Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminky ted sem byla v nemocnici protože sem velmi málo cítila pohyby malého, srdíčko bylo v pořádku i vyšetření mozečku je dobrý ale řekl mi že malý je o čtyři týdny menší, což je docela hodně že váha je 1400g a má být už tak 2kila, jsem 32tt i na ultrazvuku se skoro nehýbal, tak doktor říkal že ho nejspíš málo vyživuje placenta, zažila jste to některá, pomohlo třeba více cukru nebo tak díky
![]()
Eli se v poslední třetině těhotenství začala zdát asi o 2 týdny menší, moje dr. mě poslala na kontrolní ultrazvuk do nemocnice, kde jsem měla rodit. Tam jim to vycházelo o něco líp. (Nakonec se ukázalo, že přesnější odhad měla má doktorka.) Pak už se ten deficit zvyšoval asi na 3 týdny (to už se jim to nezdálo ani v nemocnici), chodila jsem na kontrolu každý týden, pak 2× v týdnu a ve středu mi řekli, že v pátek nástup, že naplánujeme císaře, protože jsme skoro u konce a vypadá to, že mimču se začíná hůř a hůř dařit. Nakonec to dopadlo tak, že ještě ten večer mi v noci praskla voda a za 2,5 hodiny byla Eliška na světě
Ve 36+5. Ještě na sále to, podle špatných ozev, vypadalo na císaře, všichni nastoupení, ale ona se na poslední chvíli, kdy mě už chtěli uspávat, rozhodla, že chce ven přirozeně
Moc ti přeju, aby to u tebe dopadlo stejně dobře!
Příspěvek upraven 12.02.13 v 06:17
Jo a ještě jsem zapomněla, Elinka měla 2050g a 45cm. Zjevně byl problém s placentou, protože všechno dohnala, už je vyšší než průměr (po mně), takže problém s růstovým hormonem žádný.
Maminka, se kterou jsem byla v porodnici na pokoji, rodila chlapečka v termínu a měl 1600 g - prý proto, že špatně fungovala placenta. Během těhotenství to její gynekolog nezjistil, až v nemocnici při porodu, načež ji fofrem vezli z okresní porodnice do krajské, kde je i dětská JIP, intermediál a další vymoženosti. Chlapeček to zvládl, ale byli v porodnici snad měsíc.
Pokud má tvůj lékař podezření, ať tě sleduje klidně už co týden, lepší, kdyby se těhotenství ukončilo plánovaně o pár týdnů dřív, než riskovat. Průtok krve placentou se dá změřit, ne? Ač odhad váhy nemusí být přesný, tak délka kostí atd. o prenatálním věku vzpovídá poměrně přesně.
4 týdny menší je dost. Ale taky to může být prostě drobné dítko. ![]()
Co ti vlastně řekli? Jak to bude dál?
Ahoj, ano znám takovou maminku a porod byl vyvolávám mnohem dřív, protože v děloze již pro miminko to němělo jakýkoliv přinos.
Zažila sem v nemocnici, když sem tam ležela, že tam byla maminka s tímto problémem. Myslím, že mimi nějak uměle dovyživovali, a pak říkali že bude mít dříve vyvolaný porod.
Ahoj, u dcerky jsem měla odhad váhy v 32. týdnu 1000 gramů. Taky jsem se snažila víc jíst, ale nemělo to žádný vliv. Já jsem tedy byla hospitalizovaná a kvůli dalším komplikacím se těhotenství ukončovalo sekcí. V 32+0 porodní váha 1156 gr. Dcerka byla 6 týdnů v nemocnici, ale zvládla to krásně.
Držím pěsti, ať miminko ještě chvilku v bříšku zůstane! ![]()
Mě taky placenta málo vyživovala miminko a těhotenství se ukončilo císařským řezem po zjištění, že malá přestala růst úplně. Narodila se v 32.tt s váhou 1230g, ale odpovídala tak 28.tt. v nemocnici v inkubátoru byla měsíc a teď to už všechno dohání. ![]()
Ahoj mala byla mensi o 3 tydny. Chodila jsem 2× tydne na kontrolu, na monitoru jim porad skoro porad spala. Delali mi i zatezovej test. Asi tyden pred porodem, my rekli ze mala za tyden nic nepribrala, ze mi dalsi den porod vyvolaji. Mela jsem z toho hrozny nervy a porod mi nastesti rozbehl sam v noci, takze jsem sla na prijem a jen mi praskli plodovku a mala se za 2 hod narodila s vahou 2570g a 48cm, 4 dny pred terminem. Neboj se vse bude v poradku, jen bude mimco treba drobnejsi. Nase mala to krasne dohnala.
Mě docela zaráží, že pokud má podezření na špatně vyživující placentu, že tě neposlal do nemocnice na kontrolu, kde by zkontrolovali průtoky ![]()
Měla jsem stejný problém. Ve 32tt zjištěno, že je miminko menší, ale bez váhového odhadu, ale tím že bylo menší pořád tak mě jenom pozvali na kontrolu za 14 dní. Tam se zjistilo, že miminko vyrostlo míň než mělo, za týden kontrola v nemocnici včetně průtoků, které byly těměř na 0 a odhad váhy 1450g. Dcera se narodila o 3 dny později akutním císařem pro špatné ozvy v 35+0 s váhou 1270g. V nemocnici jsme byli skoro 6 týdnů, ale všechno dohnala brzo dohnala. V roce nebyl poznat žádný rozdíl
Taky mi ve 32.tt zjistili, ze miminko je mensi nez by melo (1400gramu) plus jeste spatne prutoky. Nechalisi me v nemocnici, pobyla jsem si tam mesic, kazdy den mi delali ozvy srdicka miminka a jednou za tyden ultrazvuk na prevazovani a na prutoky. Jinak nic jineho mi nedelali. Glukoza pry nema smysl, po te bych pribrala jen ja. Takze klid na luzku, protoze doma s 2,5letou holcickou bych si moc klidu neuzila. Po mesici me pustili ve 36.tydnu s tim, ze mala kazdy tyden pribirala kolem 50-100gramu a prutoky uz mela dobry. Doted dochazim do poradny v nemocnici kazdy tyden na kontroly, na ozvy, na ultrazvuk a na prutoky. A to jsem uz 39+1. A mala zacala pribirat nejvic az ted tech poslednich 14 dnu, co tyden tak 200gramu. Takze ma uz pres 2600gr. Ale i moje prvni byla drobna a rozena v terminu, takze je to proste asi i geneticke. Tak uvidime po porodu, kolik mala bude mit:-) Ale co jsem byla v nemocnici, tak tam tech maminek s malym miminkem bylo vic. Ale jen jedne ho radsi vyndali, protoze melo jen 900gramu a melo opravdu spatne prutoky. Tak drzim palce ![]()
Tak ja rodila ve 40+5 prenasela jsem, ale maly nakonec si rekl sam, pichli mi v porodnici plod.vodu,a slo se pak na porod pomali…
No jak se maly narodil vazil 2,70 kil, a 49 cm, doktori se divili ze prenasim zda se gynda nespletla, rekla jsem ze se nespletla, ze je vse jak ma byt, a pak rikali ze je drobounky, a rikali ze nejspis ho uz placenta nevyzivovala jak mela..
Ale na ultrazvuku mi stejne miminko odhadovali malinke, drobounke, takze jsem s tim i pocitala..Tak nevim proc se tak divili v porodnici..Vaha 2,70 neni zas tak malo, ale spis slo o to ze jsem prenasela no..
Malicky je v poradku, je sikovny a ma za mesic a pul 2 roky..
Jo jeste na prohlidce na ultrazvuku mi syna odhadovali o deset deka min, tak s vahou se docela trefili. ![]()
Ahoj moc všem děkuju, no já právě byla v nemocnici, ale ještě tři dny předtím sem byla v poradně kde mi lékař naměřil 1600g a pak sem jela s těmi pohyby a to mi tento doktor řekl že je menší, já právě normálně chodím do nemocnice do poradny,,,no a řekli mi jen, že za 14 dní na kontrolu že se to musí hlídat. Já už mám doma také ted už šestiletá dvojčátka a ty se narodili 35tt s 1630kg a 1890kg tak nevím jestli to může být opravdu genetické
No každopádně hroznový cukr nakoupený
Myslíte že když další výsledky budou taky nějaké pochybné že bych se měla objednat třeba ještě do jiné nemocnice na přeměření??třeba Ústí nebo Liberec??