Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Poradíte prosím? Synkovi bylo v sobotu 10 měsíců. Narodil se s váhou 3750g a od narození je kojený. Už od narození přibírá pomalu:
v 6 týdnech 4400g
v 3 měsících 5300g
v 6 měsících 6410g
v 8m 6910g
a teď v 10m 7460g. Výška 71 cm.
Ještě napíšu co sní:
Ráno kojení, svačina - celá přesnídávka, oběd 170 g maso-zelenina, svačina - jogurt 100g, večeře - kaše 50g, před spaním kojení (Většinou usne hned u prsa).
Ve středu jsme byli v poradně a doktorka říkala, že mu mám zkusit dát UM. Včera večer jsem mu dala k večeři normálně kaši a pak UM, ale to vůbec nechce. Zkoušela jsem mu ho dát stříkačkou, ale vypil tak 70ml, pak už vůbec nechtěl. Přes noc jsem mu nedala nic, budil se od 23:30hod skoro po dvou hodinách, ale jen jsem ho vždy pohladila a po 15minutách breku usnul (dudlíka odmítá). Ráno se teda vzbudil po 6hod a zkusila jsem mu dát opět UM (celou noc nic nejedl), ale samozřejmě nechtěl. Zase jsem mu zkusila dát UM stříkačkou a vzal si zase jen nějakých 70ml. Celou dobu nekojím, jíme podle jídelníčku nahoře. Mlíko asi mám, protože jak jsem teď od včera nekojila, tak mi naběhli prsa a docela mě i bolí, musím odstříkávat. A teď prosím o radu. Co stím? Mám se vykašlat na UM? Prso mu normálně dávat? Rozhodně ale nechci kojit do 2 let - myslela jsem, že po roce odstavím. Ještě napíšu, že se zatím jen plazíme - chodíme na rehabilitace. Nemáme žádné zuby. Ale jinak je v pořádku, veselý, hraje si. A pak taky mi nechce pít žádnou vodu, čaje, atd. (zkoušíme z učícího hrnečku)… Všem moc děkuji za rady a názory ![]()
@terka85 A proč mu vlastně upíráš kojení, když zároveň řešíš, že ti málo přibírá? To mi hlava nebere…
Doktorka říkala, že mám vynechat jedno kojení, že třeba bude mít hlad a vezme si UM (kojím už jen večer, v noci a ráno v 5 nebo v 6). Já si myslím, jestli třeba nemám slabé mléko, přijde mi, že mi teče z prsu jen taková bílá voda a ne takové to tučné mléko. ![]()
@terka85 Proboha ho normálně nakoj! Ty přírůstky mi nepřijdou nějak tragické. Ale teda málo přibírající nechat v noci co dvě hodiny brečet a nenakojit mi přijde dost na hlavu postavené…
A nebo mu dej to své odstříkané mléko v lahvičce a uvidíš, kolik toho ještě vypije…
Tak snad ale nakojit v 10 mesicich neznamena kojit do dvou let ne?
Ty blaho…ta doktorka je prastena ne? Jestli mas mliko, tak koj a na nejaky UM se vybodni. Takhle zaprve chudak musi mit hroznej hlad a zadruhé o to mliko muzes prijit, kdyz jsi ho v podstate odstavila… Ja nekojim, takze tomu moc nerozumim, ale kdyz nevude poptávka, nebude nabídka. To je skoda. Ta doktorka ti chce mermomocí narvat UM asi.
hele a 50g kase mi pripada silene maličko… Ja mam teda jedlika, ale i tak.
A k piti - syn taky nerad piti, az jsem mu jednou dala vypit vodu, ve ktery jsem delala jablicko na svačinu a to vymlaskl snad 50ml na ex. To zkus treba. Davala jsem nejprve tu vodu z jablek a pak jsem ji redila a redila az to byla jen voda. Ted pije normalne.
@Saffiraa @Annapavelkovaml Mě přijde, že odmítá tu flašku nebo ten dudlík na ní. Protože nechce jak dudlíka, ani učící hrneček (máme Nuk) ani tu flašku. Jenom si s tím hraje a mlíko nebo voda (už jsem zkoušela i šťávu) mu teče z pusy ven… Kdysi jsem už zkoušela odstříkat mu do lahve, ale nechtěl.
Příspěvek upraven 07.04.16 v 17:30
@Annapavelkovaml i UM ma chut. A narozdíl od krupice v mliku i nejakou vyzivovou hodnotu a vitaminy.
Ale tak hlavne ze jste spokojený… ![]()
@Alyss1 Myslíš z té kaše, jak psala sisk, že mu dávám málo? Víc mi nesní, sotva do něj narvu těch 50g (když dám ty kupované, tak na krabičce je to jako doporučená dávka)…
@terka85
Aha 50g ty sypky směsi + jeste treba 150ml vody? To pak jo… Ale jestli je to 50g celkem i s vodou, tak mi to prijde malo… Ale mymu treba kase taky moc nejedou. Ma treba rad banany, po nich by ti taky mohl pekne pribirat. Nebo bilej jogurt s ovocem.
Já teda neví, ale když to srovnám s mýma 8m holkama, tak mi příjde, že baští málo
U nás je 120ml UM, 200g přesnídávky( většinou s vločkama nebo piškotem), 200-220 masozelenina,180 kaše,150 jogurtu s ovocem a večer 150 mléka
a to začínají v 7 a končí v 19.30