Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminy,
mam prve mimi, skoro 4 mesiace. Neurologicka mi odporucila, ze ju mam nechavat na brusku „kludne aj 5 hodin denne“, co je ale v nasom pripade vylucene. Mala vydrzi na brusku chvilu, potom sa zacne zlostit, alebo sa unavi a place. Chcem sa spytat, ako dlho ste nechavali na brusku deti v tomto veku? Pripadne v akych inych polohach (okrem v polohe na chrbatiku)? Sediet este dlho nebude, skusam nosit v satke, ale to sa jej tiez paci iba chvilku…
Asi hlupa otazka, ale stale sa mi to prehana v hlave.
Ahoj Kiwwi,
mám 3 měsíčního chlapečka (+ týden), od narození dávám několikrát denně na bříško, ale jen do doby, než se začne zlobit. Do nedávna to bylo opravdu jen na chvilku. Stále se snažil zdvihat hlavičku, což ho po pár sekundách vysílilo a pak už jen plakal. Pár dnů před třetím měsícem začal pěkně pást koníky, vydrží kolem 2-3 minut, pak se zase začne zlobit, takže ho otáčím. Má rád nošení tzv. v klubíčku, ale přiznám se, že protože je dost těžký (plně kojený, váží 8700 g), nosím ho málo, přenáším ve vaku, to se mu líbí, za chvíli v něm usíná, je na něj zvyklý prakticky od narození.
Nevím, proč Ti neuroložka doporučuje nechávat Tvé miminko 5 hodin na bříšku, když se mu to nelíbí, tak bych to nedělala. Spíš dávat častěji na to bříško a když se to přestane líbit, tak změnit polohu.
Mám ještě 21 měsíční dceru a s tou jsem to dělala taky tak, postupně se ta doba, kdy se jí na bříšku líbilo, prodlužovala.
Toť má zkušenost ![]()
Jendys
Ahoj Kiwwi,
těžko malou donutíš, aby byla na bříšku, když nechce a pláče. Já to znám, Anička na bříšku nevydrží, za chvíli ji to prostě nebaví a začne se rvát zpátky a vzteká se, že jí to ještě nejde. Už v porodnici mi sestry říkaly, že nechce ležet na bříšku. Syn byl úplně jiný, ten byl na bříšku nejspokojenější, trávil dny na břiše. Takže Aničku nechávám na břiše jen tak dlouho, jak chce sama. Nejraději leží na zádech, nedávno se začala obracet na bok, takže si leží, jak se jí chce. V noci jí dávám na bok, ale stejně se překulí na zádíčka. Nelam si hlavu a buď v pohodě.
Věrka
Mimi na bříšku nech tak dlouho, dokud mu to nebude vadit, dávej před něj hračky nebo si naproti němu lehni. Nejdřív tak vydrží chvilku a ozději se doba, kdy bude chtít být na bříšku, prodlouží. Rozhodně mimi nenechávej, pokud se mu to nelíbí, ale zas ho zkus motivovat. Je fakt, že u nás to taky docela trvalo, taky byla nerada.
No a za chvíli se ti začne otáčet a to už pak bude jen samá radost:)
Ahoj, neznám sice váš případ, ale povím ti náš příběh…Už to, že píšeš, že ti něco radí neuroložka značí, že máte nějaký„problém“…tedy to není to správné slovo, promiň…není diagnózou instabilita na bříšku..?…Pokud ano, tak ti poradím…My jsme měli taky takový „problém“---malá nechtěla být na bříšku ve 3m, pak jsme ji na radu naší dr. dávali občas na bříško (do té doby jsem to nedělala, protože malá hrozně ječela…)…Ječela dál a moc se to nezlepšilo. Takže následovala ve 4m návštěva neuroložky, která doporučila rehabilitaci a pokládat dítě na bříško až 10× denně, ale na chvilku, aby si zvykala…Neboj, vše se upravilo, když malé byly 4m a 1t, tak se sama otočila na bříško, ale v rhb jsme samozřejmě pokračovali…V 6m bylo neuroložkou zkonstatováno, že je úplně OK a teď mi v 8m už leze, že nestíhám… Pa, bříškům zdar. Ziza.
Ja bych jen doplnila, ze polohou na brisku se posiluji svaly, ktere jsou potreba a stimuluji rozne reflxy. Takze pokud to doporucila neurolozka, tak to urcite zkousej, i kdyz to bude pokazde jen na chvilinku.
Drzim palce
Kacica
No, na neurologiu nas poslala detska lekarka, ze malej „visi“ hlavicka ked ju pritahovala za ruky. Neurologicka povedala ze jej nic nevisi a ze je v poriadku. Mala pasie konicky predpisovo, hlavicku si v polohe na brusku drzi dobre, aj s hrackami sa zahra, len nevydrzi dlho. Takze 5 hodin denne z toho nebude, aj ked ju tak davam tak casto, ako sa da.
Lenze este sa nepretaca, a ked nechcem aby bola stale na chrbatiku, tak ako ma byt? Zaujimalo ma, ci aj ine deticky su v tomto veku na brusku tak neradi.
No tak můžu ti říct jen jedno. Moje holčička teda za ruce se nepřitahovala taky. Dr to ani nezkoušel. Myslim, že tohle by se dělat nemělo. Rozhodně by neměla přitahovat osoba, ale mělo by se přitáhnout to dítě, když už.
Jinak Bára byla na bříšku velmi nerada, ořvala to hrozně. Pak se to zlepšilo někdy kolem 4měsíce, celkem i ze dne na den. Hlavně trpělivost a nebýt z otho nervozní, jsou děti, kterým to na bříšku vyhovuje (my takhle hrozně dlouho kakaly a prděly), jiné zas vůbec. Dřív to Bára ráda neměla, pak jí to vyhovovalo a teď tak i spí
Ahoj Kiwvi, vidím, že jsem radila na jiný problém, ale doufám, že tě uklidnilo, že i jiné děti to bříško neradi… Mám trochu pocit, že se dneska spousta věcí přehání - návštěvy neurologů, apod. Vidíš, že máš dítě zdravé, tak se nestresuj, všechno se dobře vyvrbí …uvidíš. Ziza.
Přesně tak, přehání se to.
Náš klučina nechtěl být na bříšku ani za mák asi do 3,5 měsíce. Nepasl koně, dr. strašila neurologií.....
Pak se jednoho dne sám otočil na břicho a od té doby je to jeho nejoblíbenější poloha… ![]()
Kamarádka má kluka a ten nechce být na břichu vůbec, a tak aby pořád nekoukal do stropu, tak to vyřešila tak, že ho posazuje
Jinak se děsně vzteká a to tak, že mít ho doma celý den - tak ho večer hodím z okna… Fakt
na nervy.....
Mám známou rehabilitační sestřičku a fáze lezení je hodně důležitá. Děti, které přeskočí tuhle fázi mají často problémy se soustředěním, jsou hyperaktivní… Prostě mozek přeskočí nějaký vývoj a nesepne se to tam, tak, jak má.
Doporučovala bych každý den na malé chviličky a ono se to poddá !!!!
Určitě, ale chce to zkoušet. často bych ji pokládala na bok, to taky pomáhá k vývoji polohy na bříšku ![]()
NiKI
Ahoj.
Radimek chodil na neurologii od narození (předčasný porod 35tt) jako prevence. Neuroložka je starší velmi milá paní, která Radima k ničemu nenutila - všechno má svůj čas.
Zpočátku na bříšku být nechtěl. Výjimkou byl balón - vhodné cviky nás naučila rehabilitační sestřička na novorozeneckém oddělení (bylo jsme tam 18 dní). tam vydržel i 10 minut. Asi ve 4 měsících se mu líbilo, když jsme před něj postavili jeho plyšový zvěřinec nebo postavili hrazdičku, ale vydržel " pást koníčky" jen pár minut. Aspoň neřval. Pak se to - asi 5,5 měsíce zlomilo a na bříšku byla jeho oblíbená poloha.
Jinak spát jsme ho dávali na záda a na bok. Protože byl velmi společenský, býval nějakou dobu v autosedačce (lehátko). Mohla jsem ji umístit všude, povídala jsem si s ním a v klidu uvařila. (Vydržel tak půl hodiny.)
Beruška
Kiwwi a kam ju davas? U nas zabrala hracia deka na zemi, super na mna videl a pasol o 106. Potom viem ze som menila izby, aby mal vzdy nove podnety, kludne som ho dala aj do kupelne
potom lehatko vo velmi miernom polosede, existuju hupacky (nie hop:,–(la) ale elektricke hupacky, tam moze byt aj v lahu. Inak tiez hrazda pred prcka zabera.
Uf inak neviem co poradit, este mozno jedalensku stolicku ale taku co sa da dat do lahu. proste menit prostredie, menit podnety okolo. Ale fakt neviem ci to zaberie u vas, lebo syn bol na brusku strasne rad, na chrbte nevydrzal ani minutu a myslim si ze aj to bola jedna z pricin ze od 5m bol na 4 a plazil sa, od 6m sa sam po:,–(il, v 7m zacal lozit a postavil sa ( v ten isty den, 2,5m lozil a od 9m chodi sam. Nijak som mu do vyvoja nezasahovala, nechala to na nom a slo to. drzim pesticky a rozhodne nepo:,–(zuj mimi si prave zvykne, ze ma vyhlad, hracky po ruke a nemotivuje ho to k tomu aby sa snazilo po:,–(it same a aby skusalo sa dat na 4 a zacat lozit.
Ahoj,
Karča taky nechtěla být na bříšku, když jsem chtěla já
Ale ona poloha na bříšku je skutečně dobrá na posilování… A tak jsem ji vždy dávala třeba jen na minutku, než se začala durdit, když jsme si pohrály, tak znovu… Tímto určitě 5 hodin nasbíráte
Navíc, čím byla starší, tak se jí líbilo víc a víc… Dnes se sama převrací na bříško a zjistila, že má úžasný přehled, honí hračky…
Na mimi netlač, postupně to zvládnete ![]()
Mirka
Kiwwi, necitala som celu diskusiu, takze mozno ti to tu uz niekto aj poradil. Skus dat malej pred ksichtik nieco zaujimave - hracky alebo vyborne je aj zrkadlo.
Tu ma nas Danko 4 mesiace:
http://rodina.cz/…xzrkadlo.jpg
Este mi napadlo, ak mate tu velku fitloptu, skus ju dat na nu a mierne hojdat zo strany na stranu a dopredu-dozadu. Je to nieco ine, zaujimave, mozno sa jej to bude pacit (neviem ale ci nie je prilis mala, my sme tento pous robievali, dodnes je fitlopta pre Danka hojda, neviem, kolko mal, ked sme zacali)
Drzim palce!
Ahojky,
měla jsem s Pavlíkem obdobný problém. Šíleně trpěl na prdíky a koliky a na bříško byl tak citlivý, že si na něj nenechal pomalu ani sáhnout a polohu na bříško přímo nenáviděl
![]()
Dle dětské lékařky byl i přesto v normě, ale dostali jsme se k neuroložce náhodou kvůli častým „úlekům“ na vyloučení epilepsie. A při tom vyšetření taky konstatovala, že je na bříšku „zaostalý“ a měl by tam bývat častěji… ![]()
Když jsem jí sdělila důvody, proč na bříšku nechce být, doporučila nám Vojtovu metodu, která celkově posílí svalstvo a miminka pak polohu na bříšku lépe zvládají… Nejdřív se mi to moc nelíbilo, ale dnes uvažuji, že s dalším miminkem bych na Vojtovku chodila i prevetivně. Je to fakt super!
Pavlík si polohu na bříšku rychle oblíbil a dnes
byl paní neuroložkou oficiálně prohlášen za odpovídajícího svému věku
i v poloze na bříšku ![]()
Cvičit už nemusíme, ale stejně budeme - DOBROVOLNĚ
Fakt to jenom prospívá…
Takže asi tak to bylo s bříškem u nás ![]()