Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, máme pětiměsíční holčičku, poslední dobou se naučila, že přes den pořád brečí a vzteká se. Chvíli si pohraje cca 5 minut a pak řve, buď chce nosit nebo si nedokáže (spíš nechce) hrát samo. Nechci být krkavčí matka, ale nechci ji být pořád za zadkem. Dá se to odnaučit? Mám ji nechat plakat? Jak jste to řešily vy?
Sedím si na rukách, abych nenapsala, co si myslím……..
To je provokace, že jo? ![]()
@GertaQ píše:Řešila jsem to tak, že jsem se dítěti věnovala.
Ahoj, máme pětiměsíční holčičku, poslední dobou se naučila, že přes den pořád brečí a vzteká se. Chvíli si pohraje cca 5 minut a pak řve, buď chce nosit nebo si nedokáže (spíš nechce) hrát samo. Nechci být krkavčí matka, ale nechci ji být pořád za zadkem. Dá se to odnaučit? Mám ji nechat plakat? Jak jste to řešily vy?
@GertaQ píše:
Dítě je takové, na co ho naučíš. Když ho naučíš na nošení, bude se nechávat nosit. U psychomatek je to normální, ty nosí děcko 30 hodin denně.
Příspěvek upraven 07.03.23 v 11:15
Pětimesicni a už si takhle dovoluje jo?
Nechces si hrát samo miminko, nebude večeře!
@Anezka1990 píše:
Pětimesicni a už si takhle dovoluje jo?
Nechces si hrát samo miminko, nebude večeře!
Moc děkuji za ironii. Chtěla jsem poradit, ne pohanit. Nemůžu si dojít ani na záchod, aby neřvala. Ale Vás už se ptát na radu nebudu. Příště prosím nereagujte.
@Zumpa píše:
Dítě je takové, na co ho naučíš. Když ho naučíš na nošení, bude se nechávat nosit. U psychomatek je to normální, ty nosí děcko 30 hodin denně.Příspěvek upraven 07.03.23 v 11:15
Nosítko ani nemáme. Nosím na rukách, kouká po miśtnosti. To ji baví, ale jakmile položím, tak se vzteká. Nechci ji mít na rukách celý den a to neříkám proto, že se ji nechci věnovat. Věnuji se ji, ale taky to nejde 24/7.
@Janli píše:
Sedím si na rukách, abych nenapsala, co si myslím……..
To je provokace, že jo?
Ani ne. Bylo mi totiž řečeno, že jsem si ji takto naučila, že si za to mohu sama. 🥲
Chápu, že je kontaktní. Vy nosíte 24/7? ![]()
Měla jsem to stejně. Řešila jsem tak, že jsem nosila. Nemohla jsem nechat dítěti vyřvat plíce. Sice někdo říkal, že si ho rozmazlím a možná ano, bylo to náročné, kdy jsem s ním moc neudělala. Zpětně jsem si říkala, že jsem někde udělala chybu, že mi prostě přes den nespí jinde než v kočáru nebo v postýlce, ale prostě jsem to vydržela, ono to netrvalo věčně. Teď už je problém někdy i mu dát pusu, už se brání, že ještě vzpomínám, jak jsem ho chovala a pusinkovala
![]()
@GertaQ píše:
Moc děkuji za ironii. Chtěla jsem poradit, ne pohanit. Nemůžu si dojít ani na záchod, aby neřvala. Ale Vás už se ptát na radu nebudu. Příště prosím nereagujte.
Ale i ironie je přece rada. Proste je to mimino, to se nosi. Vážně si neumí hrát. Neumí se ještě ani cíleně vztekat.
Na záchod si dojdete, 5 minut place ještě nikoho nezabilo.
Já měla dceru na rukách takových 18h denne.
Každé dítě je jiné. Některé. je kontaktní víc a chce nosit hodně. Některé min a vystačí si i někdy samo.
Taky záleží jaké podněty v okolí má. Dítě z více dětí třeba ( taky nemusí) vydrží déle, protože ho okolí- přirozená aktivita - zabaví.
Jinak mi připadá zcela v pořádku, že 5 měsíční dítě chce nosit.
Snažila bych se mu vyhovět. Až se začne pohybovat, začne být přirozeně samostatnějsi, až se věkem dostane k úplnému.
Chápu, že je to někdy na palici. Ono jsou prostě už zvědaví a ještě na to nemají motoricky. Chce to vydržet. ![]()
Příspěvek upraven 07.03.23 v 11:32
@GertaQ píše:
Nosítko ani nemáme. Nosím na rukách, kouká po miśtnosti. To ji baví, ale jakmile položím, tak se vzteká. Nechci ji mít na rukách celý den a to neříkám proto, že se ji nechci věnovat. Věnuji se ji, ale taky to nejde 24/7.
Nošení bych omezil na minimum, cipis pochopí, že i při ležení se může zabavit. Nošení nedělá dobře nikomu.
Ale v 5ti měsících si sama hrát ani nebude
je moc malinká.
Chápu, že ji nechceš celý den nosit na rukách, ale ona tě potřebuje…musíš najít kompromis. U nás se osvědčilo lehatko/sedátko. Malá pokukovala co delam a to jí bavilo. A hlavně by sis s ní měla hrát ty. Ukazovat hračky, blbnout, povídat si atd. Sama se nezabavi, potřebuje tě k tomu. Malá vydržela sama v postýlce třeba jen když byla nahá…to konala nozickami a hrála si sama…to jediné. ![]()
Je to nejspíš u některých dětí normální
Bylo to tak u prvorozeného, je to teď i u druhého syna. Jo, někdy až takový extrém, že s ním jdu i vykonávat potřebu
Někdy holt se nedá nic dělat a nezbytnou chvíli pláče v postýlce. Odnaučit se to asi nedá, vždyť je to nuda jen ležet ![]()
@Perníček22 píše:
Ale v 5ti měsících si sama hrát ani nebude![]()
je moc malinká.
Chápu, že ji nechceš celý den nosit na rukách, ale ona tě potřebuje…musíš najít kompromis. U nás se osvědčilo lehatko/sedátko. Malá pokukovala co delam a to jí bavilo. A hlavně by sis s ní měla hrát ty. Ukazovat hračky, blbnout, povídat si atd. Sama se nezabavi, potřebuje tě k tomu. Malá vydržela sama v postýlce třeba jen když byla nahá…to konala nozickami a hrála si sama…to jediné.
To já si s ní samozřejmě hraju většinu dne. Je hodně temperamentní. Už péruje na kolínkách, plazí se, pořád se otáčí z bříška a naopak. Hračky ji baví jen chvilku. Ale je to tak, že se prostě jen vzdálím a je oheň na střeše. Máme houpátko babybjorn, beru ji v něm i sebou na záchod 🫣.