Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, můžete mi prosím poradit? Mám třítýdenní holčičku a od narození na ni nemůžu dostat čepičku. Jak jí čepičku nasadím, tak hrozný rev, který skončí jak když utne, když ji sundam. Zkoušela jsem různý - menší, větší, bavlněný, pletený… Tak jezdíme bez čepičky, ale asi by ji měla mít. Dnes zase pokus o nandani a tak brečela, až zfialovela a nemohla se nadechnout, až jsem ji musela placnout po zádech, aby zase dech popadla. Jak je velký průšvih, když mimco v těchto teplotách jezdí v korbicce bez čepičky? Díky
@Hakunamatata Nějakou volnější kapuci snese? Nebo fusak s utahováním kolem hlavy? Jako úplně bez bych ji nenechávala, přece jen u tak malého miminka tvoří hlava většinu povrchu těla a hodně ztrácí teplo, navíc třeba dneska žádné vedro není. Ale když nesnáší čepičku, tak bych se snažla vymyslet, jak to ošulit, aby něco kolem hlavy měla, ale nebyla to čepice.
Jí dej kapucu od mikiny nebo nic. Vozíš ji, předpokládám, v kočáru a tam je krytá.
Pokud to opravdu nejde, tak stejně nic nenaděláš. Zabalila bych jí v korbičce, dala ten kryt co je naní, aby tam nefoukalo a když bude ve fusaku, tak to bude mít tak nějak kolem hlavy, nebo tam sroluj třeba flísovou dečku a dej jako kolem hlavy, aby na ní nefičelo
Já kdysi u prvního, když jsme šli asi na třetí vycházku, na čepičku zapomněla, bylo mu také tak nějak a i když je květnový, zrovna bylo kolem 10 st. a vítr jako blázen, uvědomila jsem si to až daleko od baráku. Musím ale říct, neměl ani rýmu, nic, jsou tam dobře schovaní. Spíš hlavou ztrácí tělesnou teplotu, tak bych asi o jednu vrstvu zabalila víc tělíčko, to vyzkoušej, zase aby se nepotila
Za chvíli bude už snad teplo a čepička nebude potřeba, dáš jen plenu na kočár kvůli stínu
a do zimy ji to snad přejde ![]()
A spí v kočáru? Že bys ji dala třeba šátek přes hlavu, až usne.
Popravdě, třítýdenní mimino v tomhle počasí bez čepice…i v korbičce podle mě dost naprd. Nechci napsat přímo šílenost, ale podle mého názoru se to tomu blíží.
Zkusila si třeba utahovací nebo naopak neutahovací pod krk, nebo nejsou v čepičce cedulky? Jinde na těle jí nic nevadí? když jí hodíš přes hlavu třeba kapucu od mikiny nebo plínku, tak taky řve? Netlačí ji do hlavy švy (zkusit bezešvou)?
Já si myslím, že novorozenec by měl mít čepičku i v létě (pokud není v absolutním bezvětří a v 30 st., takže já bych obrátila horu, aby na té hlavě něco udržela ![]()
Nebo mě ještě napadlo zamuchlat jí hlavu do dečky - takže by něměla jen něco na hlavě, ale jakoby v korbě v tom horním rohu to celé vyplnit nějakou plyšovou dečkou třeba, aby měla hlavu jako v hnízdečku…