Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pokud nemá stolice hodně jiný vzhled a extrémě nezapáchá, řekla bych je to normální. Náš prcek je extrémě prdící mimčo, ale aspoň netrpí na koliky. Plínečku má taky často takhle „poprděnou“ ![]()
Upšouknutí neva, klasický průjem je prostě průjem, to neudrží ani plína, když je to od novorozeněte
Můžu potvrdit, dokud do nevypadá divně a jinak nezapáchá, nic to nebude. Dcera měla rotavirový průjem, když jí byl asi týden a to jsem přebalovala každou chvilku normálně pokakanou plenkou, chtěla kojit snad každých dvacet minut, jak měla žízeň a v plínce to vypadalo jako špenát… Jinak jí nic nebylo, jako teplota a tak… Naštěstí to byla nějaká lehká forma, ale myslím, že ty se bát nemusíš…
Tak to se mi stalo přesně to samá. postupně se to zhoršovalo.30 uplně plnejch plen za den
.No nebudu to protahovat, malej má ecoli a nemužeme se toho zbavit už 2 měsíce ![]()
Ahoj holky ![]()
Už dlouho googlím a nemůžu najít nic konkrétního.
Dcerka má 5 měsíců, je plně kojená. Dneska měla křtiny a potom u nás doma bylo 5 lidí, nikdo ale žádné problémy neměl. Píšu to, kdyby to s tím mohlo souviset, protože hned jak jsme přijeli domů z kostela, nakojila jsem jí a měla úplně vodnatou stolici, ale ne moc, spíš tak uprcnutý. Od té doby ještě asi tak 5×. Vůbec netlačí, není to slyšet. Nesmrdí to jinak, než obvykle, horečku nemá a zoubky jí nerostou. Dočetla jsem se jen, že průjem u miminek je buďto infekčního původu, nebo alergie. Máte prosím některá zkušenosti? Mám upravit jídelníček, nebo by to mohlo přejít i samo? Samozřejmě jí budu víc hlídat, jenom bych chtěla „slyšet“ nějaké zkušenosti, jestli to může nebýt nic vážného ![]()
Ahoj, neporadím odbroně, jen ze zkušeností - stolice miminka se prubezne mení - dle situace a tve stravy. memu diteti velmi kolísala a kolísá doted. pokud je plne kojena, a nic jinýho ji neni, vubec bycz neřešila. 5 x za den není u mimina žádný velký počet. joo, pokud by to bylo treba 20×, to je neco jiného. navíc jak víš, že to nejsou začínající zuby? když byl malej nemocnej, hned se to poznalo. nejde o to že má víc vodovou stolici - bylo to neúměrný množství, x krát do hodiny, všude (nejen v plínce). takže to neřeš, kdyby jí něco bylo, vyvrbí se to samo.
@Alyss1 Děkuju
Tak můžou to být začínající zuby, to je fakt. A vím, že to není žádnej extrém, ale má to snad jen vodu, tak mám docela strach, protože nějakej důvod to určitě má ![]()
Neřeš a uvidíš. stejně by jí doktorka nic nedala. koj, případně nabídni vodu.
@celipipka54 predevsim bych nerekla, ze to ma od zminene navstevy. Inkubacni doba je delsi, pokud nekomu neco bylo. Pockala bych do pondeli.
Ze zkusenosti - moje kojene dite nikdy nemelo konzistenci stolice jaka se popisuje v knihach, vzdycky mu to teklo od zad az po paty, spravilo se to s prikrmy a UM ![]()
Nabidla bych ji vodu ci caj pokud to pije, aby ji nechybely tekutiny, pokud nema teplotu, neni malatna ci nejake jine priznaky nemoci, pockala bych do pondeli, jak uz jsem psala.
Holky děkuju, já nevím jestli mám panikařit ![]()
@marrlinka Mě taky příjde divný, že by to mohla mít od někoho, nikomu fakt nic nebylo. Ale taky je mi divný, že to měla poprvé jak jsme se vrátili domů. Ještě mě napadlo, jestli to nemůže být třeba ze stresu? ![]()
@celipipka54 píše:
Ahoj holky
Už dlouho googlím a nemůžu najít nic konkrétního.Dcerka má 5 měsíců, je plně kojená. Dneska měla křtiny a potom u nás doma bylo 5 lidí, nikdo ale žádné problémy neměl. Píšu to, kdyby to s tím mohlo souviset, protože hned jak jsme přijeli domů z kostela, nakojila jsem jí a měla úplně vodnatou stolici, ale ne moc, spíš tak uprcnutý. Od té doby ještě asi tak 5×. Vůbec netlačí, není to slyšet. Nesmrdí to jinak, než obvykle, horečku nemá a zoubky jí nerostou. Dočetla jsem se jen, že průjem u miminek je buďto infekčního původu, nebo alergie. Máte prosím některá zkušenosti? Mám upravit jídelníček, nebo by to mohlo přejít i samo? Samozřejmě jí budu víc hlídat, jenom bych chtěla „slyšet“ nějaké zkušenosti, jestli to může nebýt nic vážného
Z mých zkušeností se 4 dětmi Ti můžu říct, že tímto si prakticky prošly všechny moje děti a nebylo to nic vážného, pokud by to byla masivni vodová stolice a dcerka očividně strádala, zvracela nebo měla horečku, byla mrzutá, tak řeš, jinak normálně koj furt pryč a nech to být. U kojených dětí se konzistence stolice může měnit od „míchaných vajíček“ až po prakticky vodovou, pokud v tom nejsou výrazně hleny nebo nitky krve, tak to fakt nic nebude.
@celipipka54 muze to mit od cehokoliv, i z toho stresu. Hlavne nestresuj ty. Treba ji jen nesedlo neco, co jsi snedla. Clovek ma kolikrat prujem, ani nevi z ceho a u mimin to neni jiny
Blby je, ze ti mrnousove nic nereknou, taky me to stve ![]()
@celipipka54 píše:
Holky děkuju, já nevím jestli mám panikařit
@marrlinka Mě taky příjde divný, že by to mohla mít od někoho, nikomu fakt nic nebylo. Ale taky je mi divný, že to měla poprvé jak jsme se vrátili domů. Ještě mě napadlo, jestli to nemůže být třeba ze stresu?
Jo a kdyby to bylo od někoho, tak se to s největší pravděpodobností neprojeví tak rychle, myslím že i ty nejrychlejší viry potřebují inkubační dobu aspoň 1 den, salmonela třeba i 8 hodin, ale to určitě nebude.
@Zabatko @marrlinka Děkuju, asi jsem potřebovala aspoň trochu uklidnit
Já jsem fakt našla jen takový vážný důvody průjmů, co se musí řešit. Pokud to může být i ze stresu, tak bych na to docela vsázela, měla toho dneska fakt dost, chudinka ![]()
Ahoj mám 3 týdenní miminko plně kojené.
Dnes resp. už včera nám Ježíšek naděloval do plínky.
Není to klasiský průjem má tam vždy jen lechce
uprdnuto jen našpiní plínu až 8 x za jednu hodinu.
Nikdy se mi to ještě nestalo je to normální
já jen přebaluju přebaluju a přebaluju.
všem přeji krásné vánoce