Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den,
při 1.screeningu bylo zjištěno, že má miminko jen dvě pupečníkové cévy. Screening vyšel negativní, hodnoty PAPP i volný betaHCG v pořádku. Vše ostatní na UTZ též v pořádku. Jen ty dvě cévy. Máte někdo podobnou zkušenost?
@Pesimistka měli jsme a zcela ok. kámoška měla tež a zcela ok, sestřenice tež a dítě ok. akorát po porodu kontrolovali ještě srdce v porodnici a pak jsme byli na kontrolu myslím v půl roce.
@Pesimistka taky jsme meli a maly v pohode. Jen s nim chodim na kontrolu na srdicko. Sice me vystrasila doktorka co všechno to muze znamenat, ale dvoucevny pupecnik je casty má to tak hodne tehotnych a vse ok.
Taky jsem měla, s holkou. Vše v pořádku, jen v porodnici a v půl roce kontrola srdce…ale o. k. Kamarádka taky měla…vše o. k. Je to asi poměrně častý jev
Neboj, mě moje dr. taky docela vystresla, zbytečně…
Můj syn je stejný případ a také ho čeká vyšetření na kardiologii a sono ledvin. Naše pediatrička to ale naštěstí nehrotí, prý je to celkem častá diagnóza a pokud byly genetická vyšetření v těhotenství ok, tak snad není čeho se bát. Tak věřím, že i v našem případě bude vše v pořádku.
Mam 4 letou nevlastni sestru a diky tomu, ma ted spatne srdicko. Kdykoliv muze chytit infarkt a spoustu jiných problemu :/ je to vsak ojedinely pripad v ČR je jich strasne malo. Jen davam vedet, ze i to se muze stat nechci strasit. Je to opravdu nejaka vzacna vada srdicka
Holky moc diky za dobre zpravy. Vse ostatni vypada v poradku tak snad v bude mimco v poradku. Jeste nas posilaji v 18. tydnu na kardiologii
Jeste jsem se chtela zeptat jestli jste mohly v tehotenstvi normalne fungovat? Nedostaly jste nejake omezeni ohledne cviceni, prace atd?
@Pesimistka píše:
Jeste jsem se chtela zeptat jestli jste mohly v tehotenstvi normalne fungovat? Nedostaly jste nejake omezeni ohledne cviceni, prace atd?
cvičení práce nevadí. Pupečník má normálně 1 cévu co přivádí okysličenou krev do mimina a dvě co odvádí odkysličenou krev a zplodiny z těla mimča ven…pokud jsou jen dvě cévy, chybí jedna z těch „odpadních“. Já jsem si tedy opravdu dávala pozor na to co jím a piju, abych mimču neposílala nějaké sajrajty…ale to jsem neměla nijak lékařsky doporučené
@Mirka Dušínová moc děkuju za informace. takhle mi to ještě nikdo nevysvětlil. ke své dr jdu až ve středu, tak snad mi dá ještě nějaké informace.
Ahoj, oživuji diskuzi se stejným tématem, jako muj příspěvek.
Ve 22tt nám doktor na 2screeningu řekl, že mám pouze dvě cévy v pupečníku. Zaměřil na kontrolu srdce, ledvin s močovým měchýřem a mozku. Když jsem se ptala co to znamená suše odvětil, že si to potom řeknem. Samozřejmě už jsem se mírně dusila pláčem. Když si nás posadil a zduraznil, že teď si napíše zprávu a potom se domluvíme na odběru vody. Zustala jsem na něj zírat jak bulík. Doslova. Netušila jsem kdy odběr má proběhnout. Co znemená, že mám jen dvě cévy, co mám teď dělat. Když si dopsal lékařskou zprávu, tak nám jen stručně sdělil, že se to spojuje s vvv. Srdce, ledvin. Ty zkontroloval a jsou v pořádku. Tudíž to budou chromozomy a jak že jsme se rozhodli na ten odběr. Po prosbě, že bych to chtěla probrat s mohu doktorkou, skoro až posměšně ucedil, že na to nemám čas a dál mě jen sledoval s položenou otázkou zda jdu na odběr plodovky. Ve finále nám to podal tak, že pokud nepodstoupim odběr, bude miminko postižené. Šli jsme tedy rovnou na genetickou konzultaci, kde jsem v čekacím mezičase zavolala mé ošetřující doktorce. Nikdy bych neřekla, jak Vás v tuhle chvíli dokáže o tolik zklidnit někdo, kdo je tak daleko, ale projeví empatie. Na její doporučení jsme vyčkali na konzultaci už ve větším klidu, s tím že kdyby cokoli mám ji znovu zavolat. Genetička se po přijetí podívala na všechny moje výsledky a její odpověď byla, že by nás na odběr nehnala. Že riziko odběru plodovky je 0,3-0,5% a tohle číslo převyšuje možné riziko toho, že bude něco špatně s miminkem. Ve finále dodala, že jsme na 2scn byla objednaná pozdě a i kdyby ve výsledku něco zjistili byla bych 24+1tt, kde ale těhotenství lze dle zákona ukončit do 24tt. Podepsala jsem tedy nesouhlas s odběrem. Moje ošetřující lékařka se přidala názoren ke genetičce a stejně tak další doktor kam jsem šli na 3D. Problém mám v tom, že nejvíce mi utkvělo vyjádření prvního doktora. Spíš s jakou arogancí a nezájmem nám vše sděloval. Pomalu každý den bulím, nebo alespon pláč přemáhám. Nejde mi myslet na nic jiného, než na to, aby bylo dítě zdravé. Spíš jsem se potřebovala vypovídat, protože to pro mě vážně teď není to nejkrásnější období.
@Barum-a Mrzí mě ta situace, ale nezbude ti nic jiného, než se sním smířit, nic nezměníš a prostě to tak bude. Až se ti podaří se se situací popisovat bude se ti lépe žit… Pevné nervy a mnoho sil ![]()
Prosim te, nenervuj se. Ja vim, to budes stejne az do porodu ???? ja mela u druheho nalez na srdicku, ve 32.tt se k tomu pridal nalez na ledvine, pak mala velikost plodu (bricho mensi nez hlavicka o 4 tydny) a trochu kratsi stehenni kost. Takze nekolik softmarkeru vvv. Nervovala jsem se vydatne az do porodu a mam naprosto zdravou holcicku. U prvniho syna vse ok na vysetrenich a on nakonec vvv ma. Ver primarne sve doktorce. ![]()