo.Paralen je v podstatě takový docela slušný jaterní jed. Je daleko nebezpečněšjší při předávkování - z toho usuzuji, že i při dlouhodobějším podávání škodí více.Niéně při nesrazitelných horečkách jsem se ani já Paralenu nevyhnula… Vždy je nutné volit cestu nejmenšího zla. Pokud stačí brufen(Nurofen) jednou za 4 hod. dle váhy rozpočítaný, a teplota klesne,je pak lepší se Pralenu n. paracetamolu jako takovému vyhnout. Toť jen názor jedné MUDr., nikoli vševědoucí..
Tak teplota pokračuje, pořád už 38, dávám paralen číprk, zabere a teplota je pryč, ale jakmile odezní je znovu, mám čekat do zítra a jít k doktorce, nebo co mám dělat?
Ahoj, pokud nemáte jiné potíže, pouze bych např. brnkla na pohotovost. Pokud jste bez jiných příznaků tipuji šestou nemoc… Teď nějak řádí… Pokud je to ono, tak se ti za pár dnů osype a horečky zmizí jak mávnutím kouzelného proutku… Hlavně ať pije, brouček ![]()
Ahoj, já bych šla určitě na pohotovost, dávej dost pití a ´t se nedehydrujete. Marie
Jinak je právě docela v pohodě až na jednu věc- z ničeho nic začne plakat a se slzičkama, prostě se směje a najednou ho přepadne hysterčák a za chvilku zase dobrý. Tak máme teda jet? Do dětské nemocnice? Byli jsme tam před pár dny, že pořád plakal, to budou mít rafost ![]()
Popilio, podle citu. Odhadni, jestli se necítí prcek dobře a pak jeď, nebo zkus, jestli vydržíte do zítra a uvidíte.
Pokud není vyloženě špatně naloženej a cítí se, nechala bych to na zítra.
G
Dnes k večeru jsem se vyděsila já,malej měl 39,7.Byl horkej.Volala jsem doktorce.Po čípku nurofenovem má po 2 necelých 3 hodinách 36,9.Máme ráno k té doktorce jít?
Doplnim-mam teploměr z lékárny-DIGITAL THERMOMETER.aLE MADE IN CHINA.tO JSEM NEVĚDĚLA. ![]()