Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Omlouvám se za další diskusi, ale docela jsem se vyděsila.
Mám 5ti měsíčního chlapečka a už ráno jsem si všimla, že je horkej, no zkoušela jsem změřit teplotu, ale máme jen digitální teploměr, kterej měří špatně, něbo možná ne špatně, ale míň než má, nám naměří 35,5 a když jsem měřila malýmu, měl vždycky tak 36,5 (po odeštění 0,5), ale dnes ráno měl 37,0 a teď 37,8, čekám manžela, kterej donese večer rtuťovej, ale co mám malýmu do té doby dát? Asi plaším, ale lekla jsem se, je úplně horkej, s tímhle ještě zkušenost nemám, dala jsem mu Paralen čípek, ale je tam psaný od 7kg a on měl před 14dny 6,5kg, takže nevím jestli už se na těch 7 vyšplhal. Jinak se chová úplně normálně, možná trošku plačtivej, ale to poslední dobou pořád.
Před týdnem jsme byly v dětské nemocnici, protože nám plakal 3dny, pak už jsme nikam nešli, na nic nepřišly, napadly nás zuby, ale já si teď vyčítám, jestli jsem něco nezanedbala…
Mám ho bnějak hlídat?
Popilio,
hlavně klid.
Může to být od čehokoli, od zoubků, nebo prostě jen tak, stává se to. Teplota se sráží až když je přes 38. Zkus nějakej Sirup (třeba Panadol Baby), i ten čípek, klidně ho přepůl, pokud by ti to přišlo moc, ale do 38 bych tu teplotu nesrážela.
Pokud je jinak spokojený, neboj nic. Hlavně dost pít.
Fakt se nic neděje, neboj se, hlavně fakt nevíš, jak moc přesně ten teploměr řeší, proto nedělej závěry.
Díky Peťo, vím, že se akorát plaším, ale mám strach, ten čípek jsem mu už dala, necelej, kousek jsem odstřihla, lekla jsem se protože je faskt moc horkej, ten teploměr měří míň asi o jeden stupeň, ale uvidím, snad to nic nebude, jsem plašan ![]()
Ahoj,
může na to mít vliv i ten šílený pařák… Pokud je jinak v pohodě, možná bych i zkusila otřít vlažnou žínkou, Karolíně to pomáhá…
Nevím, jak to máte s kojením, zda ještě nabízíš čajík. Možná by to stálo za to - myslím, mu nabídnout něco k pití jiného než mlíčko.
Bude to určo dobré
![]()
M.
Ahoj Popilio,
píšu jen abych tě uklidnila. Ondrovi jsem taky dala půl čípku, když měl necelých 7 kg.
Pokud by teplota neklesla, jela bych na pohotovost. Uvidíš, jaká bude noc, pa
Danča
Kojíme částečně, dávám i vodu, ale dnes ji moc nevypil, jindy pije hodně. Ještě mě napadlo, včera jsme byli venku do 12ho do noci, ujel nám autobus, tak jsme šli docela štreku, byl sice nabalenej, ale přece jenom, nemůže to být začátek nachlazení???
Může a nemusí… Stejně tak to může být cokoliv - u prcků to nastupuje rychleji, ale uklidněním ti má být, že to i brzy odezní…
Nabízej pití - cokoliv, a otírej vlažnou žínkou… Oblékni na spaní např. jen do overálku a nepřikrývej… Třeba změříš teplotku a bude OK.
M.
Popilio my jsme tenhle problém řešili minulý týden. Tři dny teploty ale jinak nic, asi zuby říkali jsme si
. A světe div se, po návštěvě naší paní doktorky, to byla naše (ne)oblíbená šestá nemoc.
Teplota se sráží až od 38C, ale určitě ho teď hlídej. A 0,5C se odečítá jen při měření teploty v zadku.
Nachlazení to být může ale může to být taky spousta jiných věcí…
BACHA NA TEPLOTU NAD 39.Nebezpečí febrilních křečí, dává se Diazepam 2* za den 1/4 tbl. Jinak - dávám raději Brufen, není to takový jed.. Zábaly dle návodu tady na emimi, to někde najdeš nám moc pomohly.pA PA.
Tak podle rtuťovýho má 38,9 i po paralenu, spinká, ale strašně se potí. Otírám ho vlhkou žíňkou, za půl hodiny ho znovu změřím, kdyby neklesala máme jet do nemocnice?
Ahoj, máš odečteno 0,5 °C, než někde pojedeš tak si zavolej na pohotovost / do nemocnice tam Ti poradí. No nevím ale čípky ne dříve než za 6 hodin a vy jste ještě maličcí tak opatrně, já bych zkusila zábal, ale říkám zavolej, tam ti poradí nejlépe a ty budeš více v klidu ![]()
Ať Vám to dopadne ,papa Marie
Juj, to teda houplo, ale zvládnete to.
38,9 po odečtu? Je to jedno, každopádně je to nad 38, takže srážet… Já dávala čípky Panadol. Klidně jsem ho i půlila, dokud malá neměla tu správnou hmotnost na celý.
V podstatě bych dělala to co ty, čípek, vlhká žínka, pokud je v overálku, tak přikrýt jen lehounkou dekou, možná vůbec… a čekat ![]()
Uvidíš po kontrolním měření. Ale další lék můžeš dát až nejdřív po 4hod - dle příbalového letáku…, takže stejně bych pak nechala mimi spát, dokud se samo neprobudí… A nabízela kojo nebo čajík.
Paja28 píše:
Jinak - dávám raději Brufen, není to takový jed..
Pájo,
můžeš mi, prosím, vysvětlit toto tvrzení? Měla jsem pocit, že paracetamol je bezpečný a o moc lepší než ibuprofen…